Låt oss avmystifiera Smart casual…

Att försöka definiera och förstå konceptet Smart casual kan lätt bli övermäktigt och sjukt förvirrande. Men rent tekniskt så är Smart casual bara det Engelska namnet på det vi i Sverige kallar ”Klädkod udda kavaj”. Men i Engelskspråkiga länder (och här i Sverige också för den delen) så används uttrycket på ett helt annat sätt jämfört med hur vi pratar om klädkoder.

Smart casual används mer som ett sätta att beskriva ett sätt att klä sig, nästan som en klädstil. Det är också vanligt att Smart casual används för att beskriva vad det är för typ av klädsel som gäller på en arbetsplats. Så i det stora hela så rymmer begreppet ”Smart casual” väldigt mycket mer än begreppet ”udda kavaj”, även om det i från början bara är en översättning.

I den här guiden kommer vi titta på konceptet ”Smart casual” ur perspektivet ”Klädstil” inte betraktat som en formell klädkod alltså. Vill du läsa mer om ”Klädkod: udda kavaj” så gör du det bäst i vår guide specifikt för det ändamålet.

Låt oss nu titta på Smart casual, hur klär man sig enligt den här klädstilen? Vilka plagg är nyckelplaggen som gör stilen? Och framförallt, vad ska man tänka på för att göra det riktigt snyggt? Allt det kommer du få lära dig här!

blå blazer vit polotröja

Vad är smart casual?

Smart casual är ett väldigt brett begrepp. Outfits som till exempel 'jeans, sneakers, t-shirt och kavaj' är Smart casual, men en outfit bestående av 'button down-skjorta, chinos och brogue-skor' är också Smart casual, båda är liksom rätt, vilket gör att det finns ett stort spann i vad som är ok att bära.

Det är helt enkelt inte är ett krav att du ska bära kavaj, eller att du inte får ha sneakers. Men samtidigt så bör du inte ha sneakers till vissa kombinationer av kläder, och kanske lämna dina skinnskor hemma när du bär andra kombinationer av kläder. Vi förstår om det känns knepigt än så länge.

För att göra det lite mer tydligt så kan man säga att det i grund och botten handlar om att hitta en balans mellan dressat och avslappnat, och att se ren och hel ut.
Det här med att se ren och hel ut är nyckeln, och den röda tråden. För det funkar inte att bära löparskor och en hoodie till en kostym, även om det rent tekniskt är en mix av dressat och avslappnat. Resultatet skulle snarare bli en barnslig ”street-stil” än Smart casual. Så bara för att sneakers är accepterat så betyder det inte att man kan göra precis hur som helst.

Så för att sammanfatta, och så enkelt som möjligt besvara frågan ”Vad är smart casual?” så säger vi att det handlar om att ha en mix av dressat och avslappnat, men att det är kritiskt att du uppfattas som ”ren och hel” för att din outfit inte ska väga över åt ”street-hållet”.

Smart casual – kvinna

När vi ändå är inne på ämnet så känns det passande att addera en liten sektion om vad Smart casual innebär för kvinnor. All vet ju att det är betydligt lättare för män att ordna en outfit efter diverse klädkoder, eftersom kvinnor har så oerhört många fler val att göra.
Så för att du ska kunna lugna din flickvän, fru eller date inför en tillställning, där hon troligtvis inte vet vad hon ska ha på sig, så går vi igenom lite kort vad som gäller för kvinnor.

Här nedanför är två exempel på kvinnliga outfits som klassas som Smart casual.

smart casual kvinna klädkod
Man behöver inte nödvändigtvis bära kavaj eller klänning. Kjol funkar lika bra.

 

smart casual kvinna
Eftersom Smart casual är så pass brett, och lite luddigt, så är restriktionerna egentligen mest en fråga om att se ren och hel ut. Så en blus och ett par byxor med pumps till funkar alldeles utmärkt

Som du ser på bilderna så är det egentligen inte så många likheter mellan dem, men båda klassas ändå som Smart casual. Man kan välja en fin blus och ett par byxor, eller en kjol och en avskalad och stilren tröja. Man kan självklart även ha klänning, eller byxor, blus och blazer. I grund och botten är den här stilen så pass bred och luddig att det mest handlar om att se ren och hel ut, och att helst bära vad vi män gillar att klumpa ihop som; ”klackskor”, men som de flesta kvinnor har betydligt fler, och mer korrekta namn för. Så enlast är nog att börja med skorna, och sedan klä sig uppåt så att säga.

