Hur vet jag vilka färger som passar ihop med varandra?

Är det bara att chansa? Är det slumpen? Har det med vilket plagg det är att göra? Tack och lov inte, färgmatchning har faktiskt ett facit

”Mode är det du köper, stil är vad du gör av det”

Ett gammalt talesätt när det handlar om att klä sig snyggt, och det är otroligt sant. Dagligen ser man folk med dyra och fina kläder, men som inte har någon aning om hur de skall kombinera dem eller ens bära upp dem. Att ha dyra kläder gör dig inte välklädd, inte på långa vägar. Att klä sig snyggt handlar om att kombinera rätt material, plagg, och framförallt, att jobba med rätt färgkombinationer på kläderna.

Det här är en komplett guide till hur du kombinerar rätt färger för att få till genomtänkta och riktigt snygga outfits. Kom ihåg, färg är extremt kraftfullt och en välkomponerad outfit med färg är nästan alltid snyggare än en som endast består av de Neutrala färgerna.

Färgkombinationer är inte ett påhitt

Men innan vi går in på de konkreta reglerna och rekommendationerna i guiden, så är det värt att nämna faktumet att det här med färglära och vilka färger som passar ihop inte är någon slags modernt hokus pokus. Det var faktiskt redan år 1810 som Johann Wolfgang von Goethe släppte boken ”Zur Farbenlehre” som på Svenska blir ”Om färglära”. Goethe studerade färger och hur de uppfattas och upplevs under många år, och boken är hans samlade insikter om hur färger kompletterar varandra och bör kombineras för bästa effekt. Så läran om färgkombinationer i outfits är med andra ord anrik och etablerad kunskap.

Vill du läsa mer om färglära så rekommenderar vi boken: Goethes färglära, den handlar om Johann Wolfgang von Goethe som etablerade grunderna inom färglära.

De Neutrala färgerna

Vill du göra det så enkelt som möjligt för dig så kan du satsa på att bara köpa kläder i de Neutrala färgerna, de går alla att kombinera både med varandra vilka andra färger som helst utan att det skär sig. Däremot så är det sällan det mest inspirerande eller det snyggaste (även om svarta byxor och vit skjorta är en svårslagen kombination).
Ett enkelt sätt att klä sig snyggt är att alltid ha en neutral färg som bas för din outfit, sedan behöver du bara kombinera basplagget med 1 eller 2 passande plagg/accessoarer för att enkelt komponera en bra outfit.

Neutrala färger färgmatcha kläder
De neutrala färgerna, dessa går att kombinera både med varandra och med alla andra färger utan att de skär sig

Färghjulet – För enkel färgmatchning av kläder

Känner du dig mer modig, och sugen på att bära färg (vilket alla bör göra) så finns det ett väldigt användbart redskap, Färghjulet.

Färghjulet är något som används inom färglära, det är ett instrument för att veta hur man skall kombinera färger för bästa möjliga resultat. Oavsett om man är ute efter kontraster som skär sig, färger som smälter ihop eller bara hitta passande, angränsande färger så är färghjulet riktigt användbart.

Om du känner dig helt vilse när det gäller färger så kan jag rekommendera att spara ned bilden här nedan (färghjulet) på din telefon så att du har en referens när du är ute och köper kläder. Att komma hem med nya kläder som sedan inte matchar med något i garderoben är minst sagt frustrerande.

Färghjulet går att dela in i Primära, Sekundära, Angränsande och Kompletterande färger. Det är med hjälp av indelningen som man lätt kan hitta matchande färger.

Primära färger

De primära färgerna, Röd, Gul och Blå är grunden till alla andra färger. Därför kallas de ”De primära färgerna”.
När det gäller färgmatchning av de primära färgerna, på ett enkelt sätt, så kan du jobba med en monokrom outfit (en outfit som endast består av en enda färg) eller för att göra det lite roligare, en som består av någon av de neutrala färgerna och en av de primära färgerna, t.ex. Svarta byxor, en blå piké, blå kofta och ett blått läderarmband.

Angränsande färger

Angränsande färger är ett enkelt sätt att skapa en lagom effekt i din outfit. Att matcha kompletterande färger (mer om detta nedan) skapar ofta en rätt uppseendeväckande outfit, ett enklare sätt är att jobba med en neutral färg som bas och sedan addera 2-3 plagg/accessoarer i angränsande färger. De angränsande färgerna smälter ihop bra och skapar en jämn och lågmäld look.

färgmatcha-kläder-herrmode
De angränsande färgerna Grönt och Blått i en skön färgkombination.

Sekundära färger

De sekundära färgerna är resultatet av en blandning av de primära färgerna. Detta är inget du behöver ta ställning till eller ens veta när det gäller att färgmatcha dina kläder.

Kompletterande färger

Färger som ligger mitt emot varandra i färghjulet kallas för kompletterande färger. De är perfekta att matcha med varandra och ger en väl genomtänkt och snygg outfit, t.ex. kan du ha en blå kostym och accentuera den med en orange slips eller bröstnäsduk, eller en orange scarf till en i övrigt monokromt blå outfit.
Bilden här under är ett bra exempel på snygg färgmatchning, marinblått och blått i kostym, tröja och skjorta tillsammans med en bröstnäsduk i den kompletterande färgen orange, riktigt snyggt!

