Gör det mesta av det du har…

Vad har The Rock, Bruce Willis och Jason Statham gemensamt? Förutom att de är skådespelare förstås. Du gissade rätt, de är tunnhåriga, men de har också regelbundet varit i toppen på diverse ”världens sexigaste man-listor” genom hela sina karriärer. Ett bra bevis på att man inte behöver ha ett fylligt hårsvall för att vara manlig och uppskattad av det motsatta könet.

Med det sagt så är det så klart helt förståeligt om du tycker att det känns jobbigt att håret blir allt glesare. Det tar tid att komma över faktumet att man inte längre kan spara ut till hästsvans (varför man skulle vilja ha det) eller ens en enkel sidbena, skeppet har seglat helt enkelt. Men bara för att håret ramlar av så betyder inte att man inte kan se bra ut, det har ju som sagt Statham, The Rock, Willis och många andra bevisat gång på gång.

I den här guiden går vi igenom passande frisyrer för tunt hår och hur du som är tunnhårig bäst stylear håret, eller det lilla som är kvar av det. I slutet hittar du även några allmänna stylingtips för tunnhåriga män.

Först och främst, går det att rädda?

Beroende på hur långt gånget ditt håravfall är så kan det faktiskt gå att bromsa rätt rejält. På de flesta apotek kan du köpa receptfria läkemedel som innehåller den aktiva substansen minoxidil som ökar blodtillströmningen till hårsäckarna och på så sätt bromsar håravfall. Det viktiga att poängtera här är att det bromsar håravfall, inte botar problemet permanent. Men för många män fungerar det bra, och har du inte redan provat minoxidil så bör du ge det ett försök. Rogaine och andra läkemedel som innehåller minoxidil kan du köpa på Meds.se/Håravfall.

Om du provat ovanstående och insett att det inte går att rädda så är en hårtransplantation ett rimligt alternativ. Akacia Medical är en hårklinik som har lång erfarenhet av den typen av ingrepp och som är experter på att hjälpa dig som är tunnhårig.

Frisyrer för tunt hår – olika typer för olika tunnhårighet

Beroende på hur din tunnhårighet brett ut sig så finns det lite olika alternativ för hur du bör stylea dig.

A: Tjockt hår fram men en kal fläck

Har du fortfarande någorlunda tjockt hår fram men en fläck högre upp på hjässan, ja då kan du försöka spara ut till mellanlångt hår i fram och stylea det lite ledigt. Vi menar dock inte att du ska satsa på en comb over, utan mer en lite luftig front.
Var dock noga med att inte använda för mycket produkter, gör du det så ser håret flottigt och onaturligt ut, och vips så har du skapat en comb over.

Alternativt så kan du klippa dig relativt kort och helt enkelt bara äga fläcken på huvudet. Som mannen på bilden nedanför.

frisyr för skalliga män
Ett alternativ är att klippa en kort frisyr och sedan bara äga fläcken på hjässan

B: Tjockt hår med djupa vikar

Är ditt enda problem två ganska djupa vikar? Ja då har du knappt ett problem, det finns faktiskt ett par olika frisyrer för tunt hår som funkar!

Jobba med hårprodukter som får håret att se naturligt ut, och försök hålla det lite luftigt. Som du ser på jämförelsebilderna på Jude Law nedanför så funkar det faktiskt helt ok.

Något du vill undvika är att kamma bak håret för hårt, gör du det så framhäver du bara vikarna ännu mer.

Ett annat alternativ utöver att ha håret lite löst och ledigt är att satsa på en sidbena, en frisyr som gör sig förvånansvärt naturlig när du har djupa vikar.

Innan du väljer frisyr så bör du dock kolla in vår stora guide: ”Vilken frisyr passar jag i?” samt vår andra guide: ”Hur vet man vilken ansiktsform man har?” så att du kan välja den frisyr just du passar bäst i.

frisyrer för tunt hår jude law
Har du någorlunda tjockt hår fram men kraftiga vikar, ja då kan en lös och luftig frisyr som Jude Laws faktiskt funka rätt bra

C: Tunt hår över hela huvudet eller både vikar och kal fläck?

Har du åkt på det klassiska mönstret för ärftlig tunnhårighet, eller ”Male pattern baldness” som det heter på Engelska, ja då är det bara att raka av håret, det finns liksom inga frisyrer för tunt hår som kan få dig att se bra ut, rakat kommer vara överlägset snyggast och mest manligt.

Det som kännetecknar den här typen av mönster är en kal fläck på hjässan som successivt möter vikarna, Jason Statham på bilden nedanför är ett bra exempel på hur det blir med tiden. Du vill absolut inte spara ut håret så att det bildas en krans i nacken och runt öronen, få saker är så omanligt som denna frisyr.