Nyckelplagg inom Smart casual

Inom diverse klädstilar, som till exempel preppy, street och i det här fallet, Smart casual, så finns det alltid vissa plagg som fungerar som nyckelplagg, så gott som alla tänkbara outfits inom klädstilen innehåller minst ett av av dem.

Här är 5 nyckelplagg när det gäller klädstilen Smart casual.

1: Det är blazern som gör det!

blå kavaj vita byxor outfit 2018

Inte riktigt, men oftast är utgångspunkten i en outfit enligt Smart casual en blazer/kavaj. Det är inte ett måste att bära kavaj/blazer men det är ett ”enkelt sätt att lyckas”, så att säga. Bär du en blazer/kavaj så är du mer eller mindre safe, ”oavsett” vad du har på resten av kroppen, inte riktigt, men nästan. Snygga blazers hittar du alltid hos Oscar Jacobson.

2: Mörka jeans

smart casual outfit brun kavaj blå jeans

Svarta eller mörkblå jeans, utan tvätt, ett mycket praktiskt basplagg inom stilen Smart casual. Undvik allt för uppseendeväckande tvättar och detaljer på dina byxor. Dels så blir de svårare att matcha med andra plagg, men en tydlig tvätt är också mindre dressad än ett par släta mörka jeans, vilket minskar antalet alternativ du har att jobba med på resten av kroppen. Du kan självklart använda ljusa jeans också, men välj då otvättade ljusa jeans för snyggat effekt.

3: Buttondown-skjortan

smart casual button down skjorta

En button- down-skjorta i oxfordtyg är något mer avslappnad än en formell skjorta i slät bomull, men samtidigt betydligt mer dressad än en t-shirt. Helt enkelt perfekt för den här stilen då den är lätt att matcha med så gott som alla andra typer av plagg. Skippa dock slips till button-down, det blir lite för dressat för Smart casual.

4: Derbyskor

smart casual herr skor

Den primära skillnaden mellan ett par derby och ett par oxfordskor är att lädret där derbyskons snörning sitter inte är fastsydd utan det sitter som flikar. Traditionellt så anses derbyskor mindre formella än oxfordskor. Detta gör derbyskorna till den optimala skon när du vill klä dig enligt Smart casual. Du får en ren och hel skinnsko som passar perfekt till både chinos och jeans och som inte är högst upp i ”dressighets-kedjan”.

Andra skinnskor fungerar självklart utmärkt de också, så som monk strap, brogue och loafers.

Letar du efter skor så rekommenderar vi att du kollar in Spartoo. Där finns alla typer av skor, i alla tänkbara färger och stilar.

5: Stilrena t-shirts i bra kvalité

smart casual t-shirt kavaj blazer

Underskatta inte en bra t-shirt! Eftersom blazern är ditt ”go-to-plagg” så blir t-shirten ett oerhört praktiskt plagg inom Smart casual. Kom dock ihåg att endast en t-shirt, alltså utan kavaj, inte klassas som Smart casual, det är mer ”lördagmorgon hemma efter en hård fredag”.

Viktigt är också att du endast bär välsittande t-shirtar som är enfärgade, inga tryck eller roliga logotyper, för då är du nere i ”street-träsket” igen.

Fräscha t-shirts i bra kvalité och passform hittar du alltid hos Filippa K.

Hur klär man sig Smart casual?

Så, vi har kommit till det viktigaste i guiden, hur ska man klä man sig då? Här är allt du behöver veta!

Överkroppen

Som nämnt många gånger innan så är blazern ett av dina ”go-to-plagg”.

Under din blazer så är det fritt val av allt från t-shirt till button-down-skjorta. Däremellan hittar vi polotröjan, merino-ulls-pullovern och pikétröjan. Alla helt godkända alternativ.

