Det handlar om balans…

Precis som sin kusin, Smart casual, kan klädkoden (eller snarare klädstilen) Business casual vara förvirrande. Bara namnet är ju motsägelsefullt.

I den här guiden går vi igenom vad Business casual faktiskt är, hur man klär sig enligt denna stil och vad skillnaderna är mellan Business casual och Smart casual.

Vad är business casual?

Business casual innebär att man tar en klassisk proper outfit och ”dressar ned den” lite, men inte för mycket. Generellt sett är minst två av dessa tre plagg med i en Business casual outfit: Kavaj, kostymbyxor, skjorta.

Det korta svaret på frågan; ”Vad är Business casual?” är alltså: En klassiskt proper outfit som du medvetet dressat ned ett halvt steg. T.ex. kostym där du tagit av slipsen och bytt oxfords mot loafers, eller skjortan mot en piké eller polotröja.

Något som är signifikant för Business casual är att man inte bär sneakers, de är helt enkelt för avslappnade. Det handlar dock inte om att vara proper för properhetens skull. Du kanske tänker: ”Varför kan jag inte ha sneakers på? Det är ju liksom 2000-talet, sjukt omodernt ju…”, men det är inte det detta handlar om, du får självklart ha sneakers till din kostym om du vill, och det är ofta jäkligt snyggt, men då bär du inte Business casual utan Smart casual. Det finns massor av olika stilar och ingen är mer rätt än någon annan, men du kan inte ha sneakers på dig och tro att du klär dig enligt Business casual.

Nu undrar du kanske, ”Ok men hur dressar jag ned min outfit ett halvt steg?”. Oroa dig inte, det är det som resten av guiden handlar om.

business casual outfit

Så uppstod Business casual

De flesta är överens om att Business casual uppstod i USA på 1980-talet där Silicon Valley och tech-innovatörernas avslappnade klädsel blev ett slags startskott. Teknikföretag började bli allt mer inflytelserika, och det som är inflytelserikt blir så klart även trendigt. På så sätt uppstod en mer avslappnad klädkod för kontoret, en som balanserade behovet av professionalism och arbetsplatsens avslappnade kultur. Så föddes Business casual. Vill du läsa mer om den här teorin så har The Atlantic en köttig analys av det hela.

Men vissa anser att klädkoden Business casual föddes ur Casual friday-konceptet, som också kommer från USA och blev en grej på 1990-talet när chinos blev synonymt med en avslappnad stil.

Det är också intressant att slänga in ytterligare ett men, för man har faktiskt lyckats spåra konceptet casual friday (och då alltså en mer avslappnad kontorsklädsel) tillbaka till 1800-talets England, då finansvärldens Engelsmän lämnade den mörka kostymen hemma på fredagar och istället klädde sig i tweed, så att de enkelt kunde gå från jobbet efter lunch, hoppa på tåget och åka till sitt country house över helgen.

Business casual dam

När det gäller damerna så är den grundläggande principen densamma, alltså att ta en klassisk proper outfit och plocka ned den lite. Här har vi dock inte exakt samma plagg välja på. Kvinnor har blusen, ett plagg vi män saknar, och sist jag kollade så var det ganska ovanligt att en man gled in på kontoret i klänning. Men om vi likställer klänningen med skjortan, och blusen med polotröjan/pikén så har vi städat till spelplanen lite och gjort det hela mer lättförståeligt.

Business casual dam outfits kan tillexempel handla om att bära kostym, men istället för skjorta välja en blus. Eller att köra en inte allt för strikt klänning och para den med en tunn kofta men dressade skor. Ett tredje alternativ är en dressad blus, kostymbyxor och dressade skor.

