Låt oss prata lite om fenomenet cigarr…

Det här med cigarrer har alltid varit starkt förknippat med herrklubbar, gentlemanna-sporter och allmänt extraordinära tillställningar män emellan. Men hur kommer det sig att cigarren har den rollen? Hur röker man cigarr egentligen? Och vilka olika typer av cigarrer finns det? Alla dessa frågorna tänkte vi besvara i den här kompletta, men högst enkla guiden till cigarren och hur man avnjuter den.

Cigarren är inte bara för rökare

Även om du inte är en rökare, eller ens intresserad av cigarrer så kan det vara bra att ha lite grundläggande koll på cigarrer. De är ju trots allt en del av klassisk manlig historia och olika typer av ”manliga sammanhang” så som herrklubbar och svensexor. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om cigarrer, det kan låta komplicerat och onödigt, men jag lovar att det kommer vara lättsmält och att du faktiskt kommer att få användning för den här kunskapen inom en snar framtid.

Vad är en cigarr?

En cigarr består av fler lager av fermenterat/jäst tobaksblad som rullas till en ”korv”. Denna ”korv” röks sedan i sociala sammanhang, oftast för att fira något stort, så som ett giftemål, ett dop, en stor affär eller det nya året.

vad är en cigarr

Kort om cigarrens historia

Cigarrrökandets ursprung är fortfarande höljt i mystik. Man har, i Guatemala, hittat krukor från 900-talet med motiv där cigarrer avbildas. Cigarrer har med andra ord funnits riktigt riktigt länge.

Den kända utforskaren Christopher Columbus brukar generellt sett ges äran för introduktionen av tobak till Europa. Efter att den introducerades för Européerna så dröjde det inte länge innan tobak i olika former blev oerhört populär.

Ordet cigarr kommer från Mayaspråkets ord ”sikar” som betyder ”att röka rullade tobakslöv”

Skillnaden mellan cigarrer och cigaretter

Det finns egentligen väldigt få likheter mellan cigaretter och cigarrer. Det de har gemensamt är att de är en tobaksprodukt som man röker, men sen kan man säga att likheterna slutar.

skillnad mellan cigarett och cigarr förklaring

Cigaretter är en produkt full av tillsatser, och den är till 100% utformad och framtagen för att skapa ett beroende och anledningen till att man röker dem är för att stilla sitt nikotinbegär, inget annat.

Cigarrer å andra sidan är 100% naturliga, de innehåller inga tillsatser och de är faktiskt extremt opraktiska om du bara vill stilla ditt nikotinbegär.

Tillverkningen skiljer sig rejält

Den mest intressanta skillnaden mellan cigaretter och cigarrer är dock hur de tillverkas och hur kroppen tar upp nikotinet.

Cigarrer däremot är tillverkade på ett annat sätt, vilket gör att nikotinet kan tas upp direkt via slemhinnorna i munnen.

Cigaretter består av fint skuren och torkad tobak, vilket innebär att man behöver ta halsbloss för att tillgodogöra sig nikotinet.
Cigarrer å andra sidan består av fermenterad/jäst tobak som rullas i flera lager. Fermenteringen /jäsningen minskar sockerhalten och bryter ned proteinet i tobaken. Det här gör att cigarrens rök är basisk, vilket i sin tur gör att kroppen kan ta upp nikotinet direkt via slemhinnorna i munnen.

Ska man ta halsbloss när man röker cigarr?

Nej, som nämnt ovan så är det skillnad på cigarrer och cigaretter. Cigarren är konstruerad på ett sånt sätt att nikotinet tas upp av slemhinnorna där. Du behöver alltså inte ta halsbloss när du röker cigarr. Läs mer om hur du bäst njuter av din cigarr i vår stora guide: ”Hur röker man cigarr?”.

Hur mäts cigarrers storlek?

Cigarrer mäts i längd och tjocklek. Längden mäts traditionellt i tum och tjockleken i antal sextiofjärdedelars tum (1/64″) ett mått som på Engelska kallas ”ring gauge”. Det innebär alltså att man kan säga att en cigarr är ”6 inches long and has a 51 ring gauge”, på Svenska blir det 15 cm lång och 19 mm tjock.

Här nedanför är en tabell som visar längder och tjocklekar för de 6 vanligaste sorternas cigarrer.

olika typer av cigarrer storlek och tjocklek

Hur röker man en cigarr?

Kolla in vår separata guide: Hur röker man cigarr? för en snabb och enkel genomgång i hur du gör.

cigarrer för nybörjare

Hur förvarar man cigarrer?

För att behålla kvalité och karaktär så bör cigarrer förvaras i en humidor. En humidor är en trälåda med en inbyggd fuktare vars syfte är att hålla luftfuktigheten på 65-72%, eftersom det är i denna miljö som cigarrer mår bäst och kan lagras längst.

Det här med humidorer är faktiskt mer än bara snobberi, är luftfuktigheten för hög så blir cigarren fuktig och brinner då ojämnt, vilket påverkar känslan och smaken. Är luftfuktigheten för hög under en längre tid så riskerar cigarren även att mögla, vilket gör den obrukbar.

humidor cigarr

När du förvarar cigarrer i en humidor så behöver du fortfarande underhålla dem, om du planerat att lagra dem mer än någon vecka. Här är 3 saker du behöver tänka på:

1: Vädring varannan vecka

Cigarrerna behöver vädras ungefär varannan vecka. Detta gör du genom att öppna humidoren och vädra ur den

2: Rotera cigarrerna

Cigarrerna bör även roteras med jämna mellanrum. Några gånger per kvartal brukar vara tillräckligt.

3: Byte av fuktare var tredje år

Fuktaren som håller luftfuktigheten på rätt nivå bör bytas ut var tredje år, detta för att försäkra dig om helt rätt förhållanden i din humidor.

