Trä, en marknad i Istanbul eller fräsch sommaräng, vilken doft är rätt för dig?

Doft är det mest kraftfulla sinnet när det gäller att återkalla minnen och känslor. Du vet själv hur det känns när du kliver utanför dörren en morgon och plötsligt känner en doft som tar dig tillbaka till en specifik förmiddag i fjärde klass då du var ute och lekte burken i en skogsdunge. De minnen som dofter kan återskapa är fascinerande och ofta riktigt härliga.

Just eftersom dofter är så pass kraftfulla så är det därför viktigt att tänka på hur man själv doftar, vilka signaler skickar du till folk i din omgivning?

Här är en guide för att hjälpa dig hitta rätt parfym.

Behöver du ny parfym?

Först och främst, är du ute efter en ny parfym så rekommenderar vi att du kollar in Parfym.se, de har ett enormt utbud av herrparfymer, från alla kända märken, och oftast billigare priser än i fysiska butiker dessutom.

Hitta rätt parfym!

Att hitta sin signaturdoft, en doft som passar ens personlighet klockrent och som skickar de signaler du vill skicka, är något som kan vara ganska komplicerat. Alldeles för många män satsar på stora klassiker, bara för att de är klassiker. Men det är oftast inte rätt doft för dem. Men hur väljer man rätt parfym? Vad är det som avgör om det är rätt doft? Tack och lov så finns det en liten pseudovetenskap bakom det hela.

Den här guiden baserar ditt ultimata val av parfym på doftfamilj och doftpersonlighet. Allt mycket enkelt förklarat, bara för att det skall bli så enkelt som möjligt för dig att hitta rätt parfym!

Men stop! innan du väljer rätt parfym så bör du läsa igenom de 4 grundreglerna för hur man tar på parfym rätt!

Doftfamiljer

Parfymer burkar generellt sett delas in i följande 4 doftfamiljer.

  1. Fräsch
  2. Blommig
  3. Orientalisk/Kryddig
  4. Träig

Fräsch

När du precis tvättat håret med fruktis-schampo, det är ett bra exempel på en fräsch doft. Parfymer i den här kategorien brukar oftast beskrivas som citrus eller ”havsbris”.

Blommig

Där en fräsch parfym påminner om nyduschat och en korg med citrusfrukter så drar en blommig parfym mer åt det angenäma i en nytvättat hög med kläder, eller en strålande vårdag då alla blommor går bananas.

Orientalisk/Kryddig

En klassisk manlig kombination av dofter som ibland kan beskrivas som kraftig. Kryddiga parfymer beskrivs ofta med ord som: mysk, pepprig, vanilj, och kardemumma.

Träig

Fräschare än Kryddiga parfymer men också lugnare för näsan så att säga. En träig parfym sätter mest lite karaktär på luften, medan en kryddig mer tar över.

Doftpersonlighet

Det första steget i att välja rätt parfym är att identifiera vilken typ av person du är. Vad är din stil när det gäller kläder, utstrålning, dryckesval och arbete?
Är du:

  • Sportig?
  • Lekfull?
  • Sofistikerad?
  • Kraftfull?

Sportig

Är du en sportig person som cyklar till jobbet, har snabba glasögon och gillar hoodtröjor och sneakers? Då är en fräsch eller blommig parfym att rekommendera.
Här nedanför är ett passande exempel för din doftpersonlighet.

Lacoste – Essential

Hitta rätt parfym

Lekfull

Gillar du T-shirts med tryck, aviators och skinnjackor, eller bara gillar att leva planlöst och fånga dagen? Då är skall du satsa på en blommig eller fräsch parfym.
Här nedanför är ett passande exempel för din doftpersonlighet.

Hugo Boss – In Motion

Hur väljer man rätt parfym

Sofistikerad

Karriär, struktur och klassiskt mode, om det är något du värdesätter och prioriterar så bör du satsa på en kryddig eller träig parfym.
Här nedanför är ett passande exempel för din doftpersonlighet.

Dolce & Gabana – The One Gentleman

dolce & gabbana parfym herr

Kraftfull

Är du dominant, lite bullrig och föredrar kläder som framhäver din manlighet? (det kan vara allt från kostymer till skinnjackor) Då kommer du passa bäst i en träig eller kryddig parfym.
Här nedanför är ett passande exempel för din doftpersonlighet.

Aramis Classic

aramis parfym herr

Självklart en infographic!

Inget är så enkelt att ta till sig som en infographic, vilket är varför vi fullkomligt älskar dem. Dela gärna den här vidare så dina vänner slipper undra hur de skall hitta rätt parfym!

Hur väljer man rätt parfym
En infographic med svaret på frågan: ”Hur väljer man rätt parfym?”

Klassiska dofter

Nu när du förhoppningsvis fått en klarare bild av vilken typ av doft du bör använda så är det dags att du utforskar några klassiska dofter. I vår guide: ”7 Klassiska herrparfymer!” listar vi de 7 mest ikoniska dofterna genom tiderna, här snackar vi alltså parfymer som funnits på marknaden i över 100 år och som fortfarande är omåttligt populära – anrika herrdofter helt enkelt!

Sammanfattningsvis

Precis som med allt som rör stil och mode så är det viktigt att man har en röd tråd både sina outfits men också sin helhet. Därför är det viktigare än man först kanske tror att välja en signaturdoft som stämmer överens med ens person och ens stil.

Förhoppningsvis kan du med hjälp av den här guiden avgöra vilken typ av doft som passar just dig bäst!

Föregående artikelSvensexa I Stockholm – Våra Bästa Tips För En Lyckad Dag!
Nästa artikelKläder Som Framhäver Muskler – Våra 4 Mest Stilfulla Tips!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.