Pilotklocka till smoking? Militärklocka till hoodie? Vad passar till vad egentligen?

Som jag sagt så många gånger förrut så handlar stil om vad man gör med sin outfit, inte vad den kostar eller vad det är för märke. Något som inte matchar kommer aldrig att matcha, oavsett hur mycket det kostar.

Den här uråldriga stilregeln är självlart precis lika sann när det kommer till att kombinera klockan med resten av outfiten. Tänk dig själv. En man med pondus glider in på en proper fest, iklädd en välsittande smoking lyfter han armen för att kolla klockan. På armen sitter en digital klocka med gummiarmband… och där föll hela outfiten.

För att inte snubbla på mållinjen och ta på dig en klocka som helt krockar med resten av din outfit så har vi tagit fram den här guiden med 5 tidlösa och vattentäta regler för hur du bör matcha klocka med outfit, så att det blir klockrent (pun intended) varje gång!

1: Matcha klocka och outfit efter formalitet

Den mest grundläggande av alla stiltips i det här sammanhanget är så klart att matcha klockans formalitet med din outfit. En militärklocka med tygrem passar av förklarliga skäl inte speciellt bra till en smoking. Och på samma sätt passar en dressad klocka med putsat läderband inte speciellt bra till en sneakers-jeans-och-t-shirt-outfit. Där hade man istället velat ha den där militärklockan.

Här nedanför är de 4 huvudsakliga klocktyperna, vad som utmärker dem och vilken typ av klädsel de passar ihop med. Längst ned i stycket så hittar du en bild där du enkelt kan se alla klocktyper och vilka som passar till vilken klädkod.

Klocktyper

Dressade klockor – Kanske den mest klassiska typen av klocka. Läderband, hus i metall och gärna i en relativt lågmäld stil. Det här är den mest dressade typen av klocka och passar därför bäst med motsvarande klädsel.

Dykarklockor / Pilotklockor – Här hittar vi de flesta av de lite grövre stålklockorna. Rent matchningsmässigt så kan du behandla dykare och piloter likadant. Dessa klockor är oftast ansedda som de mest manliga, och passar därför bra både till kostym och mer sportiga outfits.

matcha klocka med outfit 2
En stilren dykare passar utmärkt till det mesta

Kronografer – Klassiska kronografer delar en hel del med den dressade klockan, men konograffunktionen gör den mer plottrig och osmidig. Det gör kronografen grövre och mer manlig, men också osmidig och lite skrikig i jämförelse med den dressade klockan.

Militärklockor – Militärklockan, eller ”field watch” som den heter på Engelska är den minst dressade av alla klockor. Den skriker funktion istället för design och kan göra sig riktigt snygg till en högst sportig outfit. Men bär den aldrig tillsammans med en kostym eller något mer dressat, det vore som att hoppa i ett par gummistövlar och gå på bal.

Klocka efter klädkod

Vilken klocka passar till vilken klädkod då? Här är en kort genomgång, och lite längre ned hittar du som sagt en bild med en tydlig sammanställning för alla klockor och klädkoder.

Smoking / Frack – Skall du på ett riktigt propert event där klädkoden säger smoking eller frack, ja då behöver du så klart bära motsvarande klocka. Här funkar endast den dressade klockan. Allt annat blir allt för avskalat eller allt för grovt, beroende på vilken typ man pratar om. Läs mer om klädkod smoking och frack.

Dressad (formellt) – Är det fest på schemat, men inte den typen av fest som kräver smoking/frack, då har du betydligt fler alternativ. Här funkar faktiskt allt utom det allra mest vardagliga. Kör på en dressad klocka, en pilot/dykare eller en kronograf, men lämna militärklockan hemma.

Dressad (vardag) – I den här kategorin klumpar vi ihop allt från AW med jobbet till semi-avslappnade fester och date med tjejen. Tänk allt från Piké, chinos och sneakers till stilrena jeans, vit skjorta och oxfords. Det här är den mest flexibla typen av outfit, och du kan därför bära vilken typ av klocka som helst.

