Alla män har väl någon gång drömt om att ha en komplett bar?

Att kunna blanda drinkar är inte bara lite små-imponerande, det är även en grundläggande del i hela paketet att vara man. Man kan inte bara dricka öl och kolla på fotboll, något måste man ju kunna också.

Men för att kunna bjuda på drinkar så måste man ju ha en bar, och för att inte stå där med skägget i brevlådan när någon beställer en Manhattan eller en Old Fashioned så vill man gärna ha en så komplett bar som möjligt. Men vad ska man ha i ett barskåp egentligen? Vad behövs för att det skall kunna anses vara komplett?
Som vanligt behöver du inte hålla på och oroa dig, vi har svaret, enkelt upplagt och tydligt förklarat.

Här är 14 saker som du alltid bör ha i baren (och drinkvagnen för den delen), har du det så kan du troligtvis alltid blanda något som passar alla.

Du kommer kunna blanda följande drinkar

Sprit

Jag tycker vi börjar här, det känns liksom naturligt.

Whisky och Bourbon

Ingen bar (eller ens ett litet spritskåp för den delen) är respektabel utan lite whisky. Här rekommenderar jag att ha en klassisk whisky och en bourbon hemma.

Skillnaden mellan de olika dryckerna är att whisky görs på mältat korn som en av huvudingredienserna och bourbon görs på majs (självklart så finns det dock avvikelser). Det gör whiskyn lite vassare och mer ”vuxen” i smaken, medan bourbon är sötare och mer lättdrucket.

Är du osäker på var du skall börja så rekommenderar jag en flaska Jim Beam (bourbon) och en flaska The Ileach (whisky).

Används till

 • Old Fashioned
 • Manhattan
 • Whisky Sour
Whisky sour recept 2
Whisky sour är en av alla klassiska drinkar du kommer kunna blanda

Vodka

Ahhh den nobla och förrädiskt genomskinliga drycken. Vodkan är livets vatten i öststaterna, här är den mer av en klassisk groggbas. Vi dricker sällan vodka rent i Sverige, vilket är synd, för bra vodka är minst lika god som whisky när den dricks med bara en isbit och en skvätt lime.

Som sagt så är vodkan en given del av en bar, den figurerar i en ändlös lista med drinkar och är det bästa valet om du skall bjuda någon som inte dricker sprit så ofta på en god cocktail.

Här är Stolichnaya det givna tipset, det är en av de billigare vodkerna men trots det den tveklöst bästa.

Används till

 • Vodka Martini
 • Vodka Sour
vodka-on-the-rocks-vodka-med-is
Roger sterlings favorit, en ”Stoli on the rocks”

Gin

Om du får Engelsmän på besök så är det bäst att ha en flaska gin hemma, annars dricker du upp allt ditt te. Skämt och sido så finns det ett gäng fantastiska gindrinkar att välja på och självklart, den alltid lika populära Gin & Tonic.

Här är det lite knepigare att rekommendera sprit, Bombay Saphire och Hendricks är fantastiskt gin, men de är lite väl dyra Sverige. Om du inte är ett fan av gin så rekommenderar jag att satsa på en klassisk Beefeater eller liknande, speciellt om du bara skall blanda ut den med tonic.

Används till

 • Dry martini
 • Tom Collins
 • Gin & Tonic
tom collins recept drink
Tom Collins, en lättdrucken klassiker

Ljus Rom

Jag hörde någonstans att det totalt i världen säljs flera flaskor Bacardi varje sekund. Jag har ingen aning om det stämmer eller inte, men jag vet att Bacardi är en av världens mest sålda spritsorter, och att den är basen i en mängd olika groggar och cocktails.

Den här listan innehåller inte allt du behöver för att blanda en Mojito, eftersom den kräver färsk mynta, något som inte går att ha hemma hela tiden. Men om du känner för att göra en så behöver du bara koka lite sockerlag, och köpa ett knippe mynta!