Några nyckelelement att ha koll på:

 • Inga sneakers
 • Blazern är ett nyckelplagg, jobba med det så blir det lätt att få till stilen
 • Lämna jeansen hemma, jobba istället med kostymbyxor

Här nedan är två konkreta exempel på Business casual för kvinnor.

business casual dam outfit
Två exempel på Business casual dam

Nyckelplagg inom business casual

Inom alla klädstilar, till exempel Smart casual, athleisure och i det här fallet, Business casual, så finns det alltid ett par nyckelplagg, plaggen som verkligen gör stilen. Alla tänkbara outfits inom klädstilen innehåller oftast två av dem.

Här är 6 nyckelplagg när det gäller klädstilen Business casual.

1: Kostymbyxor

Det är något speciellt med kostymbyxor. Jeans är ett big no-no inom Business casual. Självklart kan man ha chinos eftersom det var tack vare chinos som stilen kom till, men kostymbyxor är ett mer ikoniskt plagg när det handlar om Business casual. Det är dessutom väldigt snyggt med ett par väl sittande kostymbyxor parade med en polotröja eller piké och ett par oxfords.

outfit blå kavaj grå byxor herr 2018

2: Kavaj

Kavajen är ett av våra mest älskade plagg här på Obsid, kavaj har en hög lägstanivå, men är ändå flexibel nog att funka i så många olika sammanhang. Vill du göra det lätt för dig när du ska få till en snygg Business casual-outfit så rekommenderar vi att börja med kavajen.

smart casual polotröja kavaj

3: Loafers

Loafers till kostym utan slips är ett klockrent exempel på hur man kan gå från en klassiskt strikt outfit till business casual med två små ändringar. Du bör dock undvika loafers om du enbart har en pikétröja på överkroppen, alltså ingen kavaj till, det blir liksom allt för avslappnat. Inte för att det är något fel med att klä sig avslappnat, men det här är en guide till hur du klär dig Business casual, och då vill vi ju så klart vara tydliga med var de olika gränserna går.

business casual loafers herr
Fantastiskt vackra loafers från Svenska Myrqvist

4: Skjorta

Det mest mångsidiga plagget i mannens garderob. Skjortan är central i Business casual och jag skulle säga att de allra flesta Business casual-outfits innehåller en skjorta. Skjortan håller liksom stilen hela vägen igen, oavsett vad du parar den med. Du kan köra skjorta, chinos och loafers, eller kostymbyxor, kavaj, skjorta och oxfords, båda är lika Business casual. Men väljer du piké på överkroppen, ja då behöver du antingen addera en kavaj eller välja kostymbyxor framför chinos om du vill hålla rätt nivå av ”dressighet”.

skräddarsydd skjorta

4: Polotröja

En tunn polotröja i merinoull är ett fantastiskt plagg att jobba in i sin Business casual outfit. Bär den till kostym och skinnskor för absolut bästa effekt.

polotröja kostymbyxor outfit herr

5: Pikétröja

Pikétröjan funkar till Business casual, så länge den bärs med andra mer dressade plagg. Vi rekommenderar att kombinera den med både kostymbyxa och kavaj, samt skinnskor t.ex. oxfords, loafers, brogue eller derby-skor.

piketröja till kavaj och näsduk

Hur klär man sig business casual?

Några konkreta tips på hur du får till stilen, varje gång.

Överkroppen

När det gäller plagg på överkroppen har du tre val:

 1. Skjorta
 2. Polotröja
 3. Piké

Kavajen sitter så klart också på överkroppen, men det är mer ett slags ”kronan på verket-plagg”, inte en bas på samma sätt som en skjorta eller en piké.

Skjortan är det mest klassiska valet av de tre ovan nämnda plaggen. Den funkar alltid, är alltid snyggt och den ger dig mer frihet i övrigt, eftersom det är det mest dressade av de tre alternativen, och Business casual handlar om att hålla en viss nivå av ”dressighet”, blir det för slappt så tappar du det.

Polotröjan är ikonisk inom Business casual men den behöver paras med kostym, annars faller outfiten och du landar en nivå ned, på Smart casual eller bara en snygg men avslappnad outfit helt enkelt.