Du behöver som sagt inte bära blazer, det går utmärkt att skippa den och bara köra skjorta, eller en pullover med en skjorta under. Men absolut enklaste sättet att få till en riktigt snygg outfit enligt den här klädstilen är som sagt att utgå ifrån en blazer.

smart casual tips stil

Benen

Jeans funkar, men då måste de otvättade. Både mörka och ljusa jeans går bra, även om mörka är både mer dressade och lättare att matcha med andra plagg. Vill du sticka ut lite från mängden så bör du dock välja ett par chinos, eller ett par kostymbyxor.
Viktigt när du väljer kostymbyxor är att antingen inte bära blazer, eller att para dem med en t-shirt eller en piké. Bär du skjorta, kostymbyxor och matchande blazer, ja då har du hoppat upp ett snäpp från Smart casual till en mer dressad och proper stil.

Kom ihåg, det handlar om en mix av dressat och avslappnat.

italienskt herrmode blå kavaj chinos

Skorna

Snyggast är så klart att bära skinnskor eller skor i mocka. Men med rätt kombination av kläder så funkar även ett par sneakers. Dina sneakers bör dock vara i skinn eller mocka även dem, för syntetiskt material eller canvas blir alldeles för avslappnat och ”streetigt”. Smidigt är att välja ett par sneakers i mörkt skinn eller mörk mocka. Dels för att de inte är lika uppseendeväckande, något som kan förstöra balansen i din outift, men också för att man inte lika lätt ser smuts på dem, något som ökar livslängden på dina skor och gör det lättare för dig att se ren och hel ut.

Snyggast och mest vuxet är dock att välja skinnskor av något slag. De modeller som funkar bäst inom klädstilen Smart casual är derby, brogue, monk strap och loafers.

Snygga och stilrena skor, oavsett dressade skinnskor eller sneakers, hittar du bäst på Spartoo.

Accessoarer

Här är det väldigt fritt. Du kan bära armband, klockor, halsband, scarfs, ringar och ja, precis vad du vill egentligen. Du behöver dock applicera ett ”less is more-tänkt” eftersom allt för många och allt för flamboyanta accessoarer gör att du lätt hamnar i ”Johnny-Depp-som-pirat-stilen” än Smart casual. Så tänk på att du kanske inte ska använda ringar eller armband om du drar på dig ett halsband, och vice versa. Less is more helt enkelt.

Ute efter en ny klocka?

Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia eller Daniel Wellington. Där hittar du mängder av snygga klockor som bör passa, oavsett din budget.

Smart casual, ”Do's & Don'ts”

Här är några universella och tidlösa ”Do's & Don'ts” när det kommer till att klä sig enligt Smart casual.

Skippa slipsen

Både kavajen och skjortan är stapelvara inom Smart casual, men lämna slipsen i lådan, för när du adderar den, ja då blir det helt plötsligt väldigt mycket mer formellt, och snarare åt Business casual än Smart casual.

Lämna t-shirts med tryck hemma

Det är liksom aldrig snyggt.

Bär en kavaj/blazer

Nyckelplaggens nyckelplagg i den här stilen! Du behöver inte alltid ha en på dig, men den bör vara en stapelvara i din outfits.

Fega inte ur med ett par sneakers

Man kan, som nämnt ovan, bära sneakers och få till en riktigt snygg Smart casual outfit. Men allt för många Svenska män fegar ur och kör sneakers dygnet runt i alla lägen. Bara för att det är ok så ska du inte göra det, för byter du ut dina sneakers mot ett par derbyskor eller ett par brogue, ja då är du plötsligt hundra gånger stiligare än de som fegar ur med ett par sneakers. Och glöm inte, kvinnor tittar mycket mer på dina skor än vad du tror.

Gå inte med bara armar

Bara armar är helt enkelt alldeles för avslappnat. Att rulla upp skjortärmarna är å andra sidan något helt annat, det är mer ett statement för att hålla skjortan på en mer avslappnad nivå. Men t-shirt eller pikétröja utan kavaj, det är stort no-no.

