Det mest informella alternativet…

Det finns många klädkoder att tyda, vissa är rätt så straight forward, som t.ex. ”klädkod mörk kostym” eller ”klädkod frack”, men sen har vi de som inte är så enkla att förstå sig på, som till exempel ”udda kavaj”. Vad menas med det egentligen? Vad får man ha? Hur bör man klä sig? Alla de frågorna, och många fler tänkte vi besvara i den här guiden!

Vad innebär klädkod udda kavaj?

Traditionellt så menas en mörk kavaj, en skjorta och udda byxor, alltså byxor som inte matchar kavajen i antingen färg eller material. Men i modern tid så menar man oftast bara att man ska bära kavaj och att byxorna inte får vara jeans. Ett bra exempel på en outfit som matchar klädkod udda kavaj är ett par beiga chinos till en marinblå kavaj.

klädkod udda kavaj blå kavaj

Hur formell är klädkod udda kavaj?

Den här klädkoden är den mest informella av alla klassiska klädkoder som finns att tillgå. Men blanda inte ihop den med ”klädkod kavaj”, som skiljer sig nämnvärt.

Behöver man ha slips till udda kavaj?

Nej, du kan lämna slipsen hemma, men om du känner för slips så är den självklart inte förbjuden.

Vad är det engelska namnet för klädkod udda kavaj?

Det vanligast förekommande namnet är ”Smart casual”, ett namn du kanske sett oss använda i diverse guider och artiklar, dock i lite annan betydelse. Det är nämligen så att det är skillnad mellan udda kavaj och smart casual i Svensk benämning, nämligen att om du kör smart casual på Svenska så går det alldeles utmärkt att ha jeans.

När brukar det vara udda kavaj som gäller?

Den här klädkoden är vanlig på mindre formella bröllop, firmafester och jämna födelsedagar.
På mindre formella sommarfester är det även vanligt att man skriver klädkod sommarfin, vilket inte ska förväxlas med udda kavaj.

klädkod udda kavaj grön kavaj

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

Allmänt

Det är alltid viktigt att färgmatcha korrekt oavsett vad klädkoden är, men när man ska klä upp sig i udda kavaj så blir det faktiskt extra viktigt, just eftersom du behöver bära 2 olika färger för att det ska bli ”rätt”.

Utöver färgmatchning så kan det vara en bra idé att välja material som funkar bra ihop. Kolla in vår guide: ”Hur matchar man kläder?”, där hittar du tips och trix när det gäller att matcha olika material.

På överkroppen

Beroende på hur formell tillställningen är (troligtvis inte speciellt formell eftersom klädkoden är udda kavaj”) så kan det vara en bra idé att välja en kavaj som passar. Är det en någorlunda formell tillställning så kanske du ska undvika en mönstrad kavaj. Är det å andra sidan en informell tillställning där värden är nöjd bara folk har kavaj, ja då kan du addera så mycket personlig touch du känner för!

På underkroppen

Absolut snyggast och enklast är ett par chinos. Materialet funkar bra ihop med alla typer av material du kan ha i kavajen (förutom en skinnkavaj möjligtvis, men ha inte det är du snäll). Men vill du ha något mer unikt så funkar flanell alldeles utmärkt till ”klädkod udda kavaj”. Riktigt snygga chinos, men modern passform hittar du på Arket.

Eftersom klädkoden är så pass informell så är det mesta väldigt flexibelt. Så på fötterna kan du ha ett par loafers, brogues, oxfords, ja vad du nu känner för så länge de är i skinn eller mocka. Du vill med andra ord undvika sneakers, det är bara respektlöst att komma i sneakers när värden gjort sig mödan att specificera en klädkod, även om det är den mest informella.

Vilka accessoarer bör man ha till udda kavaj?

Slips eller fluga är som sagt inte obligatoriskt, även om det är att föredra vid de flesta tillställningar där man skrivit ”klädkod: udda kavaj”. Bröstnäsduk är att föredra, som alltid när du bär kavaj.

En annan accessoar som gör sig fantastiskt väl när det är udda kavaj som gäller är en plastrong. En lite bortglömd accessoar du kan läsa mer om i vår guide: ”Plastrong – Allt du behöver veta om denna eleganta accessoar

När det gäller klocka så är det fritt val mellan dressad, kronograf eller pilot/dykare. Kolla i vår guide: ”Matcha klocka med outfit” om du är osäker på vilken typ av klocka som passar din outfit.

Strumpor får gärna vara färgade, så länge du tänker på färgmatchningen.

Är du ute efter nya accessoarer så kan vi varmt rekommendera Arket, de är i särklass bäst i Sverige på accessoarer för män!

klädkod udda kavaj vit kavaj

Vill du läsa om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Du har förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden Udda Kavaj, men det innebär ju att det finns 5 till att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 5 klädkoderna:

  1. Klädkod Kavaj
  2. Klädkod Kostym
  3. Klädkod Mörk kostym
  4. Klädkod Smoking
  5. Klädkod Frack

Läs vidare och bli fullärd!

Sammanfattningsvis

”Klädkod udda kavaj” (eller ”smart casual” som den oftast kallas på Engelska) är den mest informella av alla klädkoder och innebär kavaj och valfri byxa (inte jeans) som inte matchar varandra i färg eller material. Den absolut vanligaste kombinationen är marinblå kavaj till ett par beiga chinos.

Slips är valfri men att föredra. På fötterna är det skinn eller mocka som gäller.

Föregående artikel5 Farliga Saker Du Bör Låta Dina Barn Göra
Nästa artikelPlanera Dagen – Få Mer Gjort, Slipp Stress Och Må Bättre
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.