Vill du bli en gentleman?

Jag hoppas du svarar ja på den frågan, för det bör vara alla mäns målsättning här i livet, att gå från att vara en pojke till att vara en gentleman, inte bara en vuxen pojke eller en man, utan en sann gentleman.

Om du strävar efter det så bör du se de här 10 stegen som ditt facit, din vägvisare i livet, ja man kan säga att den här listan med 10 punkter är som din sherpa på ditt Mount Everest till liv. Men nog med cheesy liknelser, låt oss gå till det väsentliga.

Det handlar INTE om pengar och status

Att blir en gentleman handlar, som du säkert förstår, inte om att tjäna massa pengar, bli en internationell spion och ligga med en massa hemlighetsfulla damer på flotta hotell i Monaco och andra exotiska platser. Nej, det handlar om att vara ditt bästa jag, om att se de som är runtomkring dig och att försöka göra det bästa av det du har.
Här är en lista med 10 saker du måste ha koll på för att bli en gentleman. Strävar du efter att uppnå dessa 10 saker varje dag så kan du stolt kalla dig själv en gentleman.

1: Ha en felfri hygien

Här handlar det självklart inte om att alltid köpa svindyr parfym och att styla håret i den senaste trendiga frisyren. Att ha god hygien handlar om att vara ren, att klippa dina naglar i tid, att inte ha ett ovårdat skägg och att fixa det där unibrowet som tar över hela ditt ansikte.

Din hygien påverkar andra, även om man tycker att det är ett ytligt sätt att se på det så är det sant. Du kan inte gå runt och lukta illa eller se allmänt ovårdad och smutsig ut, det påverkar människorna runt omkring dig och deras vardag. Var respektfull och ta hand om dig själv, det tjänar både du och dina medmänniskor på.

Känner du att du behöver fylla på badrumsskåpet och necessären med grooming-produkter och annat användbart så rekommenderar vi Lyko.se/Man De har ett väldigt brett utbud av manliga grooming-produkter, allt från ansiktsskrubb och hudkräm till trimmers och nagelklippare.

2: Var alltid i tid

Att komma i tid är en grundläggande form av hyfs. Man tar helt enkelt inte upp andras tid i onödan, framförallt inte när man kommit överens om en specifik tid att mötas. Alla har bättre saker för sig än att stå och vänta på dig.

bli en gentleman kom i tid
Alla har bättre saker för sig än att vänta på dig

3: Var alltid hövlig

Det finns sällan något att vinna på att vara ohövlig eller kort mot folk. Tvärtom så finns det extremt mycket att tjäna på att vara trevlig och hövlig mot alla du stöter på. Man vet aldrig vem det är som sitter i kassan på Ica eller som serverar dig mat. Det är inte alls osannolikt att du kommer stöta på dem igen, kanske på en fest, en middag eller i omvända roller. Tyvärr så minns vi alla de som behandlat oss illa, men tack och lov så har vi en tendens att ännu tydligare komma ihåg de som behandlar oss med respekt och hövlighet. Så se till att alltid vara hövlig, det kommer du tjäna på i längden.

4: Klä dig väl

Som Tom Ford säger: ”Dressing well is a form of good manners”. Det ligger mycket i det.

Än en gång så kan det här låta ytligt, men jag håller inte med om det. Låt oss säga att du är bjuden på middag hemma hos någon, eller att du skall på dop. Personen som bjudit dig har planerat något och ser fram emot att få uppleva det, tillsammans med dig. Det minsta du kan göra är att visa att du respekterar personen i fråga och anstränga dig när du klär dig. Det är inte svårt att ta på sig en skjorta och ett par chinos istället för t-shirt och jeans.

bli en gentleman klädsel
Klä dig väl, det är ett tecken på respekt mot andra

5: Försök att vårda språket

Har du tänkt på hur förtrollande det är att lyssna på äldre, karismatiska personer som berättar något. Varför tror du att det är så? Svaret är tvådelat, den ena delen är att de besitter visdom, och det är alltid intressant att lyssna på någon som är vis. Det här med visdom kan man dock tyvärr inte bara lägga sig an med, det kommer med livserfarenhet.
Den andra anledningen är deras språk, det däremot är något du kan påverka! När de som föddes under första halvan av 1900-talet växte upp så var det viktigt att prata korrekt, att använda ett vårdat språk och att ha en bred vokabulär. Det är därför det är så tillfredställande att lyssna på dem när det berättar något.

