En av de viktigaste aspekterna av en kostym är att den sitter bra. Riktigt bra

Priset, kvalitén eller materialet är på inget sätt det viktigaste när det handlar om vad som gör en kostym snygg. 80% Av en kostym är hur den sitter och om du som person kan bära upp den. Ser du ut att vantrivas i kostymen så kommer det inte att vara en snygg kostym. Om den sitter fel så kommer det heller inte vara en snygg kostym, oavsett om den kostar 12000kr eller 1599kr.

Jag skulle personligen välja en kostym från Dressman, som sitter riktigt bra, framför en J Lindeberg, som sitter dåligt, i alla lägen.

De flesta behöver svänga förbi skräddaren

De är sällan man ser någon med en perfekt passande kostym, det är ofta en eller ett par små missar i passformen, vilket är förståeligt eftersom de är så pass trubbiga i storlekarna. De allra flesta skulle faktiskt behöva svänga förbi skräddaren med sina kostymer, detta eftersom ett enda mått i kavajen är alldeles för ospecifikt för att funka för allt från axelbredd till armarnas längd och längden från axel till midja, folk är olika helt enkelt.

hur ska en kostym sitta exempel
En välsittande kostym!

De 3 vanligaste missarna

Här är de 3 vanligaste missarna när det gäller passformen på kostymer, dessa bör du vara extra noga med att kolla på när du står där i provhytten.

1: Axelbredden

Det är nästan mer regel än undantag att axelbredden är fel, en för bred kostym har sömmen utanför själva axeln, och en för smal kostym får ett tydligt veck under sömmen på axeln. Till skillnad från om ärmlängden är något för kort så är detta är något som syns omedelbart, så det är en detalj du bör lägga extra fokus på.

2: Byxornas längd

För långa byxor får dig att se kort och komprimerad ut, och har du för korta byxor så hänger de och dinglar ovanför din sko, inget av det är optimalt. Precis som axelbredden så är detta något som sätter tonen för hela din kostym och du bör verkligen vara noga med byxornas längd.

3: Vidden över torson

En kostym som är för slimmad för din torso kommer antingen inte gå att knäppa, eller så kommer du ha tydliga veck längs med hela sidorna när du knäpper den. Är kostymen för stor så kommer du få en stor bylsig klump på magen när du knäpper den. En knäppt kostym skall sitta relativt slimmat mot bröst och mage, utan att den veckar sig under armarna och på sidorna.

En enkel guide till hur din kostym bör sitta

Här nedan är en enkel bildguide till hur din kostym bör sitta för att den skall sitta rätt, i klassiska mått mätt. I vissa perioder är det trendigt med lite kortare ben, för att kunna bäras utan strumpor i kombination med ett par dressade loafers eller för att visa ett par färgglada strumpor. I andra perioder är det däremot tabu. Men följer du denna guide så kommer du ha en kostym som är framtidssäker och klassisk.

Notera att guiden fokuserar på passform i över stuss, inte hur smala byxorna är. Oavsett hur slimmad kostym man bär så bör längden i armar och ben vara densamma.

Hur ska en kostym sitta?

Hur skall en kostym sitta
Följ dessa råd när du provar en kostym.

Ute efter ny kostym?

Kolla då in Oscar Jacobson och Stenströms, där hittar du kostymer i olika prisklasser och av bra kvalité.

Sammanfattningsvis

En kostym kan vara det absolut snyggaste plagget en man kan ha, men den kan också se ut som skit, om den inte sitter rätt. Passform är och förblir en av de absolut viktigaste detaljerna när det kommer till att klä sig väl.

Föregående artikelNyckeln Till Att Bli Av Med Dåliga Vanor Är Triggers
Nästa artikel9 Vanliga Tatueringars Betydelse – Tårar, Spindelnät Svalor m.m.
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.