Den stiligaste av alla klädkoder…

Om du blivit inbjuden till ett event där klädkoden är smoking så kan du skatta dig lycklig, för smokingen är utan tvekan det stiligaste plagget en man kan bära!

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om klädkod smoking, bland annat vilka accessoarer och skor du bör ha.

Vad innebär klädkod smoking?

Med smoking menas en speciell sorts kostym som skiljer sig något från en vanlig kostym (se nedan för mer detaljer). En smoking är generellt sett alltid helt i svart eller midnattsblå, men i vissa fall kan de förekomma i mer excentriska färger, så som röd eller grön.
Smokingen går i vissa specifika situationer att bära som uddakavaj (alltså olika färg på kavajen och byxorna), vilket man ibland ser på personal på t.ex. casinon.

En smoking är i 99% av fallen i ull eller ullstretch, men smokingkavajer kan även förekomma i sammet.

Så skiljer sig smokingkostymen från en vanlig kostym

Smokingkavajen skiljer sig från vanliga kavajer på så sätt att slagen ofta har en lite rundare form eller är betydligt bredare. De är också antingen i en kontrasterande färg (midnattsblå smoking med svarta slag) eller så är de ofta är utsmyckade med en rand av tyg i ett glansigt material.
Smokingbyxorna matchar kavajen i färg och oftast med en 2-3 cm bred rand av tyg i sömmen längs med hela benet, tyget är i samma material och färg som randen längs kavajslaget.

Till smokingkostymen så bärs vit smokingskjorta (vilken som har speciell smokingkrage som är anpassad för fluga istället för slips), fluga och gördel. I vissa fall bärs även en vit väst men den är inte obligatorisk, eller ens rekommenderad. På fötterna bär man traditionellt sett svarta lackskor.

Kolla även in vår artikel: ”3 Olika typer av skjortor all män bör ha i garderoben”, där pratar vi mer detaljerat om smokingskjortan.

klädkod smoking svart
David Gandy på GQ Man of the Year Awards 2013

Hur formell är klädkod smoking?

Smoking är den näst mest formella av alla klädkoder, endast frack, eller högtidsdräkt som den också kallas, trumfar smokingen.

Vad är det engelska namnet för klädkod smoking?

Det absolut vanligaste Engelska namnet på klädkod smoking är ”Black tie”. Andra namn som förekommer är ”Tuxedo” och ”Dinner jacket”.

klädkod smoking blå

När brukar det vara smoking som gäller?

Eftersom smoking är så pass formell så är den relativt sällsynt. Smokingen är starkt förknippad med nyårsafton och bärs därför oftast på nyårsfester. Andra tillfällen då den kan bäras är bröllop och mer uppstyrda fester, så som årliga företagsfester, galor eller prisutdelningar.

Hur ska man tänka för att få till det snyggt?

Allmänt

Ju mer formell en klädkod är desto mindre svängrum har man, vilket är positivt på ett sätt då det gör det väldigt enkelt att klä sig snyggt i smoking och frack (som är de 2 mest formella klädkoderna), det är bara att följa reglerna helt enkelt.

Men som alltid, tänk på passformen, den är helt avgörande!

På överkroppen

Smokingkavaj i svart eller midnattsblå samt en vit smokingskjorta utgör basen. Till dem har man alltid fluga i samma färg som smokingen och en gördel i samma färg som smokingen.

På underkroppen

Traditionellt så bör man bära svarta lackskor till smoking, men i dagsläget är det inte kritiskt, även om det så klart är snyggast. Du ska dock inte sträcka dig längre bort från lackskorna än ett par svarta oxfords.

Utöver skorna så behöver du så klart även ett par smokingbyxor som matchar kavajen.

klädkod smoking sammet

Vilka accessoarer bör man ha till smoking?

Till smoking bärs ett flertal olika accessoarer. Flugan är obligatorisk och man bär i 95% av fallen även gördel, dock inte i de fall man bär en dubbelknäppt smokingkavaj.
Väst bärs i vissa sammanhang men är inte obligatorisk. I modern tid så har västen kommit att bli allt mer sällsynt, vilket i vår mening är positivt eftersom den förstör den rena och stiliga figuren som smokingen i kombination med gördeln ger.

I bröstfickan bör du ha en vit bröstnäsduk och det är ju alltid snyggt med ett par manschettknappar, så har du det är det bara att köra.

Vill du läsa om andra klädkoder?

När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Du har förhoppningsvis lärt dig allt du behöver veta om klädkoden Smoking, men det innebär ju att det finns 5 till att läsa på om! Här nedanför är länkar till våra guider om de övriga 5 klädkoderna:

  1. Klädkod Udda Kavaj
  2. Klädkod Kavaj
  3. Klädkod Kostym
  4. Klädkod Mörk kostym
  5. Klädkod Frack

Läs vidare och bli fullärd!

Sammanfattningsvis

”Klädkod smoking” (eller ”black tie” som den oftast kallas på Engelska) innebär en speciell sorts smokingkostym. Till den bär man vit smokingskjorta, fluga, gördel samt svarta lackskor.

Eftersom smoking är en så pass formell klädkod så finns det väldigt lite utrymme för improvisation och egen stil. Men vill du sticka ut så gör du det bäst genom att ha en smokingkavaj i sammet. Är du extra vågad så kan den till och med vara i en ovanlig färg, så som vinröd eller mossgrön.

Föregående artikel6 Höstresor För Grabbgänget – Värme, Öl Och Kultur!
Nästa artikelSkall Strumporna Matcha Skorna Eller Byxorna?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.