Besitter du de språkliga kunskaperna så kommer du märka att folk lyssnar på dig på ett helt annat sätt. Tala som en gentleman helt enkelt.

6: Håll dina känslor under kontroll

Här handlar det inte om att hålla tillbaka vad man känner, är du ledsen så är det inte fel att gråta. Men att brusa upp och bli aggressiv är sällan en bra egenskap. Effekten av det är oftast att du gör alla runt om dig obekväma. Håll dig istället lugn, ta några djupa andetag och försök använda dina ord. Förklara vad du känner, hantera situationen så lugnt och sansat du kan. Detta är något de flesta av oss behöver öva på, och det är definitivt inte lätt, men du kommer märka att situationen aldrig blir bättre av att du brusar upp, den blir snarare lättare att lösa om du lyckas hålla dig lugn.

bli en gentleman lugn
Vill du bli en gentleman så bör du inte brusa inte upp i onödan, det leder sällan till något positivt

7: Var alltid omtänksam

Att bli en gentleman handlar som sagt inte om att vara en internationell spion som skjuter skurkar och ligger med modeller. Nej, det handlar snarare om att se världen utanför dig själv och inse att du i alla situationer är en del av någon annan upplevelse.

Det är lätt att visa omtanke, det enda du behöver göra är att ställa dig själv frågan: ”Vad hade jag själv uppskattat att någon annan gjorde mot mig i den här situationen?”. Det spelar ingen roll vilken typ av sammanhang du är i, den frågan kommer alltid ge dig svaret.

8: Respektera andra

Som sagt, du är en del av någon annans upplevelse, respektera dina medmänniskor, respektera att de kan se saker på att annorlunda sätt än du och respektera att de har haft en precis lika lång dag som du, troligtvis med precis lika många motgångar som du.

vara en gentlemannamässig etikett
Kom ihåg, vill du bli en gentleman så måste du respektera andra, du är alltid en del av någon annans upplevelse

9: Var snäll och generös

Ingen gillar någon som är girig och självisk. Är du det så kommer det med största sannolikhet bara att leda till att människorna runt omkring dig blir ovilliga att hjälpa dig och dela med sig med dig. Till slut sitter du där, ensam och bitter.

Generositet å andra sidan, belönas i 99% av fallen med detsamma i retur. Vi människor fullkomligt älskar att återgälda de som visat oss generositet och godhet, det ligger i vårt DNA och har alltid gjort det.

10: Var alltid ditt bästa jag

Det här är inte en lätt punkt, att alltid vara sitt bästa jag kräver kontroll och självinsikt. Det kräver att du kan reflektera över dig själv och ditt beteende och erkänna dina fel. Om du inte kan erkänna dem kommer du aldrig kunna rätta till dem och utvecklas som människa.

Men kom ihåg, att vara sitt bästa jag betyder inte att du alltid skall vara på topp, hade jag menat det så hade jag skrivit det. Nej det innebär att du alltid skall göra så gott du kan. Mår du dåligt och känner dig nere så kan du kanske inte le brett och vara alla till lags, men du kan fortfarande vara hövlig, och du kan fortfarande ta hand om din hygien och vara respektfull mot andra. Gör så gott du kan helt enkelt, det gör väldigt stor skillnad.

Sammanfattningsvis om att bli en gentleman

Det handlar inte om att ha dyra kläder, dricka fin whisky och kör coola bilar. Nej att vara gentleman handlar om att vara ditt bästa jag. Att vara omtänksam mot dina medmänniskor, bete dig kontrollerat, rimligt och artigt, samt att respektera dina medmänniskor. Gör du det så kommer folk omkring dig att se på dig som en äkta gentleman.

Föregående artikel4 Episka Råd Som Hjälper Dig Kliva Ur Bekvämlighetszonen
Nästa artikelSlips Till Button Down-Skjorta, Funkar Det? Är Det Snyggt?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.