Det må kännas jobbigt, ovant och jäkligt läskigt i början, men så fort du gjort det så kommer du märka att du känner dig manligare, snyggare och jäkligt mycket stiligare.
Är det dags för dig att ta steget till rakat så ska du definitivt kolla in vår stora och heltäckande guide: ”Raka huvudet rätt”.

frisyrer för tunt hår män
Klassisk ”Male pattern baldness”

Måsten i den rakade skallens necessär

Några kritiska groomingprodukter för tunnhåriga män med rakad skalle.

Hudkräm

Rakad hy ska alltid smörjas in med återfuktande hudkräm, detta gäller både kinderna, hakan, skrevet och självklart också skalpen, oavsett om du rakar med hyvel eller rakapparat.

Hudvård för män hittar du på Lyko.se/Man.

Ansiktsskrubb

Ansiktsskrubb är något alla män bör ha i necessären och det är något du kommer ha dubbel användning för när du rakar av dig håret, eftersom du kommer behöva skrubba skalpen i samma veva som du skrubbar ansiktet. När du har hår så döljs döda hudceller och oren hy i hårbotten av ditt hår, men när håret ryker, ja då blir allt sånt väldigt tydligt.

Hudvård för män hittar du på Lyko.se/Man.

Solskyddsfaktor

Solskyddsfaktor blir än viktigare när du rakar av håret, eftersom hjässan då konstant kommer utsättas för solens skadande strålar. Självklart vill du ha en nice och solbränd hy, eftersom de gör underverk för den totala looken när du har rakat huvudet, men samtidigt vill du undvika pigmentförändringar som kommer av för hårt solande. Använd en lagom stark solskyddsfaktor helt enkelt.

3 Stylingtips för tunnhåriga män

Här är 3 ovärderliga stylingtips för tunnhåriga män, håll koll på dessa!

1: Rama in ansiktet

Ett problem många tunnhåriga män stöter på är det faktum att utan hår på huvudet så blir ansiktet lätt osymmetriskt och intetsägande. Har du inte en kraftig käke, tydliga kindben eller en karaktäristisk och stark näsa som drar uppmärksamheten till sig, ja då kan åtminstone håret hjälpa till att addera volym och symmetri till ansiktet. Men när håret ryker, ja då finns det inte mycket kvar. I det läget kan det vara snyggt att spara ut lite skägg för att lägga fokus längre ned i ansiktet, istället för uppe på hjässan. Skägget hjälper helt enkelt till med symmetrin i ansiktet.

frisyr för tunt hår man skägg

2: Färgmatcha med huden

Utan hår på huvudet så blir ansiktshår, ögonfärg och hudton mer framträdande. Därför blir det extra viktigt att göra en färganalys och se till att plagget eller plaggen som är närmast ditt ansikte kompletterar hudton, ögonfärg och hårfärg (ögonbryn, skägg osv.). Gör du detta rätt så kommer du ser piggare, fräschare och betydligt stiligare ut.

3: Huvudbonad – Tänk efter två gånger

Om du känner för att bära en huvudbonad, antingen för att dölja håravfallet, eller bara för att du gillar det så behöver ditt val av huvudbonad vara ett genomtänkt och medvetet beslut. Ta inte bara på dig samma gamla keps bara för att du alltid gjort, gör ett medvetet beslut, välj en huvudbonad som klär dig, din stil, din ansiktsform, din hudton osv. Keps är inte snyggt om det inte är snyggt så att säga.

Läs mer om håravfall

Vill du läsa mer om håravfall så rekommenderar vi att du kollar in någon av våra andra guider:

Sammanfattningsvis

När hårsäckarna börjar ge upp så kan det lätt kännas hopplöst, men det finns faktiskt styling-mässiga saker du kan göra för att göra det mesta av situationen.

Här är våra bästa stylingtips beroende på hur håravfallet yttrat sig:

  • Har du tjockt hår fram men en kal fläck på hjässan så rekommenderar vi att spara ut till en mellanlång frisyr och använda så naturliga produkter som möjligt. Kamma dock inte över flinten, och använd inte produkter som får håret att se flottigt ut!
  • Saknar du en kal fläck på hjässan men har djupa vikar, då rekommenderar vi att du sparar ut håret ungefär 6-10 centimeter och stylear det så naturligt som möjligt, som Jude Law på bilderna ovanför.
  • Har du både en kal fläck, och djupa vikar, ja då blir det överlägset snyggast om du bara rakar av dig håret.

Om du rakar av dig håret så är det fördelaktigt att spara ut lite skägg, eftersom det kan hjälpa dig med symmetrin i ansiktet. Det blir också extra viktigt att klä dig i rätt färger, eftersom din hy, dina ögon och din ansiktsbehåring blir extra framträdande.

Förhoppningsvis har du nu fått lite tips på frisyrer för tunt hår och lite allmänna stylingtips för tunnhåriga män!

Föregående artikel5 Manliga Filmhjältar Vi Alla Älskar!
Nästa artikelByta Projektorlampa – Så Gör Du Det Så Enkelt Som Möjligt!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.