Det handlar om din bild av dig själv och din upplevda kapacitet

Orden är lika varandra, och de flesta blandar tyvärr ihop dem. Men det betyder inte att du skall göra det. Här är en kort och enkel förklaring av de båda uttrycken, och skillnaden mellan dem.

Vad är självkänsla?

Självkänsla har med din egen bild av dig själv att göra. Det är ett mått på hur du uppfattar dig själv och din kapacitet som människa.
Man kan säga att din självkänsla baseras på det värde du anser att du själv tillför världen. En stark självkänsla innebär att man vet sitt värde, oavsett vad andra säger.

Det knepiga med självkänsla är att tar lång tid att bygga upp. Det räcker inte med lite beröm några gånger i veckan. Det handlar till stor del om att känna att man har en plats i världen.

Vad är självförtroende?

Självförtroende har med handling att göra. Ditt självförtroende är ett mått på hur stor tilltro du har till dig själv och din möjlighet att lyckas med saker.
Självförtroendet mår bra av beröm och växer ju mer det får. Det betyder dock inte att din kapacitet växer, så man skall vara lite försiktig och inte få hybris.

Det intressanta med självförtroende är att även om man motbevisas så behöver det inte nödvändigtvis förändras negativt. Ett bra exempel på detta är hur fotbollstränare jobbar med sina team. När stora lag i viktiga turnering förlorar en match så trycker tränaren in i huvudet på spelarna att det var en mutad domare, en dålig gräsplan, ojämnheter i hur man hanterar höjdskillnad etc. Kortfattat är tränaren fokuserad på att skylla ifrån sig förlusten på vad som helst förutom spelarna själva. För om de tappar sitt självförtroende så kan de lika gärna strunta i resten av turneringen.

Så, även om världen säger en sak så kan självförtroendet vara opåverkat. Vilket är varför så många människor alltid skall rationalisera allt negativt som händer och som de gör. Det är deras sätt att skydda sitt självförtroende.

självförtroende

Vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende?

Vid det här laget är det troligtvis ganska uppenbart att orden inte betyder samma sak. Men det betyder inte att det är tydligt vad skillnaden mellan självkänsla och självförtroende faktiskt är.

I min mening är den största skillnaden att ditt självförtroende syns tydligt utåt. Men ser det i ditt steg och man upplever det i din röst.
Din självkänsla å andra sidan, den märker man inte förrän man sitter ned och pratar med dig, den går inte att se på håll. För en person kan mycket väl ha dåligt självförtroende, vara timid och tillbakadragen, men ha en bra och stark självkänsla, han vet att han är värdefull, kompetent och faktiskt åstadkommer något. Självklart kan det även vara åt andra hållet.

Böcker som kan hjälpa dig med din självkänsla och ditt självförtroende

Kolla in vår lista: ”Böcker om självhjälp och personlig utveckling”, där hittar du våra 7 absoluta favoriter på ämnet personlig utveckling och självhjälp. De innehåller tips och råd som faktiskt fungerar på riktigt, så länge du är villig att investera ansträngningen som faktiskt krävs. Vi kan även rekommendera att kolla in det senaste på Nextory, ljudböcker är ett effektivt sätt att tillskansa sig information, till exempel på löprundan eller på väg till jobbet.

Vad tycker du?

Håller du med om min hobby-psykolog-förklaring av skillnaden mellan självkänsla och självförtroende?

Föregående artikelFortissio – Innovation Och Realtidsdata För Bättre Handel
Nästa artikel3 Annorlunda Sätt Att Lära Sig Ett Nytt Språk
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.