Inget startar festen som lite helt vanlig sabrering…

Vissa saker verkar för evigt höljda i mystik, SJ:s prissättning och sabrering är två såna saker. Men här ska vi inte prata om hur man mjölkar pengar ur tågindustrin, nej nu ska det handla om den ädla konsten att sabrera Champagne!

Först och främst vill jag dock poängtera att sabrering inte har något att göra med just Champage, du kan lika gärna Sabrera Cava eller Sabrera Prosecco, allt handlar om det faktum att det är en kraftigt kolsyrad dryck i en glasflaska.

Ja det är just kolsyran och glasflaske-kombinationen som är grejen. Sabrering handlar nämligen inte om att hugga av flaskan som en bödel utan om underifrån applicera lite bestämt tryck mot flaskhalsens krage. Det är helt enkelt inte speciellt komplicerat.

Hur sabrerar man Champagne?

Ta först bort foliet och metalltråden som håller fast korken (grimman) så att du får en ren träffyta för sabeln.
Fatta sedan flaskan med din sekundära hand (är du högerhänt så håll den med vänster) så att den vilar i handflatan och din tumme är på flaskans ovansida. Luta sedan flaskan ungefär 45 grader uppåt, alltså halvvägs mellan liggande och stående.
Lägg sedan sabeln (eller vilket redskap du nu använder) mot flaskan med en lätt vinkel, du ska alltså inte hålla den som om du skulle hugga av flaskan, utan som om du skulle hyvla den.

Börja med sabeln ungefär på mitten av flaskan. Härifrån drar du sedan bestämt fram sabeln med hela armen så att den träffar , du ska alltså inte bara vinkla handleden, utan följa med med handen och armen fram.

Om du följt instruktionerna ovan så bör flaskans topp flugit av och lämnat en väldigt ren och fin kant. Allt eventuellt glassplitter bör ha flugit ut tillsammans med det första av drycken. Men när du häller upp så häll endast en centiliter i det första glaset och titta för säkerhets skull efter glassplitter.

Självfallet har vi även inkluderat en GIF för att göra det hela så tydligt det bara går!

sabrera champagne GIF

Tänk också på att det du skjuter iväg är en oerhört vass bit glas, så skjut den inte mot någon eller något som kan ta skada, för får man den där jäveln i ögat så är det definitivt kört.

Sabrering i 6 enkla steg

  1. Ta bort foliet och grimman (metalltråden som håller fast korken)
  2. Fatta flaskan och håll den i 45 graders lutning uppåt
  3. Lägg sabeln mot flaskan med en lätt vinkel
  4. Dra sabeln snabbt och bestämt fram mot flaskhalsens krage
  5. Var snabb med att vinkla upp flaskan efter att huvudet flugit av så att du inte spiller ut allt för mycket av drycken
  6. Kontrollera så att inget glassplitter kommer med i det första glaset

Sabrera med iPhone?

Eftersom sabrering inte handlar om att hugga av något, utan om att använda kolsyrans tryck till att få halsen att ”hoppa av” så funkar det så klart att sabrera med vad som helst som har en rak fin och hård yta. Du kan till exempel sabrera med en iPhone, ett glas eller en kökskniv.

Sabrera med ett glas?

För att bevisa att du kan sabrera Cava, Prosecco eller Champange med vad som helst så har vi tagit med den här sjukt sköna GIF:en på en snubbe som lyckas sabrera med hjälp av foten på ett glas, episkt.

sabrera med glas GIF

Saberingens historia

Det finns en mängd olika historier om hur sabrering uppstod, men ingen av dem är bekräftad av historiker. Den mest populära och rimliga är dock den om Kosackerna och deras omedelbara törst.

År 1814 ockuperade Ryska Kosacker (krigare som stred från hästrygg med sabel) den Franska staden Reims, som ligger i Champagnedistriktet. Eftersom de ockuperade Champagnes hemstad så drällde det förstås av flaskor, och törstiga som de var de där Kosackerna så började de öppna flaskorna via sabrering, eftersom det var ett snabbt och praktiskt sätt att göra det från hästryggen, ingen tid att spilla.

Sammanfattningsvis

Eftersom sabrering inte på något sätt handlar om att hugga av en flaska så är det betydligt mycket lättare och ofarligare än vad man först kan tro.
Så nästa gång du stöter på en laddad flaska så är det bara att ta fram en kökskniv, en iPhone eller något annat passande föremål och bara sabrera järnet! För få saker är så sjukt sköna som att sabrera en flaska Champagne och bara fira stenhårt!

Föregående artikelVilken Typ Av Casinospelare Är Du? Ta Reda På Det Här!
Nästa artikelParaply Som Accessoar – 3 Tidlösa Stiltips Och 3 Kända Tillverkare!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.