Att lära sig kombinera kläder efter vilka färger som kompletterar varandra är det svåraste när det kommer till färgmatchning, men det ger också det bästa och mest genomtänkta resultatet.

Färgmatcha kläder
De kompletterande färgerna Orange och Blå i en klockren kombination

Färghjulet

färgkombinationer kläder färgmatcha
Färghjulet är ett ovärderligt verktyg för att hjälpa dig färgmatcha kläder snyggt!

Vilken är din favoritfärg?

Vilken är din favoritfärg på kläder?

View Results

Loading ... Loading ...

Vilka färger passar ihop med din favoritfärg?

Nu har du fått grundläggande kunskap om hur man färgmatchar kläder, men vilka färger passar egentligen bra ihop med din favoritfärg. Självklart har vi skrivt detaljerade guider för alla de vanligaste färgerna, för att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att bära perfekt färgmatchade outfits, varje dag.

 1. Färger som passar till blå
 2. Färger som passar till röd
 3. Färger som passar till grön
 4. Färger som passar till gul
 5. Färger som passar till rosa
 6. Färger som passar till beige
 7. Färger som passar till grå
 8. Färger som passar till brun

Bär mer färg!

Nu när du lärt dig grunderna inom färgmatchning av kläder så är det bara att ta ut hela din garderob, titta på vilka dina favoritplagg är och med hjälp av färghjulet ta reda på vilka accessoarer/plagg du behöver köpa, och i vilka färger, för att göra din garderob riktigt välsorterad och genomtänkt.

Det enklaste sättet att bära mer färg är att jobba med dina accessoarer. För många Svenskar kan det ta emot att köpa gröna byxor eller en röd skjorta, vi är ju väldigt bekväma i svart, grått och vitt. Och du kan utan problem fortsätta att bära svarta byxor, vit skjorta och grå tröjor och ändå få in färg i din outfit, det är bara att komplettera med en röd bröstnäsduk, ett par gröna strumpor eller ett blått armband. På så sätt kan du addera färg utan att kompromissa för mycket. Snygga accessoarer för män hittar du på Arket, de är i särklass bäst på accessoarer!

En outfit med färg är nästan alltid snyggare än en utan.

Vill du veta vilka färger du passar bäst i?

Det är stor skillnad i att klä sig i färger som är smickrande och färger som får dig att se blek, sjuk och allmänt sliten ut. Vetenskapen bakom detta kallas färganalys och går ut på att man tittar på kombinationen av din hår- hud- och ögonfärg och utifrån det avgör vilka färger och nyanser som kommer få dig att se allra stiligast ut. Självklart har vi tagit fram ett enkelt test du kan göra själv på bara några minuter. Du hittar det i vår guide: ”Gratis färganalys-test”.

Ute efter en ny garderob att färgmatcha?

Är du i behov av att utöka din garderob med nya kläder och accessoarer för att bättre kunna färgmatcha dina befintliga (eller kanske bara fylla på med lite nytt?) så rekommenderar vi att du kollar in Oscar Jacobson, Filippa K, Arket och Asos, de är alla riktigt bra på modernt herrmode och accessoarer.

Allt du behöver veta om klädkoder!

Att klä sig väl handlar primärt om färgmatchning och passform, men en annan viktig detalj är att veta vilken typ av kläder som passar vid olika tillfällen. Jag talar förstås om klädkoder. När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Kan du dem, vet hur man färgmatchar och ser till att köpa kläder med bra passform, ja då kommer du alltid att vara perfekt välklädd för alla tillfällen.

Här nedanför är länkar till våra utförliga men enkla guider till allt du behöver veta om de 6 klädkoderna:

 1. Klädkod Udda Kavaj
 2. Klädkod Kavaj
 3. Klädkod Kostym
 4. Klädkod Mörk kostym
 5. Klädkod Smoking
 6. Klädkod Frack

Läs på och bli fullärd!

Allt om färger och deras betydelse

Nu har du lärt dig hur man färgmatchar kläder, och eventuellt också klickat dig vidare till några av våra guider om klädkoder. Så nu tycker jag att du ska passa på att lära dig lite mer om just färgerna i sig, och det kan du göra i vår enorma guide: ”Olika färgers betydelse – Symboliken bakom alla färger!”.

Vill du lära dig ännu mer om färger, färgmatchning och färglära så rekommenderar vi boken Goethes färglära, en bok om färglärans fader, Johann Wolfgang von Goethe.

Förhoppningsvis har vi lyckats besvara frågan: ”Vilka färger passar ihop?” i den här guiden. Om det är något du saknar eller skulle vilja att vi utökar guiden med, så skicka bara ett mail, det uppskattar vi enormt mycket!

Föregående artikelVarför blir man nervös? – Mammut eller Date!
Nästa artikelWhatsApp mördas av Facebook, Telegram tar över
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.