Låt oss prata lite om manliga hormoner…

Allt som gör dig till man är självklart inte baserat på hur mycket testosteron du har. Men en väldigt stor del av både din manlighet och ditt välbefinnande påverkas av mängden T i din kropp.

Så eftersom testosteron har en så stor påverkan på ditt liv så kändes det rimligt att sammanställa en tydlig och användbar guide till allt du någonsin kommer behöva veta om testosteron, det manliga könshormonet.

Testosteron: 101

Innan vi går in på vad T gör och vad riskerna med testosteronbrist är (vilket är ett viktigt ämne) så behöver vi först förstå vad testosteron är.

Testosteron är ett hormon som mestadels produceras i testiklarna och tillhör gruppen Androgener (som i sig är steroidhormoner). Man kallar ofta testosteron för Manliga hormoner även om både kvinnor och män producerar det. Dock producerar män i regel betydligt mycket mer testosteron, därav smeknamnet: Manliga hormoner.

Testosteronet är det som styr olika klassiskt manliga egenskaper så som:

 • Rösten (mörk eller ljus)
 • Muskelmassan
 • Sexualdriften
 • Skäggväxten
 • Håravfall

Vi producerar testosteron redan i fosterstadie, men nivåerna är relativt låga fram till puberteten då de skjuter i höjden. Detta resulterar i de klassiska pubertets-”symptomen” så som målbrott, acne, ojämnt humör och kraftig muskeltillväxt.

Källa: National Center for Biotechnology Information – Testosterone and body functions

Varför har man testosteron?

Man kan säga att testosteronets funktion är att öka sexlusten, säkerställa god muskelmassa och i största allmänhet förstärka de manliga dragen och egenskaperna.

Detta är självklart inte den vetenskapliga formuleringen, men sett ur ett evulotionärt perspektiv så handlar allt om att para sig och att säkerställa att ens avkomma lever vidare. Testosteronets funktion är att göra mannen till så mycket av en alfahane som möjligt.

testosteron håravfall
Testosteron påverkar klassiskt manliga egenskaper så som skäggväxt och röst

Positiva effekter av testosteron

Testosteronet har som sagt en rad positiva effekter på din kropp och ditt psyke. Här är några av dem:

 • Lägre kroppsfett, ökad muskelmassa och högre bentäthet: Källa: Wikipedia
 • Ökad sexlust, starkare erektion och kraftigare sexuell njutning
 • Större motståndskraft mot vissa sjukdomar, specifikt Alzheimers och hjärtkärlsjukdommar
 • Lägre risk för depression
testosteron
Det finns en tydlig koppling mellan höga nivåer av testosteron och muskelmassa

Tillskott för testosteron

Likt det mest i vår kropp finns det tillskott som kan hjälpa till. Känner du att det kan finnas en risk att du lider av testosteronbrist (läs mer om potentiella symptom nedan) så kan det vara en bra idé att prata med din läkare och undersöka möjligheterna som finns.

Hur mäter man testosteron?

Halterna av T mäts genom ett blodprov, där man tittar efter mängden nanogram per deciliter blod.

Vad är en normal nivå av testosteron?

Vad som klassas som en normal nivå av testosteron varierar faktiskt förvånansvärt mycket. Man brukar säga att allt mellan 300 – 1000 Nanogram per deciliter räknas som normala nivåer. Lägre än 300 kan klassas som testosteronbrist, det betyder dock inte att man per automatik blir medicinerad.

Högre än 1000 Nanogram per deciliter klassas heller inte som en hälsofara. Det finns faktiskt väldigt lite som pekar på negativa effekter av extremt höga nivåer av T. De vanligaste bieffekterna är håravfall i tidig ålder och acne.

Testosteronbrist – Risker och problem

Som sagt så finns det få negativa effekter av extremt höga halter T. Testosteronbrist å andra sidan är förknippat med en mängd olika negativa effekter. Här några av de vanligaste/allvarligaste

testosteronbrist depression
Ett vanligt symptom på testosteronbrist är depression och en allmän brist på energi

Testosteronbrist – Symptom

Men tack och lov så finns det en mängd sätt att öka testosteron naturligt.

Testosteronbrist – Orsaker

Låga nivåer av testosteron kan bero på en mängd olika saker, men dessa är de som dokumenterats mest och som är vanligast förekommande:

 • Faderskap – Man har sett tydliga korrelationer mellan antalet barn och testosteronnivåerna hos mannen. Ju fler barn, desto lägre nivåer av T. Det betyder dock inte att en man med 3 barn per automatik har lägre T än en man utan barn. Det går att öka sina nivåer av testosteron naturligt och produktionen av testosteron är väldigt individuell.
 • Diabetes typ 2
 • Stress
 • Åldrande – Åldern i sig är svår att göra något åt, men aktiva män som regelbundet har sex och är noga med sin kost (zink och vitamin E) drabbas i mindre utsträckning av testosteronbrist än män som så att säga ”bara släpper taget”.
testosteronbrist
Det finns en tydlig korelation mellan att bli pappa och lägre nivåer av testosteron

Testosteronbrist – Behandling

Om du tror att du lider av testosteronbrist så skall du självklart uppsöka läkare. Om man efter diverse undersökningar kommer fram till att du behöver behandling så kan det ske i två olika former

 • Injektionsbehanding – Till en början 2 sprutor som ges med 6 veckors mellanrum. Efter det får man en injektion var 12:e vecka tills man nått normala nivåer av testosteron
 • Gel – En gel som smörjs in på torr och ren hud, oftast på morgonen

Syftet med behandlingen är att nå normala testosteronnivåer, inte att öka dem utöver det normala.

Kan man behandla sig själv?

Om du misstänker att du skulle må bra av lite högre nivåer av testosteron, men inte har fått diagnosen testosteronbrist (och därmed inte kommer att behandlas med varken sprutor eller gel) så rekommenderar jag dig att läsa vår artikel: ”5 sätt att öka testosteron naturligt!”. Där får du tips på dokumenterat effektiva sätt att öka sitt testosteron utan vare sig sprutor, gel eller piller (på tal om piller, ge fan i att ta anabola steroider, det kommer bara leda till problem).

Du kan även undersöka olika kosttillskott som kan hjälpa till att bibehålla normala testosteronnivåer. Såna hittar du på Meds.se/Kosttillskott.

Sammanfattningsvis om testosteron och testosteronbrist

Testosteron är ett extremt viktigt hormon som påverkar mer eller mindre allt i ditt liv. Med åldern kommer dina testosteronnivåer att sjunka men du kan motverka det genom att styrketräna, ha mycket sex och se till att äta rätt.

Tar du inte hand om dig så kan det leda till testosteronbrist som i sin tur kan resultera i något av följande obehagliga symptom:

Föregående artikelHängslen – En Komplett Stilguide Till Allt Om Hängslen För Män!
Nästa artikel5 Saker Man Inte Får Missa I Helsingfors! Bastu, Fest Och Slott!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.