Låt oss avkoda denna klassiska klädkod!

Den vanligaste av alla klädkoder är utan tvekan ”mörk kostym”. Man ser den i inbjudningar till allt från dop och bröllop till 40-årsfester och jubileumsmiddagar. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om klädkoden mörk kostym!

Vad innebär klädkod mörk kostym?

Med mörk kostym så menas primärt en tvådelad kostym i någon av följande färger: Midnattsblå, Grå, Svart. Enligt traditionen så bärs svart kostym endast på begravning, detta är dock något som mer eller mindre dött ut helt (no pun intended), vilket gör att det är fritt fram att bära svart när klädkoden säger: Mörk kostym”.

klädkod mörk kostym bröllop

Hur formell är klädkod mörk kostym?

Mörk kostym anses som en mellan-formell klädkod. Den ligger långt under ”klädkod frack”, eller högtidsdräkt som den också kallas – och samtidigt långt över ”klädkod udda kavaj”.

Vad är det engelska namnet för klädkod mörk kostym?

Den Engelska benämningen för den här klädkoden är antingen, ”Dark suit”, ”Business suit” eller ”Formal”, där ”Formal” är det vanligaste namnet.

När brukar det vara mörk kostym som gäller?

Oftast väljer man ”klädkod mörk kostym” vid något finare tillställningar, till exempel vid formella middagar, dop, begravningar och jubileumsmiddagar.

svart kostym på bröllop

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

På överkroppen

Till mörk kostym bör du bära en vit eller någon annan ljus skjorta. Vi rekommenderar en enfärgad eller svagt mönstrad slips eller fluga (för någon av dem är generellt sett obligatoriskt). Glöm inte att om du bär bröstnäsduk så ska den absolut inte matcha slipsen, utan skjortan!
Glöm heller inte att noga tänka igenom ditt val av färger på allt från kostymen till bröstnäsduken, så att du säkerställer att hela din outfit är korrekt färgmatchad.

På underkroppen

Vill du följa klädkoden strikt så är det släta oxfordsskor som gäller – här är det så klart viktigt att välja rätt färg på skorna beroende på vilken färg du kör på kostymen. Det finns en uråldrig gammal sed som säger att man inte bär bruna skor efter kl 18:00. Det är så klart helt befängt och det är precis lika korrekt och snyggt att köra bruna skor som svarta till din grå kostym, oavsett vad klockan är.

Strumporna bör vara svarta, men ett par mörkblå eller mörkgrå funkar också, förutsatt att du bär en mörkblå eller mörkgrå kostym så klart.

Accessoarerna

Till mörk kostym bärs generellt sett alltid slips eller fluga. Bär du klocka så funkar en dress-klocka, kronograf eller dykare/pilot. utöver klockan så kan du med fördel även komplettera din outfit med ett par snygga manschettknappar, men tänk då på att välja ett par i samma färg på metallen som ditt bältesspänne och/eller din klocka.

Glöm heller inte bröstnäsduken. Det är fortfarande förvånansvärt sällan man ser denna fantastiska accessoar användas, vilket gör den till ett väldigt effektivt sätt att sätta en personlig prägel på din outfit.

dubbelknäppt kostym mörkgrå svarta skor

Vill du läsa om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Du har förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden Mörk Kostym, men det innebär ju att det finns 5 till att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 5 klädkoderna:

  1. Klädkod Udda Kavaj
  2. Klädkod Kavaj
  3. Klädkod Kostym
  4. Klädkod Smoking
  5. Klädkod Frack

Läs vidare och bli fullärd!

Sammanfattningsvis

Klädkod mörk kostym (eller ”Formal” som den oftast kallas på Engelska) innebär en kostym som är antigen svart, grå eller midnattsblå. Beroende på vilken färg du bär på kostymen så gäller det även att välja rätt färg på skorna.
Mörk kostym bärs på relativt formella tillställningar och för att få till det så snyggt som möjligt så vill du så klart färgmatcha din skjorta, bröstnäsduk, slips och kostym på bästa möjliga sätt.

Föregående artikelHur Övertalar Man Någon? 6 Kraftfulla sätt, men inte som du tror
Nästa artikelStress Och Potens: En Genomgång Av Orsakerna Och Lösningarna
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.