Pikétröjan behöver, precis som polotröjan, paras med rätt plagg för att du ska hålla rätt nivå. Välja gärna kostym till din piké det är enklast, och också snyggast enligt oss. Kör du kavaj och matchande kostymyxor till din piké så kan du välja loafers, vilket blir väldigt snyggt. Kör du istället chinos till din piké så behöver du mer dressade skor, och en kavaj för att hålla rätt nivå.

Stoppa gärna in överdelen

Ett enkelt men effektivt tips är att stoppa in överdelen, oavsett typ av plagg. Det ger en mer elegant look. I perioden så kommer detta kanske se lite udda ut, beroende på stilen som råder för tillfället. Men som vi alla vet så är stil och mode cykliskt och att det skulle anses ”fult” att stoppa in en pikétröja är bara temporärt.

instoppad pikétröja outfit herr

Benen

Alternativen när det gäller benen är lite färre än på överkroppen. Har har du två val:

 1. Kostymbyxor
 2. Chinos

Jeans är off limits. Olika slags mjukisbyxor med pressveck eller vad som nu är modernt för tillfället funkar heller inte. Det är inte odugliga plagg på något sätt, men de är inte Business casual.

Vi rekommenderar starkt att välja kostymbyxor, det är absolut snyggast och mest ikoniskt, det ger dig dessutom fler valmöjligheter i resten av din outfit.

Väljer du chinos så är du låst till skjorta eller behöver jobba in en kavaj och ett par skor av det mer propra slaget, t.ex. oxfords eller derbyskor. För chinos, piké och loafers är för slappt och polotröja, chinos och oxfords kan lätt se lite för vardag ut.

Kan man ha jeans till Business casual?

Nej, absolut inte, punkt slut. Jag hoppas att det var tydligt nog.

Business casual skor

På fötterna är det skinnskor som gäller, sneakers är helt fel för den här typen av stil. Ditt val av skor ligger mellan:

 1. Oxfords
 2. Loafers
 3. Derby-skor
 4. Brogue
 5. Chelsea boots – om det är kallt eller regnigt ute

Viktigt när du väljer skor är att de passar ihop med resten av din outfit, t.ex. så rekommenderar vi inte att bära loafers till piké om du inte också har kavaj, eftersom det blir allt för avslappnat. Loafers funkar dock klockrent så länge du har skjorta på dig… Ja som vi nämnde i början så är Business casual lite komplicerat, och gränserna känns ibland oklara.

cap toe herrskor

Accessoarer

Vilka accessoarer passar till Business casual?

 • Klocka funkar alltid, till alla outfits, så den är klockren (pun intended)
 • Halsband är något du bör undvika till Business casual, halsband är inte särskilt uppklätt. Vill du gärna ha det på dig av personliga skäl så är det bara att hänga det innanför skjortan, eller vad du nu har på överkroppen.
 • Ringar funkar, så länge det inte handlar om överdrivet stora ringar, eller den typ som sitter på mer än ett finger samtidigt
 • Armband, här gäller samma sak som för ringar. Generellt sett ok så länge du inte har tre armband på dig och alla håller på att skramla. Vår personliga rekommendation är bangle-armband, de är stilrena, propra och jäkligt snygga!

bangle-armband herr metall

Business casual ”Do's & Don'ts”

Do's

 • Välj minst ett av dessa plagg, men helst två: Kavaj, Kostymbyxor, Skjorta
 • Stoppa in överdelen, både piké och skjorta ser långt mycket mer propert ut om du stoppar in den
 • Ha gärna näsduk i kavajen, det är alltid snyggt, och ett enkelt sätt att addera personlig touch

Don'ts

 • Overshirt, det är inte ett dressat plagg, även om det innehåller ordet ”shirt”, det passar således inte in i Business casual
 • Slips, den gör din outfit lite för mycket business och för lite casual
 • Ha inte för många ringar eller armband, det blir lätt lite för mycket sprezzatura
 • Sneakers, det funkar inte till business casual, det är helt enkelt lite för avslappnat. Vill du få till en smart casual outfit, ja då kan du bära sneakers.

