Så klär du dig snyggast på sommarfesten…

Summer chic, sommarfest eller sommarfin, kärt barn har många namn, men vad innebär det egentligen? Hur ska man klä sig och vad ska man tänka på när en inbjudan med orden ”Klädkod sommarfin” dimper ned i brevlådan? Allt det får du svar på i den här guiden!

Vad innebär klädkod sommarfin?

Sommarfin eller summer chic som det ibland också står i inbjudningar är ett samlingsnamn för en mängd olika varianter av klädsel. Det är inte en formell och renodlad klädkod som till exempel frack eller mörk kostym där det finns tydliga regler och rekommendationer för hur du bör klä dig och vilka skor du bör ha. Men det finns så klart rekommendationer och riktlinjer även när det gäller klädkoden sommarfin.

Viktigt att tänka på är att det som efterfrågas är fin klädsel. Inte nödvändigtvis formell sådan men fin. Så lämna dina sneakers, t-shirts och jeans hemma. Du vill istället jobba med dressade och mellandressade plagg och skor för att få till en ljus och fräsch balans av dressat och avslappnat.

På många sätt kan man säga att sommarfin är som klädkoden udda kavaj, men utan krav på kavajen.
Mer om exakt hur vi rekommenderar att du klär dig hittar du längre ned i stycket: ”Hur ska man tänka för att få till det snyggt?”.

Behöver du komplettera garderoben med nya plagg som passar denna inofficiella klädkod så rekommenderar vi varmt Stenströms, Care of Carl och Arket, de är bland de bästa när det gäller klassiskt stilrent herrmode.

italienskt herrmode hatt

Vad innebär klädkod sommarfin för damer?

Ska du klä dig i summer chic så är det ljusa tunna tyger som chiffong, spets, och silke som gäller. Lämna denim, tung bomull eller ribbstickade plagg hemma. Till de ljusa och fräscha tygerna vill du ha ett par dressade och delikata skor och fräscha accessoarer i metall eller pärlor.

Här nedanför går vi in lite mer i detalj vad som gäller för damer när man ska klä sig sommarfint.

klädkod sommarfin dam tjej

På överkroppen

Klänning är absolut att föredra. Det ger dig en luftig, lagom dressad och fräsch look. Vill du inte ha klänning så gör sig en jumpsuit, en lätt blus eller ett delikat linne bäst. Tänk på att välja somriga och ljusa färger. Även om den lilla svarta klänningen är gångbar i de allra flesta lägen så är svart en alldeles för hård färg för att göra sig bra på en sommarfest.

På benen

Väljer du ett linne eller en blus på överkroppen så vill du para det med antingen en kjol i ett luftigt och ljust tyg eller ett par ”glada” kostymbyxor i ett luftigt tyg, gärna med mönster.

På fötterna

På fötterna är det skor med höga klackar, så som pumps, kilklack eller delikata remskor med klack som gäller.

klädkod sommarfest dam tjej

Accessoarer

Dina accessoarer bör vara eleganta och enkla. Tänk metall och pärlor snarare än trä och tyg.

Hur formell är klädkod sommarfin?

Sommarfin är inte en särskilt dressad klädkod, men det betyder inte att du kan komma glidande i sneakers och en t-shirt och tro att du kommer smälta in. Koden innehåller ju trots allt ordet ”fin”, inte ”ska vi ta en bärs på den lokala pizzerian?

Som nämnt ovan så vill du jobba med mellandressade och dressade plagg för att hitta en somrig och fräsch balans.

smart casual chinos stil

Behöver man slips eller fluga när det är ”sommarfin” som gäller?

Nej, slips och fluga är inte tvång. Men väljer du slips eller fluga så kommer det inte att dra ned din outfit. Tvärt om så kan du med rätt mönster och färger höja din outfit rejält.

Vad är det Engelska namnet för klädkod sommarfin?

På Engelska brukar man antingen säga ”Summer chic” eller ”Summer party”.

När brukar det vara ”sommarfin” som gäller?

Sommarfin är vanlig som klädkod vid alla möjliga slags sommarfester, antingen med jobbet eller med vänner. Sommarfin är också vanlig vid dop på sommaren, eller i vissa fall vid mer avslappnade sommarbröllop.

smart casual chinos och skjorta

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

I det stora hela så är du ute efter en ljus, fräsch och relativt dressad look. Här nedanför är detaljerade rekommendationer för överdel, ben, skor och accessoarer.

På överkroppen

I 9 fall av 10 så är en skjorta det rätta valet. Det finns så oerhört många alternativ, stilar, färger och mönster att välja på, så det lär inte vara svårt att hitta en perfekt överdel oavsett hur resten av din outfit ser ut.

