Hur röker man en cigarr egentligen???

Ok, du har en cigarr framför dig, du har kanske aldrig rökt en men det är dags nu, för du har något stort att fira. Det kanske är nyårsafton, svensexa, dop, bröllop eller någon annan festlig tillställning. Oroa dig inte, inom 3 minuter har du läst klart den här guiden, och då kommer du veta exakt hur man röker en cigarr!

Att röka cigarr, en tre-stegs-raket

När det kommer till att röka cigarr så är det en tre-stegs-raket, först snoppar du cigarren, sen tänder du den och sist så röker du den. Det hela är lite mer komplicerat än en simpel cigarett, så därför går vi igenom varje steg i detalj.

Hur snoppar man en cigarr?

Det första du gör när du ska röka en cigarr är att snoppa den, detta kan också kallas att klippa en cigarr.

Det hela går ut på att du först hittar änden på cigarren. Här är det bara ett tunt lager tobak som håller ihop de olika lagren. På bilden nedanför ser du rätt tydligt vad som är änden.

hur klipper man en cigarr
Att snoppa cigarr är tack och lov inte så svårt

När du hittat änden så fuktar du den lätt i munnen, utan att slicka på den. Sedan tar du din cigarrgiljotin, cigarrsax eller en vass kniv i värsta fall, och klipper av cigarren precis under toppen. Var försiktig så du inte klipper cigarren för långt ned, då riskerar den nämligen att ”vecklas upp”, eftersom du förstör själva rullningen.

Vad ska man använda för att klippa en cigarr?

Du bör använda en cigarrgiljotin (även kallad cigarrklippare eller cigarrsnoppare), en sådan ser du på bilden nedan. Det finns också speciella cigarrsaxar, men dessa är inte alls lika tjusiga som en bra giljotin.

Snoppa cigarr utan snoppare

Har du varken cigarrklippare eller cigarrsax hemma så funkar det även med en vass kniv, men det är inte att föredra. Har du varken kniv, klippare eller sax, ja då får du använda tänderna, precis som på film.

cigarrsnoppare cigarrgiljotin
Ska du snoppa cigarr så är det här det föredragna verktyget

Hur tänder man en cigarr?

När du klippt din cigarr så är det dags för nästa konststycke, nämligen att tända den. Din första fråga är nu: ”Vilken ände av cigarren ska man tända?”, och det är en jäkligt bra fråga! Du ska inte tända den änden som du klippte cigarren i. Anledningen till att du klipper cigarren är för att få bra luftgenomströmning, vilket underlättar när du ska tända cigarren och när du röker den.

Kortfattat så ska du alltså tända i motsatt ände från där du klippte cigarren.

Vad ska man använda för att tända en cigarr?

Absolut lättast och bäst är att använda en stormtändare, alltså en sån som har en fast låga som liknar en brännare. Den gör det enkelt att tända cigarren, vilket kan ta ett litet tag. Näst efter stormtändare är tändstickor det bästa alternativet, och sist på listan hittar vi klassiska tändare, dessa är inte att föredra eftersom deras gas har en tendens att sätta smak på cigarren.

När du väl valt rätt verktyg för jobbet så är det dag satt tända cigarren. Detta gör du bäst genom att först bränna en slags ”grundglöd” helt utan att du börjat puffa på den än detta eftersom du inte vill ha in den första röken i munnen. När du har en jämn och fin glödande tipp, då är det dags att långsamt och försiktigt börja puffa.

vad är en cigarr

Hur röker man en cigarr?

Slutligen är det dags att faktiskt röka cigarren. Detta gör du genom att försiktigt suga på cigarren, du ska inte suga in med diafragman och ta stora halsbloss, utan tänk dig att du suger på ett sugrör, precis så ska du puffa på cigarren. På det här sättet fortsätter du puffa tills cigarren ger ifrån sig en tjock vit rök.

När du har fått till en jämn fin glöd och den där tjocka vita röken, ja då kan du luta dig tillbaka och ta det lugnt, nu handlar det om att ta sin tid. Det räcker gott och väl om du tar ett bloss per minut, att röka cigarr är inget man gör på tid. Beroende på vilken typ av cigarr du valt så kan det ta från 30 minuter till 3 timmar att röka färdigt din cigarr. Läs mer om olika typer av cigarrer och deras röktid i vår guide: ”6 Olika typer av cigarrer du bör känna till”.

Kom ihåg att ha relativt torra läppar och att inte nudda cigarren med tungan, då blir den fuktig och mosig, vilket försämrar luftgenomströmningen.

Cigarr och halsbloss – Är det rätt?

Nej, du behöver inte ta halsbloss när du röker cigarr. Detta eftersom cigarrens rök är väldigt olik cigarettrök, den är nämligen basisk, vilket gör att nikotinet tas upp direkt av slemhinnorna i munnen. Läs mer om hur cigarrer är tillverkade i vår stora guide om cigarrer.

cigarrer för nybörjare

Läs mer om cigarrer

Kolla in vår heltäckande men enkla guide till cigarrer, eller vår lista med 6 olika typer av cigarrer som är bra att känna till.

Sammanfattningsvis

Att röka cigarr är en tre-stegs-raket, först snoppar du cigarren med en cigarrklippare/cigarrgiljotin (eller sax, kniv eller bara tänderna om du saknar redskap). Sedan ska du tända cigarren vilket du gör genom att långsamt och jämnt elda på motsatt sida från där du precis klippt. Elda på och vrid samtidigt cigarren lite för att få en så jämn och fin glöd som möjligt. När du fått en jämnt glödande tipp så stoppar du in cigarren i munnen och börjar puffa. Du ska suga på cigarren som du suger i ett sugrör, inte som man gör med cigaretter, detta eftersom du absolut inte vill ta halsbloss när du röker cigarr.

Där har du det! Förhoppningsvis har du fått svar på alla dina frågor nu när du läst igenom den här kompletta, men ändå enkla guiden!

Föregående artikelCigarr – En Komplett Guide Till Herrklubbsklassikern
Nästa artikelIntressanta Samtalsämnen Till Nyårsmiddagen
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.