Marinblå, den sobra, lugna och förtroendeingivande färgen…

Att komponera en riktigt snygg outfit handlar till stor del om att lära sig färgmatcha, för du kan ha riktigt snygga plagg, men kombinerar du dem fel så blir det ju bara 90-talet ”all over again.

Just marinblå är en färg som många använder och som ingår i de så kallade basfärgerna, så att kunna matcha blått snyggt känns rätt grundläggande.

I den här guiden hjälper vi dig besvara frågan ”Vilka färger passar till blått?”!

Orange

Som accentfärg är orange en given kompis till blått. I vår artikel om färgmatchning så skrev vi om kompletterande färger, alltså färger som ligger mittemot varandra i färghjulet. Letar du efter något som får din outfit att poppa så är kompletterande färger rätt väg att gå.

matcha-brostnasduk-och-skjorta
Orange är en perfekt accentfärg till blått

Vitt

Den basfärg som gör sig absolut bäst tillsammans med blått. Tillsammans ger de en skönt marin look och oavsett om du skall dressa dig till tänderna eller bara softa på en söndagsbrunsch så är vitt och blått en fantastisk färgkombination.

Vilka färger passar till blått
Få färgkombinationer gör sig så otroligt bra ihop som vitt och blått

Brunt

Bland färger som passar med blått så är brunt en av de gör sig allra bäst som accessoar eller accentfärg. Där vitt funkar som bas, t.ex. en skjorta eller t-shirt så blir brunt bäst på skor, skärp och klocka.

Har du en garderob som bygger på blå som basfärg så rekommenderar vi att du prioriterar bruna läderprodukter, just eftersom brunt är så snyggt ihop med blått. Välj bruna skinnskor framför svarta, brun väska, ryggsäck, klockarmband etc. Gör du det så kommer du så gott som alltid ha en perfekt outfit hela vägen ned till accessoarerna och färgen på ditt klockarmband.

Vilka färger passar till blått
Blått och brunt, en odödlig klassiker

Svart

Svart och marinblått är en underskattad färgkombination, speciellt när det handlar om lite mer dressade kläder, t.ex. smoking och kostym eller skön blazer+t-shirt-combo.

Just marinblått är den blå färgnyans som bäst ihop med svart. De ligger så pass nära i färgskalan att de smälter ihop, men ändå skapar ett diskret kontrast.

Färger som passar med blått
De senaste åren har marinblått och svart kommit att bli en av de mest uppskattade färgkombinationerna

Vill du veta vilka färger du passar bäst i?

Om du ställt dig själv frågan: ”Vilka färger passar till blått?” så är det troligtvis så att du är intresserad av att lära dig mer om färgmatchning och vilka färger som går bra ihop. För det är ju stor skillnad i att klä sig i färger som är smickrande och färger som får dig att se blek, sjuk och allmänt sliten ut. Vetenskapen bakom detta kallas färganalys och går ut på att man tittar på kombinationen av din hår- hud- och ögonfärg och utifrån det avgör vilka färger och nyanser som kommer få dig att se allra stiligast ut. Självklart har vi tagit fram ett enkelt test du kan göra själv på bara några minuter. Du hittar det i vår guide: ”Gratis färganalys-test”.

Ute efter nya kläder som matchar med blått?

Om du är i behov av att utöka din garderob med nya kläder och accessoarer som du kan matcha med blått så kan vi varmt rekommendera Oscar Jacobson, Filippa K och Arket.

Lär dig kombinera fler färger

Här är några av våra andra guider om vilka färger som går bra ihop:

  1. Färger som passar till röd
  2. Färger som passar till grön
  3. Färger som passar till gul
  4. Färger som passar till rosa
  5. Färger som passar till beige
  6. Färger som passar till grå
  7. Färger som passar till brun

Sammanfattningsvis

Som en av de neutrala färgerna så är blå lätt att matcha, men det finns vissa guldkorn som gör sig bättre än andra. Blått, vitt och brunt ihop är utan tvekan den mest uppskattade och snyggaste färgkombinationen du kan få till.

Förhoppningsvis har du nu fått svar på frågan: ”Vilka färger passar till blått?” och kan komponera riktigt snygga outfits med blå som bas, samt bygga vidare på din garderob med optimala färger att kombinera med blått.

Vill du uppdatera garderoben med nya fräscha kläder i olika nyanser av blått så rekommenderar vi Care of Carl. Letar du efter accessoarer som går bra ihop med blått så rekommenderar vi Arket, de är överlägset bäst på accessoarer i Sverige!

Föregående artikelHur Fungerar En GMT-Klocka? Så Läser Du Av Tiden Rätt
Nästa artikelHur Klär Man Sig På Hästkapplöpning?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.