Den legendariska tröjan född i den brutala gentlemanna-sporten…

Låt oss prata lite om ett av preppystilens viktigaste plagg, rugbytröjan.

Rugbytröjans historia

Rugbytröjans ursprung kommer så klart ur sporten rugby. Du vet den där Engelska sporten som är som Amerikansk fotboll fast utan skydd… Från början spelades faktiskt rugby i flanellbyxor, vit skjorta och fluga. Det är en sport som, precis som cricket, förknippas med den Engelska gentlemannen.

Rugby började som en sport spelad uteslutande på universitet i England. Inte helt förvånande så sägs det att rugbyn föddes på ”Rugby school” i Warwickshire i början av 1800-talet. Den spreds snabbt till andra skolor och vips så hade man en egen liten intern rugby-liga.

I början av rugbyns historia så spelade man som sagt i flanellbyxor, vit skjorta och fluga. den här klädseln var oerhört opraktisk, främst eftersom kläderna var väldigt vida och satt löst, vilket gjorde att det var lätt att greppa tag om en motståndare och slänga ned denna i backen.
Någon gång under mitten av 1800-talet så började en första variant av av dagens rugbytröja användas som officiellt plagg. Den här första varianten vad dock i ull, vilket inte var optimalt då även den satt rätt så löst, och bjöd in till diverse grepp. Kort senare så uppgraderade man från ull till bomull, vilket gjorde att tröjan kunde vara tightare eftersom bomullen är mer följsam. Kragen och knapparna fick dock vara kvar eftersom det trots allt handlar om en gentlamanna-sport. Till skillnad från en klassisk skjorta så har dock rugbytröjan bara knappar i halsen, som en pikétröja – anledningen till det är att den inte ska gå att slita upp, som en skjorta. Knapparna var från början av gummi, detta för att de inte skulle skada motståndarens ansikte vid en eventuell krock.

Preppykläder från alla klassiska märken hittar du på Care of Carl, och accessoarerna som fulländar stilen finns alltid på Arket.

rugbytröja stiltips

De traditionella horisontella ränderna på rugbytröjan är där för att man enkelt skulle kunna skilja spelarna åt. Varje lag hade sina färger. Lite kul kuriosa är att det sägs att fotbollslagen och rugbylagen gjorde en överenskommelse i slutet av 1800-talet där de bestämde att rugbytröjor skulle ha horisontella ränder, och fotbollströjor vertikala.

Den moderna rugbytröjan är rätt oförändrad, trots 200 år av utveckling. I dagsläget så har dock inte alla rugbytröjor horisontella ränder, många är enfärgade. Gummiknapparna är inte heller något som levt kvar. Men i grund och botten är den sig lik, det är en lite tjockare tröja med knäppning i halsen och krage, ofta med diverse emblem på bröstet.

rugbytröja gul blå stil

Så bär du en rugbytröja snyggast!

Hur bär man då en rugbytröja snyggast? Vilka plagg bör man kombinera den med, och vad bör man undvika? Det berättar vi här nedanför!

Passform

Rugbytröjan bör sitta ganska tight, och passformen bör vara lätt figursydd – det är ju trots allt ett plagg som från början är tänkt att bäras som matchplagg, i en sport där du inte vill att motståndaren ska få grepp om dig, så relativt tight bör den vara. Men det är också tänkt att du ska få plats med en skjorta under den, så välj inte en allt för tight passform.

Rugbytröjans ”Do's and Don'ts

Precis som med alla plagg så finns det några ”Do's and Don'ts med rugbytröjan.

1: Inte för dressat

Även om rugby från början spelades i skjorta, fluga och flanellbyxor så är det inte ett speciellt dressat plagg. Den gör sig bäst till jeans eller chinos. Dock inte till oxfordskor eller andra dressade skinnskor.

2: Stoppa inte in den!

En rugbytröja bör aldrig stoppas in, det ser bara riktigt konstigt ut.

3: Bär gärna slips under

Vill du få till den där perfekta preppystilen så prova gärna att bära oxfordskjorta med slips under din rugbytröja.

Rugbytröja till dressad stil

Kom ihåg, rugbytröjan är inte ett dressat plagg som bör bäras till kostymbyxor eller med oxfordskor. Men vill du dressa upp den något så gör du enkelt detta genom att ta på en tweedkavaj, eller annan grov kavaj, över den. Skorna bör du vara seglarskor eller loafers.

rugbytröja med kavaj stiltips

Rugbytröja till smart caual-stil

Rugbytröjan gör sig bäst i en smart casual stil. Bär den tillsammans med jeans eller chinos, ett par seglarskor, loafers eller sneakers i skinn/mocka på fötterna och en oxfordskjorta under tröjan, så det blir dubbla kragar. Där har du ett perfekt exempel på preppystilen!

rugbytröja blå röd stil

Rugbytröja till sportig/avslappnad stil

Har du en ledig stil så kombinerar du rugbytröjan bäst med ett par jeans och sneakers i canvas. På sommaren kan du även köra chinos-shorts eller jeans-shorts till din rugbytröja för de lite kallare kvällarna.

rugbytröja grön blå stil

Var kan man köpa rugbytröjor?

Kolla in Care of Carl och Stenströms, de har ett brett utbud klassiska preppy-kläder, och rugbytröjan är ett fundamentalt plagg inom preppymodet.

Sammanfattningsvis

Rugbytröjan var från början det officiella matchplagget i sporten rugby. Den har förändrats väldigt lite under de 200 år som den funnits och är ett av de viktigaste plaggen i preppystilen.

Rugbytröjan är ett ledigt plagg och du bör därför inte dressa upp den allt för mycket, på sin höjd kan du kombinera den med en tweedkavaj och ett par jeans. Snyggast är den när du bär en skjorta under, tillsammans med jeans eller chinos och ett par seglarskor, då får du till en riktigt snygg preppy-outfit, och det är precis det rugbytröjan handlar om, preppy!

Föregående artikelHär Är De 7 Mest Otrogna Yrkena – Stämmer Klyschorna?
Nästa artikelSå Kan Profilprodukter Öka Företagets Synlighet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.