Kan man träna med träningsvärk???

När man tränar så får man ofta träningsvärk. Detta beror på att man bryter ner musklerna när man tränar och därför gör det ont. Då rekommenderas vila för återhämtning och för att musklerna ska byggas upp igen. Det rekommenderas också att stretcha efter ett hårt träningspass för att mjuka upp musklerna, detta minskar risken för sträckningar, stel nacke och ryggskott.

För många är träningsvärk på både gott och ont, det är som ett bevis på att man har tränat. Ingen träningsvärk – ingen riktig träning. Detta stämmer dock inte. Man måste inte få träningsvärk för att man ska ha fått ut något av sin träning. Kroppen har helt enkelt vant sig vid träningen och byggt starkare muskler än innan och därför får man inte alltid träningsvärk.

Kan man träna med träningsvärk

Kan man träna med träningsvärk? Ja det kan man, men det gör ont och det hjälper inte till att bygga upp musklerna mer än om du hade tränat utan träningsvärk, snarare finns det en risk att man bryter ner dem ännu mer istället. Därför rekommenderar man att man har en vilodag för att musklerna ska återhämta sig. Det är dock inte farligt att träna med träningsvärk men det ger heller ingen bevisad effekt på att man bygger upp mer muskler.

kan man träna med träningsvärk

Ska man träna med träningsvärk

Men ska man träna med träningsvärk? Vissa studier visar att om inte musklerna får återhämta sig och man fortsätter träna trots att musklerna säger ifrån, så bygger man inte upp musklerna utan man bryter ner dem istället. Så vissa studier säger alltså att det är direkt dåligt att träna med träningsvärk, medan andra inte kommer samma drastiska varningar. Något de flesta rekommenderar är däremot att gå lugna promenader och röra på sig för att hålla musklerna mjuka och varma. Det är alltid positivt att underhålla kroppen och musklerna.

Det är viktigt att komma ihåg att man kan ha skadat sig under träning, och det är alltså inte detsamma som träningsvärk. Därför är det bra om man kan skilja på hur träningsvärk respektive värk som orsakats av skada ter sig. Vid skada ska man alltså inte träna, då kan det få konsekvenser som t.ex. en permanent muskelskada eller ledskada.

Går träningsvärk att bota

Nej, man kan inte bota träningsvärk, kroppen behöver vila för att musklerna ska hinna byggas upp. Men man kan däremot påskynda processen lite genom att stretcha direkt efter träning för att träningsvärken ska bli lite mer lindrig. Men man måste dock komma ihåg att bara för att man stretchar så kommer inte träningsvärken försvinna, utan det lindrar bara. Det är bra att man lyssnar på kroppen och tar en extra vilodag om det fortfarande värker och ömmar. En avslappnande idrottsmassage kan också hjälpa mot träningsvärk tillfälligt, men det finns inget botemedel mot träningsvärk. Träningsvärken går dock över av sig självt om ett par dagar.

hantlar gummiband träning

Om man mot förmodan vill träna trots träningsvärk, rekommenderas att träna en annan del av musklerna, så att de muskler som man har träningsvärk i kan få återhämta sig. Många gör därför upp ett träningsschema, om vilka dagar man ska träna vissa muskler. En klassisk setup är att man tränar pressövningar en dag och dragövningar nästa dag för att på så sätt kunna hålla hög frekvens samtidigt som man låter musklerna vila. Ett annat sätt att få ut maximal effekt av sin tid är att träna helkroppsövningar med vilodagar emellan. Det är ett väldigt effektivt sätt att komma i form snabbt.

Helt otränad

Är man helt ny i träningsvärlden och helt otränad är det bra att ta det lite lugnt till en början. Träningsvärken kommer komma ändå men för att inte ta skada på muskler är det bra att ta det försiktigt.

träna med träningsvärk bra eller dåligt

Vad är träningsvärk, egentligen?

Man vet inte riktigt vad träningsvärk beror på, det finns lite olika teorier och forskning kring det men inget direkt bevisat. Olika teorier säger att det t.ex. är nervsystemet i muskeln som blir känsligare. En annan teori säger att man får inflammation i musklerna. Och en tredje menar att muskelcellerna har fått skador vilket kan orsaka smärtan. Man tror också att det kan vara en kombination av alla teorier.

Man undrar också varför träningsvärken inte uppstår direkt utan varför det dröjer någon dag. Tyvärr finns det inga tydliga bevis på detta heller, utan även här har man en del teorier. Detta kallas för fördröjd träningsvärk och värken uppstår vanligtvis 24-72 timmar efter träning.

Du kan läsa mer om detta i vår stora guide: ”Träningsvärk”, där har vi samlat allt du behöver veta om fenomenet.

träna trots träningsvärk

Sammanfattningsvis om att träna med träningsvärk

Sammanfattningsvis så kan man alltså träna med träningsvärk utan att det är farligt, dock finns inget bevis på att man bygger upp starkare muskler om man tränar när man har värk.

Vill man gärna träna med träningsvärk så är det bäst att ha ett träningsschema där man varierar vilka muskelgrupper man tränar. På så sätt kan träna hårt varje dag om du vill, utan att musklerna blir överansträngda. Träningsvärk är ett sätt för kroppen att säga ifrån att musklerna behöver återhämta sig, och då är det bäst att lyssna på kroppen.

Studier har visat att man kan få mer lindrig träningsvärk om man stretchar ordentligt direkt efter träningspasset, men det kan dock inte bota träningsvärk när den väl kommit. Men det bör stretchas direkt efter träning och även under tiden man har träningsvärk för att det ska ge någon effekt. Att man däremot underhåller kroppen, håller sig aktiv och rör på sig, på till exempel en promenad är alltid bra.

Träningsvärk går oftast över av sig självt efter ett par dagar och det är egentligen bara att vänta ut den. Träningsvärk framträder vanligtvis 24-72 timmar efter träning.

Variation av träning utav muskler är också ett alternativ för det gör att den muskeln som det är värk i hinner återhämta sig snabbare och lättare eftersom man inte belastar samma muskel. Därför kan man träna ändå, om man inte har tålamodet att vänta en extra dag på att få träna.

Man måste också skilja på träningsvärk och värk från en skada, för om muskeln är skadad till exempel på grund av överansträngning så bör man inte träna då detta kan resultera i en permanent skada istället.

Slutligen så är det viktigt att påpeka att träningsvärk inte nödvändigtvis är ett kvitto på att man fått ut något av sin träning. Med tiden kommer musklerna att vänja sig och träningsvärken kan utebli, trots att man tränat hårt och verkligen tagit ut sig.

Föregående artikelFörmåner På Jobbet – Glöm Inte Dessa När Du Förhandlar
Nästa artikelBlackjack-tips Som Gör Dig Markant Bättre!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.