Vilka färger passar jag i???

Alldeles för länge köpte jag beiga och bruna kläder. Jag tyckte bruna tröjor gick så jäkla bra ihop med mina blå jeans och beige kändes som en fräsch och ljus färg. Men i 25-årsåldern började jag intressera mig mer för mode och kände att jag verkligen ville hitta en egen stil, den där perfekta stilen.

Jag började titta mer och mer på folk på stan som jag tyckte var stiligt klädda och försökte analysera deras stil och bryta ned den till vad jag skulle behöva köpa. Efter någon månad och lite research så insåg jag att dem jag tyckte var stiligt klädda ALLTID jobbade med rätt färger, det var inte så mycket själva plaggen i sig, det var färgerna och hur de jobbade tillsammans med personernas hårfärg, hud, ögon och övriga plagg. Jag insåg att jag helt hade missat den detaljen, och att jag i åratal gått runt i färger som fick mig att se blek, trött och allmänt trist ut. Min färgårstid är Sommar, och som du kommer lära dig i den här guiden så bestod min garderob av precis, exakt de färgerna jag ska undvika.

Vikten av rätt färger

Precis som det här med att hitta rätt frisyr för din ansiktsform så finns det vissa färger som är rätt för dig, och andra som kommer få dig att se blek och urtvättat ut. För att ta reda på vilka färger man passar bäst i så gör man en färganalys, och får på så sätt reda på om man är en vår-, sommar-, höst- eller vinter-person.

Men det har ingenting med din födelsedag att göra

Även om man delar in färger och vilka färger man passar bäst i enligt de klassiska årstiderna så har den här analysen ingenting med när du är född att göra, allt handlar om en kombination av din hud- hår- och ögonfärg.

Varför göra ett färganalys-test?

Ja varför ska man egentligen göra en färganalys? Syftet med analysen är att förstå vilka färger man passar bäst i. När man väl vet det så blir det enkelt att bygga en optimal garderob bestående av både basplagg och festplagg som alla är perfekt färgmatchade efter just dig och ditt utseende.

Konceptet färganalys är inget påhitt eller spådomstjafs, utan väldigt konkret. Allt handlar om din kombination av hårfärg, hudfärg och ögonfärg. Färgen på dina kläder påverkar nämligen hur din hudfärg, hårfärg och ögonfärg framstår. Du har säkerligen mött folk vars blå ögon sett mer blå ut vissa dagar, och dragit mer åt de grå hållet andra dagar. Du har också sett personer med rött hår se livfulla och pigga ut vissa dagar, och bleka och urtvättade andra dagar. Detta handlar till väldigt stor del om vilka färger de bär på kläderna. Vissa färger får deras hår och ögon att ”poppa” och andra får dem att se gråa och döda ut.

När du bär rätt färger så ser du stilig och levande ut. Din hy och ditt hår är fullt av liv och dina ögon gnistrar.
När du bär fel färger så ser din hy och ditt hår grå- eller gulaktigt ut och dina ögon tappar färgen och blir alldeles matta.

italiensk stil lila kavaj

Färganalysens historia

Grunden till den moderna färganalysen föddes på 1930-talet när konstnären och konstläraren Johannes Itten la märke till hur hans studenter valde färger. Han upptäckte att hans studenter allt som oftast valde att arbeta med färger som kompletterade deras fysiska yttre. Han jobbade vidare med den här insikten och publicerade år 1961 boken ”The Art of Color”. Boken introducerade konceptet med att dela in färger och nyanser i olika årstider.

Teorin om färganalysen introducerades dock inte för gemene man förrän år 1982, när Carol Jacksson publicerade boken ”Color Me Beautiful”. Även om hennes bok riktade sig mot kvinnor så spred sig trenden med färganalyser så klart även till män.

Av någon anledning slutade folk ställa sig själva frågan ”Vilka färger passar jag i?” någon gång under 90-talet, intresset svalnade och det hela glömdes nästan bort. Men under 2010-talet väcktes intresset till liv igen, tack och lov, för skillnaden i att klä sig i rätt och fel färger enorm. Men det behöver jag inte berätta för dig, det vet ju du, annars skulle du inte intressera dig för detta och läsa den här guiden.

