Marinblå, den sobra, lugna och förtroendeingivande färgen…

Att komponera en riktigt snygg outfit handlar till stor del om att lära sig färgmatcha, för du kan ha riktigt snygga plagg, men kombinerar du dem fel så blir det ju bara 90-talet ”all over again.

Just marinblå är en färg som många använder och som ingår i de så kallade basfärgerna, så att kunna matcha blått snyggt känns rätt grundläggande.

I den här guiden hjälper vi dig besvara frågan ”Vilka färger passar till blått?”!

Orange

Som accentfärg är orange en given kompis till blått. I vår artikel om färgmatchning så skrev vi om kompletterande färger, alltså färger som ligger mittemot varandra i färghjulet. Letar du efter något som får din outfit att poppa så är kompletterande färger rätt väg att gå.

matcha-brostnasduk-och-skjorta
Orange är en perfekt accentfärg till blått

Vitt

Den basfärg som gör sig absolut bäst tillsammans med blått. Tillsammans ger de en skönt marin look och oavsett om du skall dressa dig till tänderna eller bara softa på en söndagsbrunsch så är vitt och blått en fantastisk färgkombination.

Vilka färger passar till blått
Få färgkombinationer gör sig så otroligt bra ihop som vitt och blått

Brunt

Bland färger som passar med blått så är brunt en av de gör sig allra bäst som accessoar eller accentfärg. Där vitt funkar som bas, t.ex. en skjorta eller t-shirt så blir brunt bäst på skor, skärp och klocka.

Vilka färger passar till blått
Blått och brunt, en odödlig klassiker

Svart

Svart och marinblått är en underskattad färgkombination, speciellt när det handlar om lite mer dressade kläder, t.ex. smoking och kostym eller skön blazer+t-shirt-combo.

Just marinblått är den blå färgnyans som bäst ihop med svart. De ligger så pass nära i färgskalan att de smälter ihop, men ändå skapar ett diskret kontrast.

Färger som passar med blått
De senaste åren har marinblått och svart kommit att bli en av de mest uppskattade färgkombinationerna

Vill du veta vilka färger du passar bäst i?

Det är stor skillnad i att klä sig i färger som är smickrande och färger som får dig att se blek, sjuk och allmänt sliten ut. Vetenskapen bakom detta kallas färganalys och går ut på att man tittar på kombinationen av din hår- hud- och ögonfärg och utifrån det avgör vilka färger och nyanser som kommer få dig att se allra stiligast ut. Självklart har vi tagit fram ett enkelt test du kan göra själv på bara några minuter. Du hittar det i vår guide: ”Gratis färganalys-test”.

Ute efter nya kläder som matchar med blått?

Om du är i behov av att utöka din garderob med nya kläder och accessoarer som du kan matcha med blått så kan vi varmt rekommendera Care of Carl, Asos, Gant och COS. Eller så kollar du in några av våra utvalda produkter här nedanför.

Lär dig kombinera fler färger

Här är några av våra andra guider om vilka färger som går bra ihop:

  1. Färger som passar till röd
  2. Färger som passar till grön
  3. Färger som passar till gul
  4. Färger som passar till rosa
  5. Färger som passar till beige
  6. Färger som passar till grå
  7. Färger som passar till brun

Sammanfattningsvis

Som en av de neutrala färgerna så är blå lätt att matcha, men det finns vissa guldkorn som gör sig bättre än andra. Blått, vitt och brunt ihop är utan tvekan den mest uppskattade och snyggaste färgkombinationen du kan få till.