Vanliga tatueringars betydelse, enkelt förklarat…

Är det äntligen dags för din första gaddning? Eller är du kanske sugen på att komplettera din halvtäckta sleeve med något schysst, något betydelsefullt – kanske ett motiv som projicerar dig och dina känslor och som sätter din karaktär i fokus? Då är den här guiden för dig, så att du inte plötsligt står där med en tatuering som symboliserar något du inte alls hade tänkt dig.

Alla har vi någon gång på Googlat fram misslyckade tatueringar på ”hej kom och hjälp mig”-porträtt, halvklara svalor eller glada drakar som var avsedda att markera fara och makt. När olyckan är framme så är det svårt att ångra sig. Nöjd-kund-garanti existerar tyvärr inte i den här branschen. Inte än i alla fall…

Oavsett om det handlar om att skämma bort dig med något tilltalande eller om att markera din sårbarhet, så är det onekligen en djungel av olika motiv där ute. Det är inte alltid lätt att hitta rätt motiv, och ofta kräver det en hel del eftertanke innan man skrider till handling. Den här guiden är både till för dig som inte kan bestämma dig för ett motiv, men också för dig som helt enkelt bara undrar vad vissa tatueringar egentligen betyder. Till exempel de klassiska tårarna på kinden, vad betyder de egentligen?

Vill du läsa mer om tatueringar så kan vi varmt rekommendera böckerna: ”Bläck hud och minnen” och: ”Tatuering handbok för nybörjare”.

Hur jag valde min första tatuering

Det här är faktiskt en förvånansvärt lång historia. När jag var 14 år gammal så var jag på en vikingamarknad med en kompis. Vi köpte varsitt halsband med en runa från runalfabetet på. Till varje halsband kom en liten lapp, där det stod vad respektive runa i alfabetet symboliserade. Vi stod säkert en timme i förmiddagssolen och funderade på vilken runa som egentlige var bäst, vilken som mest av allt symboliserade det vi ville förkroppsliga. Som du förstår så tog vi det här på väldigt stort allvar, eftersom vi var två 14-åriga killar på en vikingamarknad, allt kändes högst bad ass. Till slut valde jag runan Uruz (se bild nedan), för den symboliserade Styrka, Hälsa och Nytt Liv, och så klart så var den starkt förknippad med uroxen, ett riktigt coolt djur när man är 14.

Men hur blev det då en tatuering? Jo, halsbandet hade jag några år, sen gick snöret av. Jag la då amuletten i en låda och glömde bort den. Men när jag var 20 så hittade jag den igen, och tänkte: ”Hmm, den här är ju bra att ha, den kan hålla mig frisk och stark. Och klok som jag var byggde jag upp precis tillräckligt mycket tvångstankar kring den där amuletten att jag började känna mig lite förkyld så fort jag var utan den, logiskt, jag vet. I samma veva så funderade jag på att skaffa en tatuering, men kunde inte bestämma mig för ett bra motiv. En dag när jag glömt amuletten hemma och satt på bussen på väg till jobbet och  direkt kände mig lite stressad och sjuk så slog det mig, självklart ska jag tatuering in runan, så jag kan slänga det där jäkla halsbandet en gång för alla, och så blev det.

Så motivet för min första tatuering föddes ur en del vikinga-beundran, en del 14-årig-kille-vill-vara-bad-ass och en del hypokondri och tvångstankar. Vilken story!

tatuering runa uruz
Den har några år på nacken, men den ger mig ändå något varje dag

Mening bakom många motiv är rätt logisk

Varför är det så att många dras till samma motiv för sina tatueringar? Tänker man efter så är det ju faktiskt rätt ovanligt med helt unika tatueringar. Men hur kommer det sig? Jo, för det mesta, så är anledningen att alla vi människor är lika varelser, till både känsla och sinne. Vi älskar, sårar, skrattar och upplever samma känslor. Vilket gör att vi ofta förknippar saker och ting med samma typ av känslor. Det leder till att vissa saker är väldigt tydliga i sin symbolik, och därför passar perfekt som motiv för tatueringar.

Oavsett varför man funderar på att tatuera sig så är det en bra idé att läsa på lite om symboliken och betydelsen av några vanliga tatueringar. Just därför har vi sammanställt en lista på de 9 mest populära motiven med starka betydelser, allt för att du ska slippa stå där med en tatuering du ångrar.