Färganalys-test – Så här gör du

Allra enklast är om du svarar på frågorna här nedanför. Det är bara 4 korta frågor och när du är klar så får du svar på vilken årstid du klassas som, och vilka färger du bör bära för att se så stilig ut som möjligt.

Om du inte känner att frågorna ovanför gav dig ett träffsäkert svar så kan du istället göra det hela lite mer manuellt. Det enda du behöver är dagsljus och en spegel. Har du tillgång till kläder i många olika färger så underlättar det, eftersom du kan hålla dem mot ditt ansikte och se vilka som får dig att se stilig och levande ut, och vilka som får dig att se platt, grå och död ut.

Här nedanför får du lära dig hur du gör en färganalys hemma.

För att göra en färganalys behöver du:

 1. Tillgång till din garderob
 2. Ett rum med bra ljusinsläpp, så att du kan se dig själv i naturligt dagsljus
 3. En spegel

Gör så här:

1: Inventera din garderob

Gå in i din garderob och skriv ned vad du ser för färger på plaggen där. Skriv sedan vad du känner för varje färg, t.ex. ”favorit”, ”älskar den”, ”hatar den” eller ”känns fel”. Det här kommer underlätta när du i nästa steg ska titta på din hud, ditt hår och dina ögon för att försöka avgöra vilken årstid du är.

2: Titta dig själv i spegeln

Ställ dig i spegeln och gå efter alternativen nedanför:

 • Har du blont, ljusblont eller rött hår, ljusa ögon och persikofärgad hy? Då är du ”vår”.
 • Har du mörkblånt eller råttfärgat hår, gråaktig ton i ögonen och rosa-aktig hy? Då är du ”sommar”.
 • Har du varmt brunt eller rödaktigt hår, varma ögon och en gyllene ton i hyn? Då är du ”höst”.
 • Har du mörkt hår, mörka eller klara ögon och elfenbensvit hy? Då är du ”vinter”.

röd kostym

Vad gör man om man inte kan lista ut vilken årstid man är?

Det är inte alltid helt lätt av avgöra vilken årstid man klassas som bara genom att se sig själv i spegeln. Så använd dina egna kommentarer kring färgerna i din garderob som hjälp för att försöka lista ut vad du själv känner att du passar bäst i. Står du och väger mellan att du antingen är vår eller sommar, och har skrivit ”hatar färgen!” som kommentar på dina orangea, beige och olivgröna kläder, ja då kan du kanske dra slutsatsen att du lutar mer åt sommar än vår.

En annan sak du kan göra är att studera männen på bilderna under varje årstid här nedanför. Vilka har drag som påminner mest om dina? Det brukar vara ett effektivt sätt att lista ut vilken årstid du är.

Nästa steg, läs på om din årstid!

Nu vet du förhoppningsvis vilken årstid du är, och därmed vilka färger du bör jobba med. Nedanför kan du läsa mer om respektive årstid och hur du bör tänka när du väljer färger på dina kläder och accessoarer.

Färganalys vår

färganalys vår

Vårens färger är lätta, livliga och varma. Här nedanför hittar du detaljer kring färger du bör bära, färger du bör undvika samt en komplett färgkarta för dig som är en ”vår-person”.

Färger som ”vår-personer” passar extra bra i

Alla varma, lätta och mjuka färger, så som; beige, kamel, olivgrön, orange, persika och turkos.

Bland de neutrala färgerna är det marinblå, beige och mellan-ljust brun som passar bäst. Du ser dem på den översta raden i färgkartan nedanför.

Färger som ”vår-personer” bör undvika

Alla mörka och kalla färger, så som; vinröd, mörkbrun och djupt lila.

Vilken färg på metall bör ”vår-personer bära?

”Vår-personer” bör välja guld, koppar och brons på metallsmycken så som klockor, armband och halsband.

Färgkarta – Vår

Här nedanför är en mer komplett färgkarta, alltså en överblick över de färger och de nyanser som du som ”vår-person” passar allra bäst i.

färganalys vår färgkarta

Färganalys sommar

färganalys sommar

Sommarens färger är lätta, dova och kalla. Här nedanför hittar du detaljer kring färger du bör bära, färger du bör undvika samt en komplett färgkarta för dig som är en ”sommar-person”.

