En drinkvagn är en av de snyggaste inredningsdetaljerna man kan ha…

Drinkvagnen var en bortglömd pärla under 70-, 80-, 90- och 00-talet, men sen hände något och nu är den utan tvekan en av de snyggaste detaljerna du kan ha i hemmet!

I den här guiden tittar vi närmare på drinkvagnen, dess historia och framförallt, vad man bör ha i en drinkvagn för att den ska vara så användbar som möjligt. Du får även tips på var du hittar riktigt snygga drinkvagnar.

Kort om drinkvagnens historia

Drinkvagnens historia börjar i England, men det var Amerikanska trender som gjorde den allmänt populär.

Drinkvagnen togs först i bruk i England under den Viktorianska eran, alltså ca 1830-1900. Då användes den dock inte för att servera drinkar och drinktillbehör, utan för att servera te. Det var inte fören vid slutet av förbudstiden i USA (1933) som man började använda vagnarna för att servera drinkar. Men det skulle dröja ytterligare 20 år innan drinkvagnen blev något för gemene man.

Först skulle ”The great depression” slå till, och sen andra världskriget och slutligen koreakriget. Men i början av 50-talet, efter ca 20 år av fattigdom, så blomstrade till slut USA och folket fick både tid och pengar över att fira med fester till höger och vänster. Det var nu som drinkvagnen blev introducerad för massorna.

På 1970-talet blev det populärt att bygga en fast bar i hemmet, och i och med denna trend så föll drinkvagnen i glömska, och i glömska förblev den, ända till slutet av 00-talet. Vid den här tiden hade tv-serien Mad Men premiär, och där var det drinkvagnar i varje hörn av varje rum!

Mad Men återupplivade faktiskt inte bara drinkvagnen utan även en helt ny våg av cocktaildrickande, något som varit nästan helt utdött under 00-talet – tack Mad Men!

drinkvagn i metall

Vad är en drinkvagn till för?

Som namnet avslöjar så är drinkvagnen till för att enkelt kunna visa gästen vad som erbjuds och sedan blanda och servera drinken vid gästen. Gästen sätta i fokus och varje gäst får en liten show.

Drinkvagnen gör det även enkelt att servera drinkar i alla delar av huset. Man är inte låst till vardagsrummet eller köket, utan kan enkelt servera dryck på altanen, balkongen eller i hallen om man så vill.

Vad bör man ha i sin drinkvagn?

Precis när det gäller ett barskåp så är det vissa saker man bör ha i sin drinkvagn för att den ska kännas, och va, komplett. Med komplett så menar vi förstås inte att du ska kunna blanda alla drinkar som finns, utan snarare kunna blanda en bra mix av olika klassiker, så att det alltid finns något som passar alla – alla gillar ju inte whiskey, men det är högst osannolikt att någon inte skulle gilla varken whiskey, rom eller vodka.

På tal om vad man bör ha hemma i drinkväg, kolla även in vår guide: ”Vad ska man ha i ett barskåp?” för mer info om vad det bör innehålla.

drinkvagn innehåll

Sprit

Det blir svårt att rulla fram sin drinkvagn och få effekt utan någon sprit, då blir det ju liksom bara en vagn. Här är de spritsorter du bör ha, för att kunna blanda en lång rad klassiker.

Mixers och bitter

Sprit i all ära, men de flesta cocktails innehåller även någon slags mixer, bitter eller åtminstone lite sodavatten.

 • Angostura bitter
 • Vermouth
 • Tonic
 • Sodavatten

vad ska man ha i en drinkvagn sprit mixers

Vin

Det är alltid bra att ha lite vin framme, och man vet aldrig när en flaska bubbel kommer till pass. Fördelen med vin är att de flesta lite bättre viner kan stå i din drinkvagn ett bra tag utan att du behöver oroa dig för att de ska bli dåliga, de blir oftast bara bättre.

 • Rödvin
 • Vitt vin
 • Mousserande vin

Glas

Här är glasen du bör ha i din drinkvagn för att du ska kunna servera alla ovan nämnda drinkar, samt andra klassiska drycker. När det häller glas så är det standard att åtminstone ha 6 av varje typ.

 • Tumblerglas
 • Vinglas (välj en mellanstor variant som funkar till både vitt och rött)
 • Cocktailglas
 • Highballglas

vilka glas ska man ha i en drinkvagn

Verktyg och tillbehör

Se till att ha de här verktygen i din drinkvagn, för utan shaker blir det svårt att göra en whisky sour.

 • Muddler
 • Shaker
 • Mått
 • Råsocker
 • Lime och/eller citronjuice

Det där lilla extra

Vill du ha en extra välsorterad drinkvagn, med saker som sticker ut, ja då bör du investera i de här sakerna.

drinkvagnar

Vart kan man köpa en drinkvagn?

Är du sugen på att förgylla ditt hem med en drinkvagn så kan du säkerligen hitta en riktigt snygg variant på en loppis eller auktion, men det kräver en hel del tid, tur och arbete. Vill du ha en utan att behöva åka land och rike runt och söka med ljus och lykta, ja då rekommenderar vi att kolla in fineshelf.com. Fineshelf är en presentbutik med fokus på exklusiva gåvor. Där hittar allt från kristallglas och lyxiga shackset till just drinkvagnar. De säljer faktiskt drinkvagnen du ser på de flesta av bilderna på den här sidan; ”Lammhults 36”, komplett med Orreforsglas och karaff.

Något annat som är smidigt med fineshelf, ur ett present-perspektiv, är att de erbjuder anpassningsbara presentkorgar och exklusiv presentinslagning. Det är med andra ord lätt att hitta både passande, och fina presenter till de där ”som har allt”.

Sammanfattningsvis

Drinkvagnen är inte bara ett praktiskt sätt att enkelt visa upp vad gästerna har att välja på i drinkväg, den är även en oerhört snygg och stilfull inredningsdetalj.

Det är faktiskt enklare än du tror att ha en välfylld drinkvagn som låter dig blanda något för alla. Om du fyller drinkvagnen med sakerna vi listat ovanför så kommer du kunna blanda följande klassiska drinkar:

Det gör dig redo för allt, och alla slags gäster och smaker!

Föregående artikelOuzo Cherry Twister – En Pigg Kombination Av Lakrits Och Körsbär
Nästa artikelHur Syr Man I Hängselknappar? – Enkelt Och Tydligt Förklarat
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.