I den här guiden kommer vi titta på betydelsen bakom följande 9 tatueringar:

 1. Svala
 2. Tårar
 3. Paraply
 4. Ankare
 5. Haj
 6. Drake
 7. Dödskalle
 8. Spindelnät
 9. Kompass

1: Tatuering Svalor

tatuering svalor betydelse

Vad är en Svalas betydelse? Från början signalerar den att en sjöman har seglat 5000 engelska mil. Men tatuerade svalor är i modern tid mer förknippade med återvändande.

Svalan som symbol är förankrad i två idéer. Den första var svalans berömda förklaring om en fågel som alltid återvände hem till staden San Juan Capistrano. För det andra trodde man att om en sjöman dog till sjöss bar fåglarna med sig hans själ tillbaka hem till himlen. Återvändande helt enkelt.

Betydelsen bakom en tatuering med en svala

Svalan symboliserar återvändande.

2: Tatuering Tårar

tatuering tårar betydelse

Tatuerade tårar är ett motiv med vitt skilda betydelser. Det är svårt att gå miste om dessa tatueringar som ofta förknippas med kriminalitet och intagna internet. Och det är tyvärr rätt nära sanningen. Dock har dom olika betydelse beroende på vart på ansiktet som tårarna gaddats, eller närmare bestämt, om de sitter under vänstra eller högra ögat.

Vad betyder tatuerade tårar under vänster öga?

Ursprungligen – oavsett sida – symboliserade tårarna en fånge som satt inlåst. Som intagen och placerad i en cell nästintill sina ”ägare” blev det svårt för den intagne att berätta för andra om den smärtan (tårar) och förnedringen som denne fick stå ut med. Många av dessa fångar blev utsatta för våldtäkt, utpressning och fysiskt missbruk. Den vård och det beskydd som fanns tillgänglig för den intagne var långt från tillräcklig.

Väl utanför cellväggarna, för att dölja sin sorg, skam och utsatthet, kunde dessa intagna hävda att de fått tårar intatuerade som symbol för att dom dödat en annan man i fängelset.
Med tiden förändrades den vänstra tårens betydelse från ”ägd” till ”jag dödade någon i fängelset.” Antalet tårar betecknar hur många människor som dödats. Tårar tatuerade på vänstra sidan av ögat är fortfarande en fängelse-associerad tatuering och fortsätter att växa i popularitet bland olika gäng. Dock nu för tiden med mord som symbol, snarare än att de försöker säga att de är ”ägda”.

…Och tårar tatuerade under höger öga?

Dessa tårar representerar ofta en förlorad gängmedlem eller familjemedlem och är ofta likställt en bortgången syster eller bror i dessa sammanhang. Idag när du ser flera tårar intatuerade på ansiktet (oavsett sida) betyder det oftast att de förlorat många människor som stått dom nära, snarare än att de mördade många människor.
Vidare kan, i synnerhet kvinnor, ha tårarna ingaddade för att visa solidaritet med sin inlåsta make. Å andra sidan kan dessa tårar på högra sida även innebära att du tillhör gänget Crips (finns mer att lära på nätet). Efter att ha läst detta vet du lite mer om historien bakom dem och deras status som fängelsesymbol. Men jag vill lyfta ett varningsfinger och prata mer om vad du bör tänka på rent generellt ”ute på stan”. När du ser någon som har tårar intatuerade, undvik att göra antaganden utifrån deras utseende. Varje person lägger en unik innebörd i sin tatuering, och det inkluderar även tårtroppstatueringar, vilket innebär att en tårgaddning inte automatiskt gör någon till kriminell eller en mördare.
Hur som haver, för att ta reda på den sanna innebörden bakom en persons tatuering/ar, så bör du fråga personen som bär på den. Folk älskar att berätta om historien bakom sina tatueringar, och tårarna på tuffingen runt hörnet döljer säkert på en mer intressant, äventyrlig story än vad du kunnat ana!

Betydelsen bakom tatuerade tårar

Tårarnas betydelse har förändras med tiden. Från början var det ett sätt för fångar att visa att de blev misshandlade och misskötta bakom de stängda dörrarna. Men med tiden ersattes mening bakom dem, i många fall, mot att symbolisera att man mördat någon. Med det sagt så kan de också betyda en rad andra saker, det finns ingen universell sanning. Så döm inte en person efter tatueringarna. Dom är högst personliga och har olika innebörder för olika personer.

