De 8 bästa självhjälpsböckerna för personlig utveckling…

Alla bör vi sträva efter att hela tiden bli bättre. Inte bara bättre på vårt jobb eller i någon idrott, utan bättre i allt vi gör. Vi måste alltid sträva efter att vara den bästa versionen av oss själva, för det är så vi kan uppnå självrespekt, god självkänsla och ett starkt självförtroende. Inget av det kommer av sig självt, eller av att skrollar på telefonen tre timmar varje kväll.

Här är 8 självhjälpsböcker som verkligen, på riktigt, kommer kunna hjälpa dig bli bättre. Jag kommer kort beskriva vad varje bok handlar om men mest fokusera på vad den kan ge dig och hur dessa 8 olika böcker tillsammans utgör en optimal bokhylla med de bästa självhjälpsböckerna.

Jag började läsa och lyssna på böcker i den här kategorin när var 24. Jag hade precis kommit igång med ett nytt jobb i en bransch jag inte hade någon erfarenhet av. Företaget var väldigt entreprenöriellt och hade därför lockat till sig många smarta, snabbtänkta och drivna personer, som jag hade fördelen att jobba sida vid sida med. Tidigare i livet var jag ganska lat, jag gjorde alltid minimum för att bli godkänd eller inte hamna i trubbel, men aldrig mer. Men grejen är den att jag även precis fått barn i samband med att jag började det här nya jobbet. Jag var en ung pappa med ett nytt jobb i en ny bransch och hade människorna runt om mig inte varit så inspirerande så hade jag nog nöjt mig med minimum och bara lunkat på, men så blev det inte. Nej jag kände att jag ville bli bättre och ha samma driv som mina kollegor, jag insåg att jag skulle behöva jobba med mig själv på ett systematiskt sätt, jag kunde inte bara köra på och hoppas på det bästa. Det var då jag upptäckte hela självhälps- och personlig utvecklings-branschen!

Den första boken jag läste var ”Getting Things Done” av David Allen (du kan läsa mer om boken lite längre ned) och den förändrade mitt liv. Jag visste att om jag som 24-årig pappa skulle kunna uppnå allt jag ville och utvecklas i den takt jag önskade så skulle jag behöva bli extremt effektiv. Getting Things Done handlar om precis det, hur man får mer gjort på kortare tid och med mindre ansträngning. Sedan dess har jag läst och lyssnat på ett hundratal böcker i kategorin personlig utveckling och självhjälp och de har alla gett mig viktiga livsläxor, strategier och tekniker som jag använder varje dag, både privat och i jobbet.

Dessa 8 böcker är utan tvekan de allra bästa och mest effektfulla om du vill bättre.

1: Think and grow rich

bok personlig utveckling think and grow rich

Författare: Napoleon Hill

Vad handlar boken om?

När man läser på om omslaget att boken är skriven 1937 så är det lätt att anta att den kommer vara förlegad och irrelevant. Men sanningen är den absoluta motsatsen.

I boken går författaren Napoleon Hill igenom 13 principer och regler som ligger till grund för all framgång. Underlaget till den här boken är 25 års research tillsammans med Andrew Carnegie och hans vänner, samt andra kända personer som Henry Ford och Tomas Edison, några av världens mest framgångsrika personer, någonsin. De uträttade enorma stordåd och förändrade världen genom sitt arbete.

Den här boken är episk och det magnifika underlag den baseras på är omöjligt att överträffa.

Vad kommer boken ge dig?

Boken må vara snart 100 år gammal men den är precis lika relevant idag som när den skrevs.

Även om denna bok om självhjälp heter ”Think and Grow Rich” och fokuserar mycket på hur man blir rik och framgångsrik så är alla tekniker och alla lärdomar applicerbara i livets alla områden, inte bara när det gäller karriär och pengar.

Boken är en klassiker som alla borde läsa. Teknikerna som beskrivs kommer garanterat att göra dig till en bättre, mer effektivt och mer högpresterande person.

2: Eat that frog

bok om personlig utveckling och självhjälp eat that frog

Författare: Brian Tracy

Vad handlar boken om?

