Det är skillnad på frukt och frukt…

Frukt är fantastiskt gott, och nyttigt. Den enda nackdelen med frukt är att den innehåller en hel del socker. Men kolhydrater i sig är inte negativt, kolhydrater är bara ett problem om du får i dig för mycket av dem.

Vi på Obsid tycker att alla borde ät minst 2 frukter om dagen, dels för att de innehåller en massa nyttiga vitaminer och mineraler, men också för att det är sjukt gott och naturligt. Men innan du köper med dig kilovis med vindruvor (som innehåller massvis med socker) så behöver vi prata om de 2 olika typerna av kolhydrater, och hur du ska förhålla dig till dessa.

2 olika typer av kolhydrater

Man brukar dela in kolhydrater i två typer, fiberrika kolhydrater och stärkelserika kolhydrater.

Stärkelserika kolhydrater

Stärkelserika kolhydrater är precis som det låter, kolhydrater som är rika på stärkelse, snarare än fibrer. Dessa ger dig en snabb energiboost och hjälper dig fylla på dina glykogen-depåer, alltså kroppens energilager.

Nackdelen med stärkelserika kolhydrater är att de inte mättar särskilt länge, och att de kan sätta igång ditt sötsug.

Fiberrika kolhydrater

Precis som stärkelserika kolhydrater så ger fiberrika kolhydrater dig energi och fyller på dina glykogen-depåer, men de håller dig mätt betydligt längre, och tar längre tid för kroppen att bryta ned, just eftersom de är fiberrika. En annan fördel med fiberrika kolhydrater är att de minskar ditt sötsug.

frukt med lite socker clementin mandarin

Frukt med lite socker, och mycket fibrer

All frukt innehåller socker, så den biter kommer vi inte ifrån. Men nu när vi etablerat att det finns olika typer av kolhydrater, och att du bör sträva efter att äta mer fiberrika kolhydrater än stärkelserika kolhydrater så kan vi börja dela in frukter i de som har mycket socker och de som har lite socker.

Men först, definitionen av ”lite socker”

Men innan vi börjar titta på specifika frukter så är det så klart viktigt att etablera vad vi menar med ”lite socker”. Jämför man med godis så har alla frukter lite socker, men jämför vi med hallon så har alla andra frukter mycket socker. Så vi måste bestämma oss för vad definitionen är.
I den här artikeln har vi valt att klassa alla frukter som innehåller mindre än 10% socker som frukter med lite socker. Det innebär alltså att de har lägre än 10g socker per 100g.

11 frukter med lite socker

  1. Plommon: 9,1 g (9,1% socker)
  2. Päron: 8,8 g (8,2% socker)
  3. Klementin: 8,7 g (8,7% socker)
  4. Persika: 7,6 g (7,6% socker)
  5. Vattenmelon: 7,6 g (7,6% socker)Blåbär: 7,5 g (7,5% socker)
  6. Apelsin: 7,2 g (7,2% socker)
  7. Grapefrukt: 6,8 g (6,8% socker)
  8. Jordgubbar: 6,6 g (6,6% socker)
  9. Honungsmelon: 5,6 g (5,6% socker)
  10. Hallon: 3,2 g (3,2% socker)

Visste du förresten att frukt och bär kan hjälpa dig om du känner dig nedstämd utan anledning?

frukt med lite socker persika

Sammanfattningsvis

All frukt innehåller socker, alltså kolhydrater, men det är viktigt att skilja mellan fiberrika kolhydrater och stärkelserika kolhydrater. Fiberrika kolhydrater håller dig mätt längre och minskar ditt sötsug, så du bör äta betydligt mer av dessa än av stärkelserika kolhydrater.

All frukt innehåller olika mycket av dessa två typer av kolhydrater, och det du vill göra är så klart att välja de frukter som innehåller mycket fiberrika kolhydrater.

Ska du plocka ihop en optimal fruktsallad så rekommenderar vi att du blandar hallon, jordgubbar, honungsmelon och persika. Då får du en mix av frukt med lite socker, som dessutom är god och passar bra ihop.

Föregående artikelÄr Det Dåligt Att Snooza? Ja, Därför Blir Du Tröttare Av Att Snooza
Nästa artikel5 Mönstrade Tyger Alla Män Bör Känna Till
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.