3: Tatuering Paraply

tatuering paraply betydelse

Paraply som tatueringsmotiv kan symbolisera ett antal olika saker, men den vanligast förekommande är att det symboliserar ”beskydd”. Som människor använder vi ju paraplyet just för att skydda oss mot väder och vind.

Det kan dock också hittas i många andra sammanhang såsom företagslogotyper och i tatueringar på sagofigurer såsom Madicken.

Betydelsen bakom en tatuering med ett paraply

Paraplyet är ett motiv som ofta kopplas till beskydd.

4: Tatuering Ankare

tatuering ankare betydelse

På havet är ankaret det säkraste och mest livsnödvändiga verktygen en sjöman kan ha med sig, vilket gör det till en perfekt association till begreppet stabilitet. Det här är därför man ofta ser ankartatueringar i kombination med ”mamma” eller namnet på någon eller några människor som ser till att hålla dom jordennära. Ankare har blivit populära inom allmän tatueringskultur genom åren, men symboliken är fortfarande densamma. Det är en symbol och påminnelse för det som håller dig stabil.

Betydelsen bakom en tatuering med ett ankare

Ankaren symboliserar oftast trygghet och stabilitet.

5: Tatuering Haj

tatuering haj betydelse

Tatueraren Norman Keith Collins, mer känd som ”Sailor Jerry”, var verksam under 1950-talet och var känd för att vara expert på att tatuera seglare och seglarmotiv. Hans inställning till hajar delades av många sjömän. Du vill hata dem för att dom kan verka otäcka, men älskar dom samtidigt för deras karaktär. Ibland handlar tatueringar om att klä på sig sina egna drag. Ett lejon visar att du är modig. En panter visar att du är hård. Men en haj är mer om vad du vill övervinna. En haj på din arm säger att du är villig att stå på dig och vägra ge upp, även om du är rädd.

Betydelsen bakom en tatuering med en haj

Hajen symboliserar ofta mod och att stå stadigt i alla väder. Motivet har ibland samma betydelse som Tigerns, djuret som alla fruktar, men samtidigt älskar.

6: Tatuering Kinesisk Drake

tatuering kinesisk drake betydelse

Dessa ormliknande varelser liknar mer exotiska spöken än västerländska drakar. Det finns motstridiga bud om vad dessa betyder, men många väljer drakmotiv för att de symboliserar visdom, styrka, makt, tacksamhet och lycka.

Betydelsen bakom en tatuering med en drake

Draken symboliserar en hel del såsom visdom, styrka och makt.

7: Tatuering Dödskalle

tatuering dödskalle betydelse

Dödsskalletatueringars betydelse har skiljt sig under årens lopp och varierar mycket efter hur skallen illustrerats. Detta är en orsakerna till varför skallar och dödsskallar varit såpass populära.

De har gett gemene man, möjligheten att välja sin egna favorittolkning. Till exempel, associerar många människor en dödsskalle med stora ögonhålor, med döden. Många som väljer dessa tatueringar gör det för att visa att de inte har någon rädsla för döden. Beroende på dödsskallens utformning kan den också symbolisera att personen som bär den, har accepterat sin egen dödlighet. En annan tolkning av tatueringar på dödsskallar är att de ständigt påminner oss om att vi alla kommer att dö någon gång och man borde leva varje dag som om att den vore den sista.

Betydelsen bakom en dödskalletatuering

Tatueringar med dödskallar associeras ofta med att vara orädd döden.

8: Tatuering Spindelnät

tatuering spindelnät betydelse

Spindelnätet har associerats till de Amerikanska urinvånarna i flera århundraden. Spindelnätet har mer specifikt även associerats med Spindelkvinnan (Spider Women som hon kallas på engelska) som är en viktig karaktär i den Amerikanska urbefolkningen kultur. Spindelkvinnan var en viktig figur för flera olika stammar. Enligt legenden spann hon, som beskydd, nät över allas barnens vaggor. Genom att göra detta skyddades de nyfödda från allt som var ont. Som tatuering symboliserar spindelnätet just detta beskydd. Det är från denna legend som drömfångare utvecklats.

