Det är äntligen dags för Svenska Herrlandslaget att ge sig in i fighten om EM-pucklan!

EM känns alltid lite extra spännande, det känns liksom mer rimligt att det skulle gå bra för oss där, än i VM så att säga. Det är viktigt med rimliga förväntningar om man vill va lycklig i livet, och att tro att vi ska vinna VM är ett bra exempel på hur man gör sig själv besviken. Men EM däremot, det kanske skulle kunna gå.

Jag är personligen inget fotbollsfan, jag följer inga klubbar och jag kollar aldrig på Allsvenskan, men när det vankas EM och VM, då ser jag varje match, gärna ute på någon pub för maximal känsla!

Det finns tusentals saker att skriva om när det gäller Fotbolls-EM 2024, men det tänkte jag inte göra här, det blir alldeles för långt. Nej istället tänkte jag fokusera på fem intressanta spelare att ha lite extra koll på, så du kan briljera när du sitter där i soffan med tjejen eller polarna. Det är ju alltid lite kul att droppa otippad fakta som typ: ”Visste du att Jens Cajuste drar in 60 miljoner per år i Napoli, och att han flyttade till Kina när han va fem?” Det är ju lite kul fakta att strössla med.

Här är 5 intressanta spelare i herrlandslaget, och tre intressanta fakta om varje.

1: Dejan Kulusevski

 1. Tidiga kontroverser kring övergången: Kulusevski skapade rubriker redan som ung när han blev Sveriges första utlandsproffs född på 2000-talet genom sin övergång till Atalanta. Det skapade lite dålig stämning eftersom han lämnade IF Brommapojkarna som han spelat i länge.
 2. Imponerande statistik i Premier League: Sen han började i Tottenham Hotspur har Kulusevski visat sig vara ett toppenförvärv. Med 5 mål och 8 assist på endast 18 matcher visar han på en anmärkningsvärd effektivitet och mångsidighet på planen.
 3. Guldbollen 2022: Att Kulusevski mottog Guldbollen 2022 är inte bara ett bevis på hans skicklighet som fotbollsspelare, utan också en milstolpe i hans karriär.

2: Jens Cajuste

 1. Uppväxt i Kina: Cajuste spenderade en betydande del av sin barndom i Kina efter att hans familj flyttade dit när han var fem år gammal. Det var i Kina, långt från de traditionella fotbollsnationerna, som han först utvecklade sin kärlek och talang för fotbollen.
 2. Spelade för ett kinesiskt lag som barn: Under sin tid i Kina spelade Cajuste för det kinesiska laget Sports Beijing. Det är en minst sagt ovanlig start för en svensk fotbollsspelare.
 3. Betydande övergångssumma till Reims: När Cajuste gick över till den franska klubben Reims, blev övergångssumman på cirka 10 miljoner euro den dyraste i klubbens historia.

3: Mattias Svanberg

 1. Familjebakgrund inom idrott: Båda Svanbergs föräldrar har en bakgrund inom idrott, med hans mor som tidigare SM-mästare i tresteg och hans far som före detta ishockeyspelare.
 2. Tidig debut och framgång i Malmö FF: Svanberg gjorde sin allsvenska debut för Malmö FF vid bara 17 års ålder och noterades för sin första poäng efter bara 12 minuter på planen.
 3. Första landslagsmålet mot Färöarna: Färöarna är kanske inte en force to be reckoned with inom fotboll, så det är ju lite kul att få göra sitt allra första landslagsmål mot dem. Hur många får ens chansen att spela mot Färöarna?

4: Robin Olsen

 1. Mångsidig klubbkarriär över Europa: Olsens karriär har tagit honom genom en rad europeiska länder, inklusive Sverige, Grekland, Danmark, Italien, och nu England.
 2. En framgångsrik internationell karriär: Med över 65 landskamper för det svenska landslaget har Olsen etablerat sig som en nyckelspelare på den internationella scenen.
 3. Imponerande längd: Med en höjd på 1,96 meter har Olsen en imponerande fysisk närvaro i målet. Denna längd ger honom en fördel i luften och bidrar till hans förmåga att rädda även de svåraste skotten.

5: Linus Wahlqvist

 1. Tidig karriärstart och snabb framgång: Wahlqvist började sin professionella fotbollskarriär i unga år och gjorde Allsvenskan-debut för IFK Norrköping vid bara 17 års ålder.
 2. Positionsbyte: Intressant nog genomgick Wahlqvist en positionsförändring från mittback till högerback tidigt i sin karriär, vilket verkar ha varit ett bra byte sett till hans framgång.
 3. Internationell erfarenhet i ung ålder: Wahlqvist har samlat på sig internationell erfarenhet genom spel i Tyskland för Dynamo Dresden och i Polen för Pogoń Szczecin.

Där har du det, 15 snabba och lite otippade fakta om fem lovande fotbollsspelare, som förhoppningsvis kan hjälpa oss ta medalj i fotbolls-EM 2024!

Föregående artikelVilken Knapp Ska Vara Knäppt På Kavajen? Allt Om Kavajknäppning!
Nästa artikelVad Är Blue Balls? Och Varför Får Man Det Egentligen?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.