Färger som ”sommar-personer” passar extra bra i

Alla kalla, mjuka och lätta färger, så som; vit, ljusgrå, ljusblå, lavendel, mintgrön, ljusgul, djupt lila.

Bland de neutrala färgerna är det marinblå, vit och mörkgrå som passar ”sommar-personer” bäst. Du ser dem på den översta raden i färgkartan nedanför.

Färger som ”sommar-personer” bör undvika

Beige, ljusbrun och alla mörka och varma färger, så som; mörkbrun, orange och olivgrön.

Vilken färg på metall bör ”sommar-personer bära?

”Sommar-personer” bör välja silver, platina eller vitt guld på metallsmycken så som klockor, armband och halsband.

Färgkarta – Sommar

Här nedanför är en mer komplett färgkarta, alltså en överblick över de färger och de nyanser som du som ”sommar-person” passar allra bäst i.

färganalys sommar färgkarta

Färganalys höst

färganalys höst

Höstens färger är djupa, dova och varma. Här nedanför hittar du detaljer kring färger du bör bära, färger du bör undvika samt en komplett färgkarta för dig som är en ”höst-person”.

Färger som ”höst-personer” passar extra bra i

Alla varma, djupa och rika färger, så som; beige, kamel, mörkbrun, senapsgul, orange, olivgrön och khaki.

Bland de neutrala färgerna är det marinblå, kamel och chockladbrun som passar ”höst-personer” bäst. Du ser dem på den översta raden i färgkartan nedanför.

Färger som ”höst-personer” bör undvika

Alla kalla och lätta färger, så som; ljusgrå, lila, vinröd och rosa.

Vilken färg på metall bör ”höst-personer bära?

”Höst-personer” bör välja guld, brons och koppar på metallsmycken så som klockor, armband och halsband.

Färgkarta – Höst

Här nedanför är en mer komplett färgkarta, alltså en överblick över de färger och de nyanser som du som ”höst-person” passar allra bäst i.

färganalys höst färgkarta

Färganalys vinter

färganalys vinter

Vinterns färger är djupa, livliga och kalla. Här nedanför hittar du detaljer kring färger du bör bära, färger du bör undvika samt en komplett färgkarta för dig som är en ”vinter-person”.

Färger som ”vinter-personer” passar extra bra i

Alla kalla, mjuka och lätta färger, så som; vit, svart, mörkgrå, ljuslila, isblå, djupt blå, mintgrön, gul, ljusrosa och djupt röd.

Bland de neutrala färgerna är det vit, marinblå, mörkgrå och svart som passar ”vinter-personer” bäst. Du ser dem på den översta raden i färgkartan nedanför.

Färger som ”vinter-personer” bör undvika

Alla varma och lätta färger, så som; chokladbrun, kamel, orange, olivgrön, senapsgul och khaki.

Vilken färg på metall bör ”vinter-personer bära?

”Vinter-personer” bör välja silver, vitt guld eller platina på metallsmycken så som klockor, armband och halsband.

Färgkarta – Vinter

Här nedanför är en mer komplett färgkarta, alltså en överblick över de färger och de nyanser som du som ”vinter-person” passar allra bäst i.

färganalys vinter färgkarta

Vilken årstid är du?

Förhoppningsvis har du nu lyckats lista ut vilken årstid du tillhör.

Vilken årstid är du?

View Results

Loading ... Loading ...

Vanliga frågor och svar om färganalys

Här är några av de vanligaste frågorna våra läsare mailar oss om när det gäller färganalysen och hur man bör jobba med resultatet.

1: Vad händer om jag färgar håret?

Din naturliga hårfärg matchar så klart dina ögon och din hudfärg. Men det betyder inte att du kan färga håret hur som helst och fortfarande se normal ut. Nej, om du planerar att färga håret så bör du tänka igenom beslutet noggrant, för det är precis som med att välja kläder till en outfit, vissa hårfärger kommer du passa i, andra kommer få dig att se blek och sjuk ut.

Det du vill göra är att först identifiera din årstid och sedan välja en hårfärg som stämmer överens med färgpaletten för den årstiden.

2: Vad gör jag om jag vill följa säsongens färger när de inte hör till min årstid?