Eftersom det är sommarkänslor vi vill åt så är dina val av material väldigt många. Bomull funkar alltid, denim kan också funka så länge det inte är för mörkt. Men nu är helt rätt läge att passa på att bära en linne-skjorta, få tillfällen är så optimala som en sommarfest!

Kavaj går även utmärkt att bära när det är sommarfin som är klädkoden. Det är inget krav på kavaj, men det är väldigt sällan en kavaj gör en outfit sämre.

Om du kör kavaj så kan du välja en pikétröja istället för en skjorta, risken är dock att din outfit blir allt för ned-dressad om du tar av dig kavajen.

Hos Stayhard finner du ett stort utbud kläder som passar klädkoden ”sommarfin”. Med en rabattkod från Stayhard får du dessutom rabatt på hela ditt köp av skjortor, kavajer och mycket mer.

klädkod sommarfest

På benen

Chinos och kostymbyxor är dina primära val när du ska klä dig ”summer chic”. Jeans är alldeles för tungt och inte alls fräscht. Vill du satsa på något lite mer otippat så kan ett par dressade gabardinbyxor också funka, förutsatt att passformen är perfekt och att resten av din outfit håller måttet. Tänk dock på att gabardinbyxor är som manchesterbyxor, ibland är de inne, och ibland är de oerhört ute och inte alls snygga.

Om du funderar på ifall du kan bära shorts så är svaret nej, lämna dem hemma.

Vad ska man ha för skor till klädkod sommarfin

Som nämnt ovan så vill du lämna dina sneakers hemma. Jag vet att vi Svenskar är ohälsosamt förtjusta i sneakers, men när det vankas sommarfest så är det ett ypperligt tillfälle att ta lite inspiration från Italiensk herrmode. Tänk loafers eller monk strap, gärna med låga strumpor i, eller inga strumpor alls.

klädkod sommarfin skor

Vilka accessoarer bör man ha?

Dina accessoarer bör vara stilrena och eleganta. Välj klockor i metall framför klockor med läderarmband eller tygarmband. Bär du armband så bör de vara bangle-armband eller armband med pärlor. Tygarmband eller läderarmband kan också funka, men risken finns att de drar ned helheten i din outfit. Oavsett vilken typ av klocka du är ute efter så hittar du stilrena alternativ på Klockia och Daniel Wellington.

Slips och fluga är inte obligatoriskt, men en blommig slips i ljusa färger kan vara riktigt snyggt och ett smart sätt att addera en personlig touch till din outfit.

Oavsett vilka accessoarer du är ute efter så är Arket i särklass bäst på accessoarer för män. De har allt från slipsar och plastronger till armband och hängslen.

bangle-armband herr metall

Vill du läsa mer om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken officiella klassiker du bör ha koll på, och sommarfin är inte en av dem. När du läst så här långt har du förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden sommarfin, men det innebär ju att det finns 6 andra klädkoder att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 6 klädkoderna:

 1. Klädkod Udda kavaj
 2. Klädkod Kavaj
 3. Klädkod Kostym
 4. Klädkod Mörk kostym
 5. Klädkod Smoking
 6. Klädkod Frack

Läs vidare och bli fullärd!

italienskt herrmode skjorta instoppad

Sammanfattningsvis

Det du är ute efter när du klär dig efter klädkod sommarfin är en ljus, dressad och fräsch look. Lämna alla mörka och tunga material hemma och skippa vardagsplagg som t-shirt, jeans, sneakers och sweatshirts.

Det finns inget krav på att du ska ha full kostym, eller ens slips/fluga för den delen, men ingetdera skadar. Målet är som sagt en dressad eller halvdressad outfit som är ljus, fräsch och somrig.

Nyckelplagg för den här klädkoden:

 • Chinos
 • Kostymbyxor
 • Skjorta
 • Loafers eller monk strap
 • Ostrukturerade kavajer

Saker att undvika:

 • Mörk kostym, ett par marinblå kostymbyxor funkar, men se då till att klä dig ljust på överkroppen
 • Svarta skor
 • Shorts
 • Sneakers, jeans, t-shirt etc. De klassiska vardagsplaggen helt enkelt

Känner du att det är dags att komplettera garderoben med passande plagg så rekommenderar vi att du kollar in Stenströms, Care of Carl och Arket, de är i topp när det gäller klassiskt stilrent herrmode.

Hoppas guiden hjälper dig välja en klockrent outfit, och att festen blir ultranice!

Föregående artikel5 Saker Folk Ångrar På Dödsbädden – De Så Gott Som ALLA Ångrar!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.