Casual / Sport – Längst ned på listan över klädkoder hittar vi mixen av kläder du har på dig när du skall ut och storhandla, eller bara äta lunch med polarna en söndag. Tänk sneakers, t-shirt, hoodie, kanske ett par chinos men mer troligt ett par jeans. Här vill du undvika klockorna med läderarmband, alltså den dressade klockan och kronografen. Satsa på en stålklocka eller en militär så blir det alldeles utmärkt.

matcha klocka med kläder och outfit

2: Matcha skinnet

Nu har vi gått igenom vilken typ av klocka som passar med olika klädkoder, men det hjälper oss dock inte att matcha klockan med outfiten, eftersom en formell festklädsel kan vara kombinerad av olika färger, mönster och material.

En grundregel som du bör ha i åtanke är att alltid försöka matcha färgen på allt skinn du bär. Det vanligaste är så klart att matcha skärp med skor men det är även viktigt att tänka på att inte bära en klocka med svart läderarmband till bruna skor och brunt skärp. Välj en färg på skinnet och håll dig till det.

matcha klocka med kläder 2
Spara läderarmbanden till dina mer dressade outfits

3: Matcha metallen

Den här detaljen är ofta lite svårare att få till än punkt nummer 2. Det är förhållandevis vanligt med klockor i guld (eller guldfärgad metall), men desto ovanligare med bältesspännen i guld. Precis som med skärpet så vill du matcha klockans metall med bältets spänne i möjligaste mån, men om det inte går så är min starkaste rekommendation att skippa i bältet. Bär du kostym så är det faktiskt jäkligt snyggt att skippa skärpet, det framhäver kostymens vackra former bättre.

Om du verkligen behöver något för att hålla upp byxorna, men inte har ett bälte med guldspänne, ja då är hängslen det andra alternativet. Hängslen är lite av en ”lost art”, vilket är synd, för hänglsen kan vara riktigt stiligt.

4: Familjeklenoder trumfar reglerna

Mitt i alla dessa regler hittar vi det klassiska ”undantaget som bekräftar regeln”. Har du ärvt din klocka så kan du skippa alla regler och stolt bära upp din familjeklenod och känna dig trygg med att storyn bakom den trumfar alla klädkoder.

matcha klocka med outfit 5
En klassiskt manlig stålklocka funkar lika bra till skjorta som till hoodie

5: Matcha klocka med skor om du är osäker

Ett litet tillbakaspel på punkt nummer 2. Om du står där med ett brunt läderarmband och har skor och bälte i både brunt och svart, välj då att matcha klocka med skor, inte bälte med skor. Klockan och skorna kommer nämligen synas betydligt mer, så din outfit får ett bättre helhetsintryck om du matchar dessa två.

Sammanfattningsvis om att matcha klocka med outfit

Förhoppningsvis så kommer du känna dig betydligt mer säker på hur du skall matcha klocka med outfit efter att ha läst den här guiden. Som en liten avslutning så kommer här de 4 essentiella stilreglerna igen, snabbt uppradade som en liten reminder.

  1. Försök alltid hålla dig till en färg på allt skinn/läder i din outfit. Om detta inte går så bör du matcha skor med klocka, strunta i bältet
  2. Tänk på att matcha klockans och outfitens formalitet med varandra (se bilden ovanför)
  3. Försök även hålla dig till en färg på all metall i din outfit
  4. Familjeklenoder trumfar allt (om du har en relativt bra story att backa upp klockan med)

Ute efter en ny klocka?

Är du sugen på att utöka samlingen med något nytt? Kolla då in Klockia, de har ett enormt utbud, anrikt renomé som klockhandlare på nätet och en mängd spännande märken, som t.ex. Oris och i deras pre-owned-sortiment hittar du även märken som Omega, Rolex och Hublot, så kolla in Klockia pre-owned om du är ute efter high-end.

Föregående artikel11 Tips Och Knep Som Får Dig Att Se Längre Ut
Nästa artikel4 Olika Pokerspel – Vilken Typ Av Poker Är Din Favorit?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.