Spindelnätet kan, som tatuering, även symbolisera någonting negativt. Om du funderar på att skaffa en spindelnätstatuering bör du därför vara medveten om att den, av andra, kan betraktas olika. Allmänheten är generellt mer negativt inställd till spindlar och spindelnät och kommer troligtvis att vara det i många år framöver. Med detta sagt ska vi heller inte döma någon för att bära på detta motiv. Det betyder varken att dom är rasistiska eller kriminella. Idag är tatueringen uppskattad och populär tatueringssymbol vilket inte är förvånande med tanke på att spindeln och spindelnät som motiv har många olika intressanta betydelser såsom:

 • Reinkarnation
 • Död
 • Skönhet
 • Magi
 • Beskydd
 • Säkerhet
 • Fängelse
 • Radikalism
 • Ondska
 • Kreativitet

Som du ser så kan en tatuering med spindelnät symbolisera många olika saker.

Betydelsen bakom en tatuering med ett spindelnät

Har en historisk betydelse med beskyddaren spindelkvinnan som huvudkaraktär. Det förknippas oftast felaktigt med något negativt av allmänheten. Men har de facto många intressanta, inklusive positiva associationer.

9: Tatuering Kompass

tatuering kompass betydelse

Kompassen har flera tolkningar beroende på årtionde/århundrande och kontext.
Vägledning – är en viktig betydelse för kompasstatueringen; man tror att den leder dig i rätt kurs ute till havs, och därför även i livet.
Beskydd och säkerhet – både sjömän och soldater har ofta en kompass tatuerad som en amulett för att återvända hem i trygghet. Än en gång leder den dig rätt, till säkerhet.
Frihet och vandringslust – kompasstatueringen är ett tecken på friluftsliv, natur och vandrare som gillar variation och alltid söker nya äventyr.
Lojalitet – kompasstatueringen kan också symbolisera din lojalitet till andra.
Vänskap och återigen lojalitet – med cirkelformen, anses kompassen vara en symbol för oändlighet, harmoni och eviga relationer.
Lycka till och positiv energi – Feng Shui-anhängare tror att kompassen är en skapare av lycka och välstånd.
Övervinna svårigheter – kompassen kan beteckna din förmåga att klara det nästintill omöjliga.

Betydelsen bakom en tatuering med en kompass

Kompassen har många olika positiva associationer. Vägledning och nyfikenhet är dom vanligaste associationerna.

Vill du läsa mer om tatueringar?

Vill du läsa mer om tatueringar så kan vi rekommendera böckerna ”Bläck hud och minnen” och ”Tatuering handbok för nybörjare”. Det är två ganska olika böcker, men som båda handlar om tatueringar, människorna som bär dem och historian bakom dem.

Sammanfattningsvis

Nu vet du mer om betydelsen bakom 9 vanliga tatueringar. Förhoppningsvis kan det antingen hjälpa dig på traven med samtalsämnen på diverse fester, eller så hjälper det dig att välja rätt motiv för just din tatuering!

9 Vanliga tatueringars betydelse:

 1. Svala – symboliserar återvändande
 2. Tårar – symboliserar många olika saker, bland annat att man dödat någon, eller att någon närstående har dött. Men det finns många individuella betydelser
 3. Paraply – symboliserar beskydd
 4. Ankare – symboliserar stabilitet, och tatueras ofta tillsammans med ett namn på någon som är din stabila punkt i livet
 5. Haj –  symboliserar att du är orädd
 6. Drake – symboliserar visdom, styrka och makt
 7. Dödskalle – symboliserar att du är orädd för döden, eller att du kommit att acceptera din dödlighet
 8. Spindelnät – symboliserar många olika saker, de flesta av dem positiva. Dock har många i samhället en negativ bild av detta motiv
 9. Kompass – symboliserar vägledning och nyfikenhet

Hoppas det var lärorik läsning, att du fick svar på dina frågor och att du nu kommer kunna komma fram till det bästa motivet för just dig, något som förmedlar precis den där känslan du är ute efter!

Föregående artikelHur Skall En Kostym Sitta? En Guide Till Den Perfekta Passformen
Nästa artikelNär Är Man Fräsch? Allt Från Hygien Till Garderob!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!