Använd alltid en bröstnäsduk

Det gör sån enorm skillnad, så lär dig använda denna fantastiska accessoar!
Kolla in vår guide: ”Ska näsduken matcha skjortan eller slipsen?” för tips på hur du gör det snyggast, och kolla sedan in ”Hur viker man en bröstnäsduk?” för lite inspiration.

smart casual chinos stil

Klädkod smart casual, finns det?

Ja, och som nämnt ovan så är det Svenska namnet: klädkod udda kavaj, men uttrycket ”Smart casual” används mycket bredare, det är inte bara en klädkod, utan en klädstil.

Vill du läsa mer om andra klassiska klädkoder så har vi hela listan här nedanför:

  1. Klädkod Udda Kavaj
  2. Klädkod Kavaj
  3. Klädkod Kostym
  4. Klädkod Mörk kostym
  5. Klädkod Smoking
  6. Klädkod Frack

Läs på och bli fullärd!

Smart casual outfits

Här nedan är 3 bilder som kan ge dig lite inspiration och tips på klockrena outfits i stilen smart casual.

smart casual chinos och skjorta

sensommar outfit t-shirt och kostym

smart casual polotröja kavaj

Smart casual vs Business casual

Business casual och Smart casual förväxlas ibland felaktigt med varandra. Skillnaderna kanske inte är enorma, men om man tittar närmare så finns det faktiskt ett par tydliga sådana.

Smart casual handlar om att ta en avslappnad outfit och klä upp den tillräckligt mycket för att fortfarande vara rätt så avslappnad. T.ex. kan det handla om att addera en kavaj och bröstnäsduk till din klassiska t-shirt, jeans och sneakers-outfit. Eller så byter du jeansen mot chinos och dina sneakers mot loafers och vips så har du gått från en ”jag ska bara gå och handla-outfit” till klassiskt Smart casual.

Business casual handlar om att ta en klassiskt proper outfit och dressa ned den ungefär ett halvt steg. T.ex. genom att börja med full kostym och sedan ta av slipsen och byta skjortan mot en piké eller polotröja.

Behöver du nya smart-casual-kläder?

Förhoppningsvis har vår guide inspirerat dig till att uppdatera garderoben med lite nya fräscha kläder. Ska du bygga en bas i garderoben så att du enkelt kan klä dig smart casual så rekommenderar vi att du kollar in Oscar Jacobson, Filippa K eller Asos. Där hittar du alla typer av plagg du behöver för att bygga en bra basgarderob som gör det enkelt att hitta en klockren outfit varje dag!

Sammanfattningsvis

Smart casual är rent tekniskt det Engelska namnat på det vi i Sverige kallar ”Klädkod: Udda kavaj”. Men i dagligt tal så syftar man på något mycket större och bredare än bara reglerna kring den specifika klädkoden. Smart casual är mer av en klädstil och ett sätt att klä sig.

För att klä sig enligt det man menar Smart casual så handlar det om att hitta en balans mellan dressat och avslappnat, medan man samtidigt är försiktig så att man inte råkar hamn inom klädstilen ”street” istället.
Smart casual handlar väldigt mycket att om att se ren och hel ut, men utan att nödvändigtvis klä sig formellt eller propert.

Klassiska kombinationer av plagg som förkroppsligar Smart casual är:

  • T-shirt, chinos och kavaj
  • Button-down-skjorta, jeans och skinnskor
  • Polotröja, jeans och kavaj

Kavajen är det vanligaste plagget inom den här stilen, och det är också lättast att utgå ifrån den om du försöker få till en snygg outfit. Addera sedan ett avslappnat plagg, t.ex. en t-shirt eller ett par jeans, därefter kompletterar du med över/under-del av motsatt slag, chinos om du valde t-shirt, skjorta om du valde jeans. Slutligen väljer du med antingen ett par dressade eller avslappnade skor, beroende på dina tidigare val, varannan dressat kan man säga.

Lycka till!

Föregående artikelHur Blir Man Av Med Avundsjuka? 5 Effektiva Metoder
Nästa artikelCBD Mot Sömnproblem – Funkar Det Och Vad Ska Man Tänka På?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.