Business casual vs Smart casual, vad skiljer dem åt?

Den stora skillnaden är just ordet 'business' i namnet. Business syftar på att du är klädd för arbetet på kontoret, du är klädd för att göra business i den mer klassiska bemärkelsen. Du förväntas alltså vara på en viss nivå rent ”properhets-mässigt”. Sneakers är allt för slappt och funkar inte inom business casual. Det handlar inte om vad som faktiskt är ”business” nu för tiden, utan vad som var business förr.

Den tydligaste skillnaden är att när du klär dig Business casual så handlar det om att börja väldigt propert, alltså full kostym med slips och skinnskor, och sedan göra smarta val som tar ned din outfit en aning, men inte för mycket, för då blir det Smart casual istället.
När du klär dig Smart casual så handlar det istället om att börja avslappnat, alltså med typ t-shirt och jeans och sedan göra smarta val som tar upp din outfit precis lagom mycket, t.ex. genom att byta jeans till chinos och addera en blazer, eller byta t-shirten mot en skjorta och dina sneakers mot loafers. Klär du upp dig för mycket så når du dock till slut Business casual.

En annan stor skillnad är jeans och t-shirt, som båda är ok i Smart casual, men inget av dem funkar i Business casual.

När det gäller skor så ser vi ännu en tydlig skillnad, sneakers, som är ett nyckelplagg inom Smart casual, men inom Business casual är det alltid propra skinnskor som gäller.

Business casual outfit

Här kommer ett par bilder på Business casual outfits, för inspiration.

business casual outfit grå byxor blå kavaj business casual outfit vit skjorta mörkbruna skor business casual outfit vit piké business casual outfit ljusblå skjorta

Vilken av ”casual-stilarna” bär du oftast?

Klär du dig oftast business casual eller smart casual?

View Results

Loading ... Loading ...

Mer om klädstilar och klädkoder

Tycker du att det var intressant att läsa på om Business casual så rekommenderar vi att du även kollar in någon av guiderna nedanför. Tillsammans täcker de upp allt inom herrmode och klädkoder/klädstilar.

Sammanfattningsvis om business casual

Business casual är en komplicerad klädkod eller klädstil. Namnet i sig är motsägelsefullt, jag menar business är inte casual, men ändå innehåller stilen båda orden. Så det är rimligt om du känner dig lite förvirrad.

I grund och botten handlar det om att klä sig klassiskt propert men sedan plocka ned outfiten en smula, med hjälp av mer avslappnade plagg. Men, det är viktigt att inte råka plocka ned den för mycket, för då blir det ”bara en outfit som alla andra” det blir liksom inte Business casual. Ett klockrent exempel är polotröjan, bär du den till kostymbyxor, skjorta och oxfords så funkar det, men byter du dina oxfords mot loafers och dina kostymbyxor mot chinos så fallerar det, även om du kan ha både loafers och chinos till skjorta. Det handlar om balans.

Bäst resultat får du om du börjar med att basera din outfit på två av dessa plagg: kavaj, kostymbyxa, skjorta, och alltid har skinnskor. Har du det som bas så kommer det bli kanon. Du kan t.ex. välja kavaj, kostymbyxa och piké, det funkar. Eller så väljer du skjorta, kavaj, chinos och skinnskor, det funkar också.

Nyckelplaggen inom business casual

Det finns sex nyckelplagg som effektivt hjälper dig få till stilen, jobba med dem.

 1. Kostymbyxa
 2. Kavaj
 3. Loafers
 4. Skjorta
 5. Polotröja
 6. Piké

Där har du det, en komplett guide till klädstilen eller klädkoden business casual!

Föregående artikelSangria! Grundrecept Och Varianter På Denna Fantastiska Dryck!
Nästa artikel5 Sätt Att Övervinna Rädsla Och Bemästra Att Tala Inför Publik
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.