Används till

 • Daiquiri
Klassisk Daiquiri
Klassikern som alltid får stå i sin sötade och frysta lillasysters skugga

Mixers

Mixers är inte tänkta att dricka ensamma eller blandas som en grogg. Deras syfte är att tillsammans med annan sprit och annat virke sy ihop det hela till en välsmakande cocktail.
Här är de 2 mixers du bör ha i barskåpet.

Angostura Bitter

En väldigt speciell dryck som görs i Trinidad. Smaken är lite julig av kanel, kardemumma och torkade örter. Det är den som sätter den härliga unika tonen på Old Fashioned.

Används till

 • Old Fashioned

Vermouth

Drycken alla tror heter Martini. Martini är faktiskt en sorts Vermoth, det må vara den absolut vanligaste, och det står Martini större på flaskan än vad det står Vermoth så till viss del kan man förstå förvirringen. Hur som helst så är det en vanlig ingrediens i ett flertal olika cocktails, bland annat Dry Martini och Vodka Martini.

Används till

 • Manhattan
 • Dry Martini
 • Vodka Martini
Dry-martini-Vodka-Martini
Ingen Dry Martini utan Vermoth, varken skakad eller rörd

Tonic

Vad skall man säga? Gin & Tonic är en av de vanligaste groggarna och en ”go to” för väldigt många, så se till att ha lite tonic hemma.

Används till

 • Gin & Tonic

Sodavatten

Klassiskt och helt vanligt sodavatten används ofta för att toppa av drinkar. Det gör dem större och mer läskande, utan att göra dem sliskigare.

Används till

 • Old Fashioned
 • Mojito

Glas

I vissa lägen är det bara att halsa ur flaskan, men den taktiken håller inte alltid. Ibland måste man servera drinkarna i glas, och då gör rätt glas väldigt stor skillnad.

Här är de enda två glas du behöver i en bar.

Tumblerglas

Tumlerglaset är det ultimata glaset, skall du köpa en enda typ av glas så är det här det du skall satsa på.

Vad Ska Man Ha I Ett Barskåp
Tumblerglaset, det tveklöst mest användbara glaset!

Cocktailglas

Vissa drinkar kräver en touch av finess, och ett cocktailglas är det absolut lättaste sättet addera det på. Sen kan man ju fråga sig vad för sorts Dry Martini det skulle vara utan ett halvflashigt glas?

Redskap och torra grejer

Ingen bar är komplett utan lite redskap och andra tillbehör.

Muddler

Muddlern gör det enkelt att mosa ingredienser i en shaker eller ett glas, är den i trä så är den dessutom relativt ljudlös, vilket gör ditt drinkmixande lite mer sofistikerat.

Det går att klara sig utan en muddler, en gaffel eller sked löser också problemet, dock inte lika snabbt, smidigt och snyggt.

Vad Ska Man Ha I Ett Barskåp 2
Muddlern, alla bartenders favoritredskap

Shaker

Det säger sig självt, behöver du skaka något så behöver du en shaker.

Råsocker

En klassisk ”uppmjukare” i många drinkar som ger dem den där härliga läskande smaken.

Lime och/eller citronjuice

Självklart är färsk citron och lime att föredra, men eftersom det här handlar om hur man säkerställer en komplett bar som alltid är redo så är det mer rimligt att köpa färdiga juicer, de håller oerhört länge och står alltid till din tjänst.

Där har du det – En komplett bar

Ser du till att ha de här 14 sakerna i ditt barskåp så kan du utan att skämmas säga att du har en komplett bar. Du kommer kunna blanda många av de mest ikoniska drinkarna som finns och därmed släcka de allra flestas törst, oavsett vad de föredrar.

Föregående artikel11 Roliga Skyltar Som Har Ett Space Att Tacka
Nästa artikelOutfit För Strandparty – Fokus på festen, inte garderoben
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.