Eat That Frog hjälper dig förstå den mest grundläggande av alla principer när det handlar om framgång och att bli bättre, nämligen att komma igång!

Namnet på boken syftar på det mindset författaren beskriver som avgörande för om du någonsin kommer lyckas. Tänk dig att du måste äta en groda, hur äckligt det än verkar. Jag tror vi båda är överens om att det är bättre att äta grodan det första du gör, istället för att vänta med det. När du väl ätit grodan så är det gjort och du kan gå vidare. Samma mindset bör du applicera på hela livet, nämligen att du bör göra det viktigaste och jobbigaste omedelbart det första du gör varje dag.

Vad kommer boken ge dig?

Är du ute efter en enkel och handfast självhjälpsbok så är det denna du ska börja med. Boken ger dig verktyg som hjälper dig identifiera vad som är det viktigaste just nu, samt verktyg som hjälper dig komma igång med uppgiften direkt!

Jobbar du enligt metoderna i boken så kommer du märka att din produktivitet ökar med hundratals procent, och att du väcker en törst efter att få mer gjort.

Eat That Frog är en kort, effektivt och lättläst/lättlyssnad bok som ger dig omedelbara tips och råd för hur du blir mer produktiv i ditt liv.

3: Omgiven av idioter

självhjälpsbok omgiven av idioter

Författare: Thomas Eriksson

Vad handlar boken om?

Den moderna klassikern vi alla hört talas om. I boken beskriver Tomas Eriksson hur vår kommunikationstil kan delas in i fyra färger. Dessa fyra färger säger mycket om hur vi kommunicerar, varför vi beter oss som vi gör och hur man bäst kommunicerar med personer i de olika färggrupperna.

Vad kommer boken ge dig?

Omogen Av Idioter hjälper dig förstå dig själv och andra personer bättre. Något som är kritiskt när det gäller självhjälp och personlig utveckling.

Det är omöjligt att bli bättre och hjälpa dig själv om du inte förstår hur du fungerar och varför du beter dig och agerar som du gör. Denna bok kan hjälpa dig hitta dina styrkor, så att du kan fokusera på dem och försöka minimera dina svaga sidor.

4: Getting Things Done

getting things done personlig utveckling bok

Författare: David Allen

Vad handlar boken om?

Getting Things Done är en bok om självhjälp som ger dig en lång rad handfasta tips på hur du jobbar mer effektivt och får mer gjort på mindre tid, utan att jobba ihjäl dig och stressa.

Vad kommer boken ge dig?

Eat that frog hjälper dig förstå att det viktigaste som finns är att komma igång, Get Things Done lär dig en mängd handfasta tekniker som hjälper dig jobba effektivt och få mer gjort. Tillsammans är de en oslagbar kombo för dig som prokrastinerar och skjuter på saker, eller bara aldrig lyckas bli klar med något du påbörjat. Det här var den första boken om självhjälp jag läste, och den förändrade verkligen mitt liv.

5: Company of one

company of one självhjälpsbok

Författare: Paul Jarvis

Vad handlar boken om?

I Company of One berättar författaren om varför storskaliga företag och globalisering inte nödvändigtvis är rätt väg till framgång. Han berättar även om hur han byggt ett framgångsrikt och lönsamt enmansföretag, och vilka lärdomar han lärt sig på vägen.

Boken handlar också mycket om värdet i att hitta det man brinner för och kämpa för att bygga ett liv man trivs med.

Vad kommer boken ge dig?

Även om boken primärt handlar om hur man kan driva ett enmansföretag på ett extremt lönsamt och effektivt sätt så är den full av lärdomar som går att applicera i alla sammanhang i livet. Den hjälper dig bli en bättre anställd, den hjälper dig bli en bättre förälder, sambo, vän, ja hela livet. Anledningen till att den kan göra det är att det är samma principer som avgör om du lyckas driva ett framgångsrikt företag som om du lyckas vara en bra förälder. Denna bok om självhjälp är för alla.

6: Outliers

personlig utveckling och självhjälp outliers bok

Författare: Malcom Gladwell

Vad handlar boken om?

