Alla män bör kunna sy fast en knapp…

Att sy kan kännas som en omanlig kunskap, men det är inte bara fel, det är även ett idiotiskt sätt att se på saker. Klassisk manliga plagg har knappar, eller hur? Ja, då borde du med andra ord veta hur man syr dit en knapp i en skjorta eller byxa. Det är inte konstigare än så.

I den här guiden går vi igenom exakt hur du gör för att sy i en knapp, och exakt vad du behöver för att kunna göra det.

Så gör du för att sy i en knapp

Oavsett om du tappat en knapp i skjortan, dina chinos, kavajen eller om du ska sy dit hängselknappar så gör du på precis samma sätt. Här är sakerna du behöver:

Du behöver

 • En knapp. Man får oftast med extraknappar med alla plagg
 • En synål
 • Sytråd – i passande färg
 • Sax
 • Ytterligare en synål eller en tändsticka/tandpetare. Denna används som distans för att knappen ska kunna fästas extra bra, och för att det ska finnas utrymme mellan knappen och tyget, så att knappen enkelt kan knäppas.

Så här syr du i en knapp

1: Välj rätt knapp och tråd

Se till så att du har tråd och knapp i en passande färg och stil. I de fall du behöver sy dit en knapp som lossnat så brukar du kunna hitta matchande extra-knappar på insidan av plagget, på skjortor så sitter de oftast fästa i sidan av plagget, när det gäller kavajer så får man dem oftast i en liten plastpåse som ligger i innerfickan, och på byxor så brukar extraknappen antingen sitta i linningen, eller ligga i en av fickorna.

2: Välj rätt ställe att placera knappen på

Om du ska sy dit en knapp som lossnat så bör du leta upp de små hålen i tyget där knappen satt tidigare, så slipper du hålla på och mäta så att knappan hamnar rätt i förhållande till knapphålet.

Ska du sy dit en knapp där det inte varit någon tidigare, som till exempel när du ska sy dit hängselknappar, då behöver du hitta rätt ställe att sätta knappen på. Hur du gör detta beror helt på plagget och knappens syfte, men i grund och botten så kommer du troligtvis behöva ett måttband för att mäta ut rätt ställe att fästa knappen på för att få plagget symmetriskt.

3: Skapa en förankring för knappen

Detta gör du genom att först sy ett kryss utan att knappen sitter på. Detta gör du helt enkelt genom att sätta i nålen i tyget och sedan sätta i nålen i tyget diagonalt (tvärs över) från där nålen kommer ut genom igenom tyget efter första stygnet

4: Sätt dit distansen och fäst den

Lägg distansen, extranålen, tandpetaren, tändstickan eller vad du nu valde, tvärs över nålen, mellan hålen, precis som på bilden nedanför.

sy i knapp tips

Som du kommer märka så behöver du hålla i distansen medan du syr, annars kommer den ramla ned i knäet på det.

På bilden här under ser du hur du bör hålla i distansen under de första stygnen, efter 3-4 stygn så bör den sitta kvar av sig själv, eftersom tråden håller fast den.

hur syr man i en knapp

5: Sy dit knappen

När distansen sitter kvar av sig själv så fortsätter du bara sy diagonala stygn genom knapphålen. Det bör räcka med att du trär nålen totalt 5-6 gånger igenom varje hål.

När knappen sitter bra så drar du försiktigt ut distansen.

sy i knapp guide

6: Fäst tråden på baksidan av knappen

När du sytt fast knappen ordentligt så virar du tråden ca 6 varv runt knappen, på undersidan, alltså närmast tyget. Detta både säkrar den och skapar lite distans mellan tyget och knappen, så att det blir enkel att knäppa plagget.

När du virat den 6 var runt knappen så trär du nålen genom tyget, så att den kommer ut på baksidan. Här trär du sedan nålen genom tråden som håller fast knappen, men innan du spänner tråden så trär du nålen igenom öglan som uppstått i tråden, se bilderna nedanför för en tydlig beskrivning. När du trätt nålen genom öglan så spänner du tråden, vilket skapar en knut som dras åt nära ”trådklumpen” som håller fast knappen. Allt detta gör du för att säkra tråden så att den inte ”knyts upp” när du väl klipper av den.

så fäster du en knapp
Trä nålen genom tråden, på insidan av tyget, som håller fast knappen.
fästa en tråd
Innan du spänner tråden efter att ha trätt den genom tråden på insidan av tyget så trär du den genom öglan på tråden. Sedan drar du åt ordentligt, vilket skapar en knut som på tråden.

Nu är du klar, och din knapp bör sitta som berget!

Sy i en knapp – Videoguide

Orkar du inte läsa? Eller föredrar du bara video framför text? Inga problem, här nedanför är en enkel och tydlig video som visar exakt hur du gör för att sy i en knapp, komplett med alla komponenter du behöver, och exakt hur du går till väga.

Sammanfattningsvis

Använder du plagg med knappar i så bör du veta hur man syr dit en knapp, det är både manligt och rimligt.

En snabbguide i att sy i en knapp

 1. Hitta en passande knapp och en tråd som matchar plagget
 2. Skapa en förankring för knappen genom att sy ett kryss i tyget där knappen kommer att sitta
 3. Lägg distansen på ovansidan av knappen och sy fast den
 4. Sy fast knappen med diagonala stygn, 6 stycken genom varje hål räcker
 5. Dra ut distansen
 6. Fäst tråden genom att vira den 6 varv runt kappen
 7. Trä nålen genom tyget och sedan genom tråden på insidan av plagget, gör sedan en knut på tråden för att fästa den ordentligt

Där har du det, nu vet du hur man syr fast en knapp!

Vill du sy andra grejer?

Om du gillar att sy och idén om att skapa egna kreationer, oavsett om det är kuddar, gardiner eller egna bröstnäsdukar (som för övrigt är oerhört lätta att sy) så rekommenderar vi att du kollar in Ellos, där hittar du alla möjliga typer av tyger. De är enkla att få tag på till ett rimligt pris. Läs mer om Ellos på omdomesstalle.se och lämna kundrecensioner om du handlat.

Föregående artikel”Vad är EQ? och vad är min EQ?” – Svaret, och ett test!
Nästa artikel4 Klassiskt Manliga Saker Som Är OK, Och 3 Som Inte Är Det
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.