Bara för att något är inne så är det inte snyggt. Det är en grundregel du bör ta till dig och leva efter. Bara för att det är fullt med senapsgula kläder i butikerna så betyder inte det att du bör fylla garderoben med dem om det helt enkelt inte är en färg du ser bra ut i. Mode och stil handlar om att göra det bästa med det man har, inte om att ta på sig det alla andra har på sig.

Måste du prompt använda en färg som inte hör till din optimala palett så bör du använda den som accentfärg i någon av dina accessoarer, till exempel strumpor, bröstnäsduk, kavajnål eller armband.

Vilka färger passar jag i?

3: Kan man byta årstid?

Nej, du kan inte aktivt byta årstid genom att till exempel färga håret.

4: Slutar inte allt det här gälla när man blir solbränd på sommaren?

Får du till en härlig solbränna så blir det här med färger lite mer förlåtande. Solbrännan gör att du ser piggare och fräschare ut, vilket gör att färger som annars skulle få dig att se blek och urtvättat ut inte är lika hemska. Detta gäller dock inte alla färger, vissa är fortfarande väldigt oförlåtande, mintgrön, turkos och skarpt rosa är exempel på sådana färger. Ett bra exempel på en färg som är mer förlåtande när du är solbränd är ljusrosa.

Lär dig färgmatcha!

Färganalysen är gjord och du vet nu vilken färgskala du bör klä dig i för att se så pigg, fräsch och stilig ut som möjlig. Men det är bara första steget, nu behöver du lära dig hur du färgmatchar kläder, alltså vilka färger som passar ihop och hur du bör tänka när du kombinerar färger i din outfit. Allt det får du lära dig i vår stora guide till att färgmatcha kläder. Vi är väldigt stolta över den och den har faktiskt kommit att bli Sveriges absolut mest lästa guide om färgmatchning!

Färgerna som passar bäst till din färgpalett

Nu när du gjort en färganalys och vet vilka färger just du passar bäst i så vill du ju så klart veta hur du bäst kombinerar de färgerna, och vilka kompletterande och angränsande färger du bör jobba med för att få till bäst effekt.

Här nedanför hittar du alla våra individuella färgguider, där listar vi de färger som respektive färg passar bäst ihop med:

 1. Färger som passar till blå
 2. Färger som passar till röd
 3. Färger som passar till grön
 4. Färger som passar till gul
 5. Färger som passar till rosa
 6. Färger som passar till beige
 7. Färger som passar till grå
 8. Färger som passar till brun

Ute efter nya kläder efter din färganalys?

Är du sugen på att utöka din garderob med nya kläder och accessoarer i rätt färger? Kolla då in Oscar Jacobson, Filippa K, Arket och Asos de har alla ett brett utbud herrkläder i olika stilar, och ett enkelt sätt att sortera dem efter de färger du passar bäst i.

Sammanfattningsvis om att göra en färganalys

Färganalysen handlar om att förstå vilka färger du passar allra bäst i, baserat på en kombination av din hår- hud- och ögonfärg. När man gör en färganalys så tilldelas man en årstid baseras på den kombinationen.

Frågar du dig själv: ”Vilka färger passar jag i?” så kan du enkelt göra en färganalys själv hemma genom att bara ställa dig framför spegeln, titta noga på dig själv och gå efter alternativen nedanför:

 • Har du blont, ljusblont eller rött hår, ljusa ögon och persikofärgad hy? Då är du ”vår”.
 • Har du mörkblånt eller råttfärgat hår, gråaktig ton i ögonen och rosa-aktig hy? Då är du ”sommar”.
 • Har du varmt brunt eller rödaktigt hår, varma ögon och en gyllene ton i hyn? Då är du ”höst”.
 • Har du mörkt hår, mörka eller klara ögon och elfenbensvit hy? Då är du ”vinter”.

Det finns oerhört mycket att säga, och lära sig, om färger, färganalys och att färgmatcha sina outfits. Förhoppningsvis har du med hjälp av den här guiden lärt dig grunderna, och kan nu bygga en optimal garderob för just din hår- hud- och ögonfärg!

Föregående artikelApple Claus- En God Juldrink Som Passar Alla Smaker!
Nästa artikel10 Enkla Videoredigeringsprogram För Nybörjare
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.