En av vår tids bästa böcker! Malcom Gladwell dissikerar vad det är som ligger till grund för enorm framgång. Genom hela boken drar han paralleller till framgångsrika personer i historien och kommer med exempel på hur ALLA dessa personer följer hans modell för vad som krävs för att nå enorm framgång.

Vad kommer boken ge dig?

Är du ute efter en inspirerande och upplysande självhjälpsbok så bör du börja med denna. Boken är oerhört träffsäker och kommer ge dig fantastiskt mycket inspiration och energi! Det är i sanning en episk bok som kommer vidga dina vyer när det gäller personlig utveckling och framgång.

7: The 7 Habits of Highly Effective People

The 7 Habits of Highly Effective People personlig utveckling

Författare: Stephen R. Covey

Vad handlar boken om?

Det är inte bara smarta arbetssätt och tekniker som behövs för att få saker gjort, som vi får lära oss i boken ”Getting Things Done”. Effektivitet och handlingskraft handlar lika mycket om mindset och vanor i livet. I den här boken får vi lära oss om 7 specifika vanor och mindset som alla framgångsrika personer delar.

Vad kommer boken ge dig?

Denna bok om självhjälp hjälper dig utveckla produktiva vanor och ett vinnande mindset.

8: Atomic Habits

atomic habits ljudbok personlig utveckling

Vad handlar boken om?

Positiva vanor är nyckeln till framgång, det är bokens primära budskap, och jag håller med till 100%! Boken pratar om konceptet att små små framsteg varje dag leder till enorma framgång på lång sikt, och livet är ju ett ”Long game”.

Vad kommer boken ge dig?

Du får konkreta metoder tips och verktyg för att utveckla nya positiva vanor, som inte kommer ta någon energi av dig, tvärtom kommer de ge dig mer energi och du kommer lyckas bättre i alla områden i livet.

Sammanfattningsvis om dessa 8 böcker till självhjälp

Det finns mängder av böcker om personlig utveckling där ute, och jag har personligen läst ett hundratal av dem. Det är dock långt ifrån alla som faktiskt ger något eller är tillräckligt handfasta och tydliga för att man ska kunna ta till sig av informationen. Med det sagt så är här en lista med de 8 bästa självhjälpsböckerna någonsin. Dessa böcker om personlig utveckling och självhjälp kommer garanterat att hjälpa dig bli bättre och mer framgångsrik inom alla områden i livet.

  1. Think and Grow Rich – Boken släpptes 1937 och är precis lika relevant nu som då. I boken får du lära dig hemligheten bakom Andrew Carnegie, Tomas Edison och Henry Fords framgång.
  2. Eat That Frog – Nyckeln till framgång är att komma igång. Hur man faktiskt gör för att komma igång får du lära dig i den här boken. Av alla dessa böcker om självhjälp så är denna den mest handfasta och konkreta.
  3. Omgiven av idioter – En modern klassiker om olika typer av personer och kommunikationsstilar. Boken hjälper dig förstå
  4. Getting Things Done – Handfasta och konkreta verktyg som hjälper dig få mer gjort utan att behöva jobba hårdare eller stressa.
  5. Company of One – En bok som ifrågasätter globalisering och storskalighet när det kommer till framgång. Den hjälper dig hitta vad du faktiskt prioriterar i livet, och hur du kan få det du vill med så liten ansträngning som möjligt.
  6. Outliers – En episk bok om de gemensamma nämnarna som ligger till grund för all extraordinär framgång i världen. Denna bok kommer garanterat att inspirera dig!
  7. The 7 Habits of Highly Effective People – Du behöver inte bara insikt och verktyg för att lyckas i livet, du behöver även goda vanor. Den här boken går igenom de 7 vanor alla framgångsrika människor delar, och hur du bäst inkorporerar dem i ditt liv.
  8. Atomic Habits – Små små framsteg varje dag leder till enorma framsteg på lång sikt. Detta är en av de absolut bästa självhjälpsböckerna som finns!

Lycka till!

Föregående artikelKommer AI Ta Över Framtidens Spelutveckling?
Nästa artikelVilken Knapp Ska Vara Knäppt På Kavajen? Allt Om Kavajknäppning!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.