Hur väljer man cigarr?

Det första du kommer behöva göra är att välja vilken typ av cigarr du vill röka. Här är en kort lista med de 6 vanligaste typerna av cigarrer, vilka är bra att känna till:

 1. Robusto – den vanligaste sortens cigarr
 2. Belicoso – en av de tjockaste cigarrtyperna
 3. Corona – dessa har en väldigt lätt rök, vilket gör dem bra för nybörjare och de som tycker andra typer av cigarrer är för sträva
 4. Lonsdale – precis som Coronas är dessa lätta i röken och mycket smakrika
 5. Panetela – längre och smalare än Sandra typerna. På grund av sin längd kan de ta upp till 2 timmar att röka
 6. Churchill – döpt efter den kända brittiska premiärministern. Dessa är mycket tunga i röken och smaken

Ingen av dem är objektivt bättre, utan det handlar helt enkelt om vad man föredrar. Därför är det bra att känna till de vanligaste typerna. Läs mer om dessa i vår guide: ”6 Olika typer av cigarrer som är bra att känna till”.

hur vet man om en cigarr är bra

Hur vet man om en cigarr är bra?

Om vi bortser från smak och doft, som så klart är subjektivt, så finns det en mer objektiv kvalité hos cigarrer. Nämligen hur väl de är rullade.

För att känna om en cigarr har bra kvalité i konstruktionen så rullar du den lätt mellan fingrarna. Känner du små klumpat eller mjuka områden så är det en mindre bra cigarr. En bra cigarr ska kännas jämn, kompakt och tät när du rullar den mellan fingrarna.

Kubanska cigarrer

Alla har vi hört talas om de mytiska kubanska cigarrerna. I ett otal filmer och tv-serier är de mytomspunna och ansedde som de absolut bästa i cigarrvärlden. Men även i verkligheten är kubanska cigarrer, enligt många, ansedda som de allra bästa.
Det odlas och tillverkas dock cigarrer av absolut högsta kvalité på flera platser på jorden.

kubanska cigarrer

Varför är kubanska cigarrer så omtalade?

Troligtvis har kubanska cigarrer blivit extra heta på grund av det handelsförbud som USA upprättade mot Kuba 1962. Enligt det förbudet så är kubanska cigarrer totalt förbjudna i USA, och det är till och med förbjudet för Amerikanska medborgare att köpa kubanska cigarrer, var de än är i världen.

Cigarrer för nybörjare

Som med det mesta så är det ingen bra idé att börja med det allra bästa. Dels så vet du kanske inte om du kommer gilla det, så att bränna en massa pengar på premium känns onödigt. Det finns också ett argument för att du som nybörjare inte kommer kunna uppskatta alla nyanser av vad det nu är du ska prova på och eventuellt förkovra dig i. Allt detta gäller så klart även när det kommer till cigarrer.

Här är 3 cigarrer som passar perfekt för nybörjare:

 1. CAO Pilón – Corona
 2. Cusano Connecticut – Robusto
 3. Camacho Criollo – Robusto

Fråga efter dessa, eller liknande cigarrer i cigarrbutiken.

Klassiska cigarrtillbehör

Här är 3 klassiska tillbehör till cigarrer.

Cigarrsnoppare

En cigarrsnoppare, eller cigarr-giljotin är ett litet redskap som används för att klippa cigarrens ena ände innan man börjar röka den. Känner du någon som uppskattar klassiskt manliga hobbies så är en fin cigarr och en cigarrgiljotin en perfekt present att ge!

cigarrsnoppare cigarrgiljotin

Humidor

Som vi nämnt ovan i stycket: ”Hur förvarar man cigarrer?” så är humidoren ett viktigt tillbehör om du tänkt spara/lagra dina cigarrer mer än någon vecka.

Cigarrask

Cigarrasken är en finare trälåda med plats specifikt avsedd för cigarrer. Du ska dock inte blanda ihop cigarrasken med en humidor (se ovan), eftersom cigarrasken inte har någon fuktare, vilket gör att cigarrasken mer är som ett serveringsfat än ett ställe att förvara dina cigarrer på.

Sammanfattningsvis om cigarrer

En cigarr består av rullade, fermenterade/jästa tobaksblad och är till för att rökas. Cigarrer har man rökt i över 1000 år, och det var Christopher Columbus som tog med sig tobaken till Europa, där den snabbt blev oerhört populär.

Typer av cigarrer

Det finns en mängd olika typer av cigarrer men de 6 vanligaste typerna är:

 1. Robusto
 2. Belicoso
 3. Corona
 4. Lonsdale
 5. Panetela
 6. Churchill

Förvaring av cigarrer

Cigarrer bör förvaras i en humidor, vilket är en trälåda med inbyggda fuktare som håller helt rätt luftfuktighet för cigarrerna. Blir de för fuktiga så riskerar de att mögla, och blir de för torra så riskerar de att tappa karaktär och smak.

För att ta reda på om en cigarr är bra så rullar du den lätt mellan fingrarna. Det du vill känna är en jämn och fin känsla, inga klumpar och ingen svampighet.

Hur är det nu med kubanska cigarrer?

Kubanska cigarrer sägs vara bland de bästa, men anledningen till att de är så omtalade är mest sannolikt på grund av det handelsförbud som USA införde mot Kuba 1962, vilket gjorde kubanska cigarrer förbjudna i USA.

Så röker du en cigarr

Kolla in vår kompletta, men enkla, guide till att röka cigarr för svar på alla dina frågor.

Där har du det, allting du egentligen behöver veta om cigarrer!

Föregående artikel6 Olika Typer Av Cigarrer Du Bör Känna Till
Nästa artikelHur Röker Man Cigarr? – Allt Du Behöver Veta!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.