Borde jag oroa mig över att jag tappar skägg?

Det korta svaret är ”Nej”. Det finns ett flertal orsaker till att man får kala fläckar i skägget, de flesta är ofarliga och många av dem går att lösa.

Kort om kala fläckar i skägget, eller Alopecia barbae

Apolecia barbae kala fläckar i skägget
Ett tydligt exempel på kala fläckar i skägget

Åkommans latinska namn: Alopecia barbae

Att folk tappar skägg är betydligt vanligare än man tror, oftast så handlar det om ett tillfälligt håravfall där stress är den vanligaste orsaken. Men det finns ett flertal andra orsaker, läs mer om dem nedan:

4 Orsaker till att du tappar skägg

tappar skägg
Även välkända personer tappar skägg

Här är kortfattat om de 4 huvudsakliga orsakerna till att man kan få kala fläckar i skägget.

1: Ärftlighet

Precis som håravfall på huvudet så kan håravfall i skägget vara ärftligt – om så är fallet så kan det lätt kännas hopplöst. Antingen så får du helt enkelt acceptera det hela och gå vidare. Men vill du verkligen åtgärda det så kan man göra skäggtransplantationer, alltså en hårtransplantation av skäggstrån för att göra skägget tjockare på ställen där det är kalt eller tunt.

Det är dock värt att notera att ärftligt håravfall på hakan och kinderna som är så pass kraftigt att du tappar större delen av skägget är mycket ovanligt. Generellt sett handlar det om någon enstak fläck.

Lösning
Skäggtransplantation, eller så accepterar du det hela och går vidare.

2: Stress

Har du en stressig period i livet eller har du gått igenom en extra jobbig period? Då kan detta vara orsaken. Det är faktiskt den absolut vanligaste orsaken till att folk tappar skägg.

Lösning
Hitta balans i livet, gå till en terapeut och ta tag i dina problem. Stress är aldrig värt det. Om något orsakar dig stress bör du utvärdera detta noga, troligtvis bör du göra dig av med vad det nu är, ett jobb, en person eller ett beteende.

tappar skägg kala fläckar i skägget
Kala fläckar i skägget är vanligt, och de flesta orsakerna är enkla att behandla

3: Brist på B12 och/eller Järn

Brist på Järn och B12 får kroppen att attacker hårsäckarna. Detta hindrar dem från att växa och tvingar fram en ”omstart”, vilket kan förklara kala fläckar i skägget, som sedan leder till områden av vita eller silverfärgade skäggstrån.

Lösning
Ändra din kost. Eller komplettera med kosttillskott. Kosttillskott hittar du på Meds.se/Kosttillskott.

4: Autoimmuna sjukdomar

Men ta det lugnt, dessa är väldigt sällsynta och din läkare kan snabbt avgöra om det är en autoimmun sjukdom som är orsaken.

Lösning
Gå till doktorn

  • Läs mer om autoimmuna sjukdommar på Wikipedia.

När ska man oroa sig över att man tappar skägget?

Om huden är fjällig, röd och/eller irriterad så bör du besöka en hudläkare så snart som möjligt. För då kan dina kala fläckar i skägget bero på en hudsjukdom som behöver behandlas.

Du bör även uppsöka läkare om de kala fläckarna sprider sig och aldrig riktigt återfår sina strån, trots att du säkerställt att du inte har brist på Järn eller B12 och att du inte är stressad över något.

Sammanfattningsvis

Att tappa skägg är mycket vanligt, de flesta orsakerna är ofarliga och går att hantera.

Föregående artikelSvartvita Posters Är Stilfullt I Alla Hem
Nästa artikel5 Manliga Filmhjältar Vi Alla Älskar!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.