Ett paraply är så mycket mer än bara skydd mot regnet…

Vill du addera något extra till din outfit? Har du funderat på ett paraply? Ja att bära ett paraply som accessoar kan faktiskt addera en helt ny dimension till din outfit på ett väldigt smakfullt sätt.
Missförstå mig rätt, jag pratar inte om att gå runt med ett paraply när det är strålande solsken som något slags emo, nej självklart är det en förutsättning att vädret gör ditt paraply till en rimlig accessoar. Det hela handlar om att vara lite medveten kring sitt val av paraply, alltså att inte bara ta ett IKEA-paraply för 29kr, utan att lägga några hundralappar på ett stiligt, hållbart och unikt paraply som kompletterar resten av din outfit på ett väldigt smakfullt sätt.

I den här guiden tittar vi igenom de olika typerna av paraplyn som finns. Sedan går vi igenom de 3 stilregler som vi rekommenderar att du tänker på när du väljer ett paraply. Slutligen så går vi lite snabbt igenom 3 välkända tillverkare som kan vara kul att känna till.

På tal om accessoarer. Om du är ute efter nya accessoarer, oavsett typ så kan vi varmt rekommendera Arket, de är i särklass vassast på accessoarer i Sverige.

Olika typer av paraplyn

Det finns som sagt ett flertal olika typer av paraplyn, vissa stiligare än andra, och alla med lite olika användningsområden.

Klassiskt paraply

Ett helt vanligt paraply, inga konstigheter helt enkelt.

paraply som accessoar man

Reseparaply

Ett kortare paraply med teleskoprör som fälls ut när du fäller upp det. Enkelt att bära med sig, dock betydligt mindre yta som skyddare dig från regnet.

Golfparaply

Samma form som ett klassisk paraply, men betydligt större. Tanken med det är att det ska kunna sitta i din golfbag och skydda klubborna från regn, alternativt att en caddie ska kunna skydda dig när du svingar klubban. Som du förstår så blir det senare rätt svårt om paraplyet är för litet.

Bubbelparaply

Tänk dig ett paraply som är mer kupolformat och som går ned en bra bit mot skaftet, så att du kan gå omkring inuti det. Det är ett bubbelparaply. Den här typen av paraply är mer feminint än ett klassisk paraply, och det är tyvärr rätt svårt att bära upp det på ett snyggt sätt.

accessoar paraply

Vad ska man tänka på när man väljer paraply?

Att välja paraply är självklart inte lika komplicerat som att välja en kostym som ska passa in med resten av ens garderob, ens hudton och hårfärg. Men det finns fortfarande ett par saker du bör ha i åtanke om du vill att ditt paraply ska bli en så klockren accessoar som möjligt.

1: Färgen

Om din garderob i huvudsak går i en specifik ton så bör du försöka matcha ditt paraply med den tonen. Bär du t.ex. mestadels marinblått så blir det oerhört stiligt om du adderar ett marinblått paraply med mörkbrunt skinnhandtag. Alternativt så blir ett svart paraply ett klockrent tillskott om du generellt sätt bär mer färggranna kläder.

Något du bör undvika är vita paraplyn, även om det kan kännas fräscht så blir det sällan speciellt stiligt. Känslan de utstrålar är tyvärr plastighet snarare än stilrenhet.

2: Handtaget

Ett handtag i trä är mest klassisk stiligt medan skinn är mer subtilt stilrent. Plast eller gummi bör du undvika om målet är att din paraply ska vara något mer än bara skydd från regnet.

3: Typen

Som nämnt ovan så finns det ett par olika typer av paraplyer. Ska du ha ett paraply som fungerar både som skydd och accessoar så bör du undvika de större modellerna, alltså klassiska ”Golfparaplyn”, detta eftersom de är otympliga i stadsmiljö. Du väll även undvika bubbelparaplyn eftersom dessa är oerhört feminina. Välj istället antingen ett reseparaply eller ett klassisk paraply.

paraply accessoar herr

Kända tillverkare

Du kan hitta riktigt fina paraplyn lite varstans, du behöver definitivt inte specialbeställa ett från Italien bara för att kunna ha det som en fin accessoar. Men det finns några tillverkare som är väl värda att nämnas när man pratar om paraplyer.

Francisco Maglia

Francisco Maglia paraply

I sin lilla verkstad i Neapel i norra Italien gör Francisco Maglia sina paraplyn för hand, han går även under namnet ”Kungen av paraplyn”.

Talarico

Talarico paraply

Talarico har sedan mitten på 1900-talet gjort sig kända för sina ”skräddarsydda” paraplyn. Prismässigt kan du hitta ett från 2000kr för en standardmodell, men är du ute efter något mer exklusivt så kan det vara kul att veta att ett av de dyrare som sålts i nära tid gick för ca 80.000kr.

Fox Umbrellas

Fox Umbrellas paraply

I London har Fox Umbrellas snickrat fram handgjorda lyxparaplyn sedan 1868. En odödlig klassiker inom engelskt herrmode.

Köpa snygga paraplyn

Är du ute efter ett nytt paraply så rekommenderar vi att du kollar in Care of Carl och Arket, de är tveklöst bäst när det gäller klassisk stiliga accessoarer för män, som till exempel paraplyn, bröstnäsdukar och scarfs.

Sammanfattningsvis

Det finns ett par olika typer av paraply. Vill du bära ditt paraply som accessoar så gör du bäst i att antingen välja ett klassiskt paraply eller ett reseparaply, de är både stiligast och mest praktiska.

Utöver typ av paraply så bör du även tänka på följande 2 saker:

  1. Färgen – välj en färg som kompletterar de vanligaste färgerna i din garderob
  2. Handtaget – välj ett i trä eller skinn. Gummi och plast är aldrig speciellt snyggt

Ett paraply är som sagt så mycket mer än bara skydd mot regnet, så gör det mesta av denna klassiska accessoar.

Föregående artikelSabrera Champagne Enkelt – En Guide Till Absolut Stilfullhet!
Nästa artikelMinska Stressen Med En Bra Och Stabil Ekonomi
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.