Vilken frisyr skall man välja? Vad passar man i?

Håret är en viktig del av varje mans stil. Det är bland det första man ser hos någon och det kan verkligen säga en hel del om din person och din stil. Målet är så klart att alltid vara stilig och välstylad. Men här handlar det inte bara om att välja rätt produkter till håret, en annan viktig aspekt är om du valt en frisyr som passar dig och din ansiktsform. Ja det är faktiskt en grej.

Det finns hundratals olika frisyrer att välja bland, och de är alla olika väl anpassade för olika ansiktsformer. Därför kan det vara bra att veta vilken typ av frisyr som passar din huvudform bäst. Det gör nämligen stor skillnad för hur stilig du blir i din nya frisyr.

Grundläggande frisyrvetenskap

I grund och botten så kan alla se bra ut i allt. Har du aldrig sett någon i en annan frisyr eller klädstil än den denne har på sig så kommer du inte tänkahmmm, han borde verkligen ha lite kortare hår på grund av hans triangelformade ansikte”. Det är inte riktigt så det funkar.

Med det sagt så finns det dock saker man kan göra för att maximera sin potential. Man kan vara lite snyggare i en specifik frisyr, och man vill ju alltid få ut mesta möjliga av allt i livet. Man kan jämföra det här med rätt frisyr för din ansiktsform med vetenskapen bakom färganalys och att jobba med rätt färger.

Guiden till rätt frisyr

Har du någonsin ställt dig själv frågan ”vilken frisyr passar jag i?”, du är definitivt inte ensam om det. Just därför har vi sytt ihop den här enkla men användbara guiden till att välja rätt frisyr för din huvudform! Det enda du behöver göra är att identifiera din huvudform (läs nedan) och sedan serveras med passande frisyrförslag (se bilden nedan).

Glöm inte att kolla in vår guide för rätt solglasögon för din ansiktsform också, när du ändå kollat upp din huvudform!

Men glöm inte produkterna

Den här guiden handlar om att välja rätt frisyr för just din ansiktsform, men du får heller inte glömma att jobba med rätt produkter för den typ av frisyr du väljer. Vi rekommenderar att du kollar in Lyko.se/Hårvård. Där hittar du alla typer av produkter du behöver, oavsett frisyr.

Så identifierar du din ansiktsform

För att kunna avgöra vilken frisyr som passar en person bäst så utgår man ifrån ansiktsformen. I vår guide: ”Hur vet man vilken ansiktsform man har?” så får du lära dig hur du väldigt enkelt tar reda på formen på just ditt ansikte. När du vet den så är det bara att scrolla ned och kolla vilka frisyrer du passar bäst i!

Frisyr för ovalt ansikte

ovalt ansikte ansiktsformer

Ett ovalt ansikte:

 • Bred panna
 • Något rund käke och kinder

Ett ovalt ansikte ger dig många valmöjligheter tack vare de jämna proportionerna. Har du en oval ansiktsform så passar du helt enkelt i allt.

Frisyr för fyrkantigt ansikte

fyrkantigt ansikte ansiktsformer

Ett fyrkantigt ansikte:

 • Raka proportioner
 • Raka sidor och bred käke

Passar bäst i korta och kantiga, klassiskt maskulina, frisyrer. På tal om det, kolla in vår guide: ”5 Tidlösa frisyrer för män!” där hittar du 5 klassiker som aldrig går ur tiden!

Frisyr för avlångt ansikte

avlångt ansikte ansiktsformer

Ett avlångt ansikte:

 • Raka sidor
 • Lång haka

Undvik frisyrer som sticker upp allt för mycket, de förstärker den ”avlånga känslan”. Jobba gärna med frisyrer som låter en del av håret falla ned i ansiktet.

Frisyr för runt ansikte

runt ansikte olika ansiktsformer

Ett runt ansikte:

 • Rundade proportioner
 • Ungefär lika högt som brett

Passar bäst i frisyrer som sticker upp en bit eftersom det ger ansiktet lite mer längd. Undvik frisyrer där håret faller ned i ansiktet, eftersom de gör ansiktet ännu rundare.

Frisyr för trekantigt ansikte

trekantigt ansikte ansiktsformer

Ett triangelformat ansikte:

 • Smal panna
 • Bred käke

Passar bäst i frisyrer som ger dig lite volym på sidorna och upptill. Undvik frisyrer som hänger ned allt för långt då de riskerar att göra den nedre delen av ansiktet ännu bredare.

Frisyr för diamantformat ansikte

diamantformat ansikte ansiktsformer man

Ett diamantformat ansikte:

 • Smal haka
 • Bredare panna
 • Mycket tydliga käkben

Passar bäst i lite längre frisyrer eftersom det balanserar den breda pannan med den smala hakan. Utöver det så behöver man inte ta hänsyn till något särskilt.

Frisyr för hjärtformat ansikte

hjärtformat ansikte ansiktsformer

Ett hjärtformat ansikte:

 • Något bred panna
 • Smal och spetsig haka

Passar bäst i längre frisyrer då kort hår riskerar att framhäva pannans bredd.

Om man är tunnhårig då?

Är du tunnhårig så har vi en alldeles egen guide bara för dig. Kolla in ”Frisyrer för tunt hår”, där hittar du tips och rekommendationer för hur du stylear dig snyggast när du är tunnhårig.

Vilken frisyr passar jag i
Vilken frisyr passar du bäst i?

Ute efter nya kläder till din nya frisyr?

Kolla då in Oscar Jacobson, Arket eller Asos, där hittar du något oavsett vilken stil du har.

Vilken frisyr passar jag i?

Gillar du infographics? Perfekt, då hittar du all information i den här guiden enkelt förpackat i infographicen nedanför:

Vilken frisyr passar jag
Vilken frisyr passar jag?

Sammanfattningsvis

Alla kan passa utmärkt i alla typer av frisyrer. Men vill du maximera din potential så finns det så klart vissa frisyrer som du passar extra bra i. Vilka frisyer det är handlar om vilken ansiktsform du har.

Så steg 1 är att ta reda på din ansiktsform, och steg 2 är att kolla i listan eller infographicen ovanför för vilka frisyrer som passar just dig bäst!

Föregående artikelAlla dödsscener från Quentin Tarantinos filmer
Nästa artikelMemento Mori – Nyckeln till din livsenergi
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.