Hur kommer det sig att det blev just den här dagen???

Alla vet vi att Sveriges nationaldag är den 6e Juni. Men varför firar vi nationaldagen? Är det på grund av något krig? Eller handlar det om Olof Palme kanske? Eller var det bara så att en man på 1800-talet var jäkligt sugen på att festa till det lite extra?

I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om Sveriges nationaldag, varför vi firar den, hur längs vi firat den och varför vi är så dåliga på att faktiskt fira den!

Vi firar faktiskt nationaldagen av två anledningar

varför firar vi 6e juni

Till skillnad från många andra länder så har vi faktiskt 2 officiella anledningar till att vi firar vår nationaldag.

1: Gustaf Vasa blir kung

Den första, och kanske huvudsakliga anledningen till att vi firar den 6e Juni som nationaldag är för att Gustaf Vasa valdes till kung över Sverige den 6e Juni 1523. Detta innebar att Sverige bröt sig ur Kalmarunionen och blev ett fritt land. Den gamla klassiska ”självständighetsorsaken”.

2: 1809 års regeringsform

Den andra anledningen till att vi firar nationaldag den 6e Juni är att på denna dag 1809 skrev Karl den XIII under ”1809 års regeringsform”. Denna ersatte den tidigare regeringsformen och ett av de nya tillskotten var ”Maktdelningsprincipen”, vilken innebär att makten i landet fördelas mellan riksdagen och kungen. Detta gav domstolar och myndigheterna en självständig ställning. Detta gjordes för att de skulle kunna utöva kontroll över varandra och på så sätt skapa balans i samhället. Ett steg närmare ett modernt samhälle helt enkelt.

Hur länge har vi firat nationaldag den 6e Juni?

Skansens grundare Artur Hazelius var faktiskt först ut av alla Svenskar att uppmärksamma den 6e Juni som nationaldag.

Den 6e Juni 1893 var det avslutningsdag för Skansens långa vårfirande och Artur Hazelius valde att fira denna dag lite extra, till minne av att Gustav Vasa kröntes denna dag för ett par hundra år sedan. Han ansåg även att dagen borde firas som nationaldag, och vips så var det en grej som folk anammade.

I Skansen årsbok 1893 skrev Hazelius: ”såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”.

Dagen firades dock endast som inofficiell nationaldag från 1893 ändå till 1983 då den blev vår officiella nationaldag.

Resten är, som man säger, historia.

varför firar vi nationaldagen skansen

Men varför är vi så oerhört dåliga på att fira nationaldagen i Sverige?

nationaldagen varför firar vi

Det är ingen hemlighet att vi i Sverige knappt firar nationaldagen, men vad beror det på egentligen?

A: PK-sjukan

Vissa menar att det beror på att Sverige lider av den stora PK-sjukan och att uppmärksamma vår nationaldag vore detsamma som att erkänna sig som nazist. Det kan ligga något i det, men det är troligtvis inte den egentliga grunden till att vi alltid varit dåliga på att fira den här dagen.

För det är inte så att firandet har gått ned de senaste 10 åren, vilket skulle vara när PK-sjukan skulle ha slagit till, nej firandet har faktiskt ökat. Sedan 2011 har andelen Svenskar som firar nationaldagen ökat från 25% till 31%.  Vi har med andra ord blivit bättre på att fira vår nationaldag.

B: De historiska kopplingarna är lösa, och långt borta

En mer logisk förklaring till att vi är så pinsamt dåliga på att fira den här dagen är för att de historiska händelserna som ligger till grund för att vi firar just den 6e Juni är så pass långt bort rent tidsmässigt, och att de inte riktigt känns i hjärtat.

Låt oss jämföra vårt nationaldagsfirande med 3 andra länder, 2 som är vår motsats, och ett som firar ungefär likadant som vi.

Norge

Man kan inte riktigt påstå att Gustav Vasas kröning eller regeringsreformen känns i hjärtat på Svenska folket på samma sätt som Norrmän känner för den 17e Maj, dagen de firar till minne av sin självständighet när Christian Frederik valdes till kung år 1804. Denna händelse ligger mycket närmare i tid, samt att Norrmännens historia är mer präglad av brist på självständighet än vår.

USA

Jämför vi med USA och deras firande av sin självständighet den 4e Juli så framstår händelserna den 6e Juni som rätt platta. USAs självständighetsförklaring den 4e Juli 1776 ligger närmare än Gustav Vasas kröning rent historiskt men är framförallt extremt viktig för landet identitet än idag.

Danmark

Danskarna å andra sidan är precis lika dåliga som vi på att fira nationaldagen. Den 5e Juni firar de sin inofficiella nationaldag, Grundlovsdagen. Anledningarna till att de firar just den här dagen är precis lika löst kopplade till historien som de vi baserar den Svenska nationaldagen på, och de firar som sagt lika tamt som vi.

Slutsats?

Av den här högst ytliga analysen kan vi dra slutsatsen att vårt dåliga firande inte verkar bero på Svenskens skräck inför PK-medias häxjakt. Det verkar snarare som att vi helt enkelt saknar ett emotionellt band till de historiska händelser som ligger till grund för att det är just den 6e Juni vi firar som nationaldag.

Firar du?

Firar du Sveriges nationaldag!

View Results

Loading ... Loading ...

Fira mer!

På tal om att vi Svenskar är dåliga på att fira, visste du att det finns hundratals dagar att fira varje år? De kallas temadagar och vi har självklart en komplett lista med alla temadagar, så att du enkelt kan hitta något att fira, så gott som varje dag!

Sammanfattningsvis

Den 6 Juni är Sveriges nationaldag sedan 1983, men har firats inofficiellt sedan 1893 då Skansen grundare helt enkelt beslutade att den borde vara det. Han valde just denna dagen av 2 anledningar.

  1. Den 6e Juni 1542 bröt sig Sverige ur Kalmarunionen när Gustav Vasa kröntes till kung över ett enat och självständigt Sverige
  2. Den 6e Juni 1809 skrevs en ny regeringsform under. I och med denna så togs Maktdelningsprincipen i bruk, vilken jämnade ute makten i samhället mellan olika parter

Där har du det! Förhoppningsvis kan du bli lite bättre på att fira denna härliga dag, för det är tyvärr något vi är dåliga på i Sverige. Än så länge…

Föregående artikelVilken Är Den Vanligaste Födelsedagen I Sverige?
Nästa artikelFinns Det Risker Med Att Spela På Utländska Casinon?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.