Se till att ha dessa i garderoben…

Om du vill ha en stabil garderob som låter dig klä dig rätt i alla lägen så räcker det tyvärr inte med en skjorta, eller ens en sorts skjorta faktiskt.

Nej faktum är att du bör ha minst en skjorta av varje sort, det ger din garderob en bra grund och du kommer enkelt kunna mixa och matcha för mer eller mindre alla tillfällen.

Hur många olika typer av skjortor finns det då?

Jag skulle säga att det finns 3 huvudsakliga skjortor, nu kommer säkert någon förstå-sig-påare raljera om min snäva klassificering på Instagram, men det är lite skit samma. Jag väljer att dela in dem i 3 olika typer av skjortor, det gör allting både enklare, och roligare.

Men nu, utan mer onödig introduktion, här är 3 olika typer av skjortor du bör se till att köpa när du bygger din garderob av solida basplagg.

1: Den dressade skjortan

olika typer av skjortor dressad kostymskjorta

Jag vet inte om den dressade skjortan behöver speciellt mycket presentation. Det handlar helt enkelt om den något längre, enfärgade skjortan med klassisk krage som funkar bra med slips.

Den här typen av skjorta är den som du verkligen kommer att behöva, eftersom du förhoppningsvis kommer gå på diverse dop, bröllop och uppstyrda fester i ditt liv. Det är nämligen svårt att komma undan med någon annan typ av skjorta när klädkoden är 'kostym' eller 'slips'.

Signifikant för den dressade skjortan:

 • Oftast ett ”glansigt” tyg
 • Enfärgad
 • Något längre, då den är gjord för att stoppas in i byxorna
 • Har generellt sett någon av följande krage:

2: Den avslappnade skjortan som funkar till det mesta

olika typer av skjortor avslappnad skjorta

Ahhh, mitt absolut favoritplagg, den där typen av skjorta som är mitt emellan och funkar både på stranden, grillfesten, julfesten, alla hjärtans dag och under en stickad tröja på julafton. De enda gångerna den inte funkar klockrent är egentligen när man behöver den där dressade skjortan med tillhörande slips eller fluga. Annars är den som sagt ett ultimat klädesplagg, den är även ett av nyckelplaggen när det gäller smart casual klädsel.

Ett perfekt exempel på den här typen av skjorta är Polo Ralph Laurens Button-down-skjortor i mjukt strukturstickat bomullstyg.

Signifikant för den avslappnade skjortan som funkar till det mest:

 • Lite kortare så man behöver inte stoppa in den
 • Ett mjukare material, ofta något strukturerat
 • Ofta (men inte alltid) mönstrad vilket gör den mindre strikt
 • Smalare passform
 • Ofta button down-krage

3: Smokingskjortan

olika typer av skjortor smokingskjorta

Den här typen av skjorta har man kanske inte användning för så ofta (vilket är synd, då smoking är fruktansvärt snyggt), men vill du ha A+ i betyg på din skjortgarderob så bör du investera i en snygg smokingskjorta, för när du väl behöver den så är det nice att slippa hyra en och istället ta på sig en en man trivs i.

Sen kan man ju också hoppas att du undermedvetet försätter dig i fler situationer där du kan bära smoking om du har en smokingskjorta.

Det som gör smokingskjortan annorlunda från en vanlig dressad skjorta är kragen, eftersom man har fluga till smoking så behöver kragen funka ihop med den breda flugan.

Signifikant för smokingskjortan:

Sammanfattningsvis

Man kan, lite förenklat, säg att det finns 3 huvudsakliga typer av skjortor, och alla män bör ha minst en av varje i garderoben.

De olika typer av skjortor du bör ha är:

 1. Den dressade skjortan – Enfärgad, klassisk krage och tillräckligt lång för att bäras instoppad i byxan
 2. Den avslappnade skjortan som funkar till allt – Lite mjukare, ofta lite kortare så man kan bära den utanför byxan, ofta med button-down-krage
 3. Smokingskjortan – Inte för att du behöver den varje dag, men om du äger en smoking så är sannolikheten att du undermedvetet dras mot smoking-situationer större, och man vill ju alltid ha smoking på sig så ofta som möjligt!

Där har du det, de 3 olika typerna av skjortor alla män bör ha i garderoben!

Följ oss på Instagram!

Vi finns även på Instagram, där är vi lite annorlunda. Vi postar en blandning av korta sammanfattningar av våra tusentals guider som finns här på siten, inspirerande bilder och härliga tävlingar – vi skulle bli glada om du följde oss där.

Till Obsid på Instagram

Föregående artikel4 Viktiga Livsläxor Om Du Vill Ha Ett Harmoniskt liv
Nästa artikel3 Saker Att Tänka På När Du Spelar På Casinon Med Utländsk Licens
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.