Har du någon gång ställt dig ovanstående fråga? Oroa dig inte, det är simpelt!

Det här är faktiskt en ganska känslig fråga bland diverse ”modevetare och besserwissers”. Självklart eftersom folk gillar att verka lite mer pålästa än andra. Men tyvärr måste vi göra alla ”vetare” besvikna.

Det korta svaret på frågan är: Det är ingen skillnad. tråkigt nog så är det faktiskt så det är. De flesta förväntar sig mer än så, och visst hade det varit lite kul om det funnits en vetenskap bakom det.
Däremot så tror sig många bestämt veta att det minsann är stor skillnad, mest för att de skall kunna mästra folk som har det ena eller det andra vid, vad de tycker, är ”fel tillfälle”. Ignorera dessa, eller hänvisa dem hit.

Det finns dock lite mer att säga om skillnaden, men det är inte en vetenskap, eller ens sant alla gånger.

Vad är det för skillnad på blazer och kavaj?
Blazer eller kavaj? Omöjligt att veta

Blazern sticker ut mer – ibland

Väldigt ofta ser man diverse modeskapare göra sina blazers lite mer unika, t.ex. med metallknappar, emblem eller armbågslappar. Generellt sett så har blazers alltid varit lite mindre formella och alltid burits med omatchande byxor.

Det är dock inte alltid så att en blazer har metallknappar, emblem eller armbågslappar, och det kan också vara så att en kavaj har alla dessa detaljer. Så om ett plagg har något av ovanstående så betyder det inte att automatiskt är en blazer, men det är i alla fall betydligt vanligare att blazers har detaljer som sticker ut, än att kavajer har det.

Ytterligare en skillnad på blazer och kavaj är att blazers generellt sett görs i lite mer slitstarka material, just eftersom de är tänkta att bäras lite mer ledigt, och lite oftare.

Vad är det för skillnad på blazer och kavaj?
En blazer i modern mening. Metallknappar och emblem gör att den sticker ut mer än en klassisk kavaj

Kavajen säljs med matchande byxor

Om plagget du funderar över säljs med matchande byxor så är det med 100% säkerhet en kavaj och inte en blazer. Det är egentligen den enda definitiva skillnaden mellan de båda plaggen.

Men vad spelar det för roll egentligen?

Ingen roll alls så klart. Om du inte tänkt ha matchande kostymbyxor till, så är det ju helt ointressant om du bär en kavaj som en blazer. Är det snyggt så är det snyggt. punkt slut.

Vad är det för skillnad på blazer och kavaj?
Än en gång, blazer eller kavaj? Svårt att säga

”Men på xxx står det att det är skillnad”

Du kan säkerligen hitta diverse siter som påstår sig veta svaret på frågan ”vad är det för skillnad på blazer och kavaj?” och skriver en lång avhandling om sömmar, snitt eller läskigt tråkiga engelska lorder på 1700-talet. Men den enda sanningen är att kavajen traditionellt sett är tänkt att bäras tillsammans med matchande byxor, och blazern lite mer ledigt. Men rent designmässigt så är det ingen skillnad.

Så nästa gång någon frågar ”Vad är det för skillnad på blazer och kavaj?” så kan du lugnt och sansat svara ”ingen skillnad alls, nästa fråga tack”.

Ute efter en ny blazer/kavaj?

Kolla då in Arket, de har en mängd riktigt snygga och tidlösa kavajer, eller blazers för den delen.

Sammanfattningsvis

Rent tekniskt är det ingen skillnad på blazer och kavaj, det är liksom samma plagg.

Ibland jämför man kanske en kavaj med en club blazer, alltså en blazer som från början var som ett ”lag-plagg” eller ett plagg som visade tillhörighet till en country club. I de fallen är det så klart skillnad på en vanlig kavaj/blazer och en club blazer. Men i grund och botten handlar det hela mest om att man kallar plagget i fråga för ”kavaj” när det är tänkt att bäras till matchande byxor och ”blazer” när det är tänkt att bäras till udda byxor.

Är du ute efter nya snygga kavajer, eller blazers för den delen, så rekommenderar vi att du kollar in Arket eller Care of Carl. De har tidlösa och snygga kavajer och blazers för alla tillfällen.

Föregående artikelTestosteronbrist – 4 Vanliga Tecken Och 5 Nackdelar!
Nästa artikelScarf För Män – En Bortglömd Men Fantastisk Accessoar
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.