Vill du bli en bättre man?

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du våra bästa tips, råd och guider, rätt i din inkorg varje fredag!

Är det bubblorna, eller bara olika ”varumärken?”

Du är knappast ensam om du då och då ställer dig själv frågan, ”Vad är egentligen skillnaden mellan champagne och Cava och Prosecco? Varför måste det finnas 3 olika? Vill de att man skall bli förvirrad?

Men lugn bar lugn, det är faktiskt inte så mycket mer komplicerat än att jämföra Adidas, Nike och Rebook.
I den här guiden går vi lugnt och sansat igenom allt du behöver veta för att själv kunna briljera nästa gång någon langar fram frågan: ”Vad är skillnaden mellan Champagne och Cava och Prosecco egentligen?” på nästa fest!

Champagne

Vi kör störst först.

För att ett mousserande vin skall få kallas Champagne så måste det ha framställts i regionen Champagne i Frankrike. Det är faktiskt det enda kravet. Recept, lagringstid, gård etc är irrelevant, så länge vinet framställts i Champagne.

Druvor som vanligtvis används när man gör Champagne:

  • Chardonnay
  • Pino Noir
  • Pinot Meunier

Om du är intresserad av Champagne så bör du även läsa våra artiklar: ”Vad betyder brut?” och ”Vad heter de olika storlekarna på Champagneflaskor?”.

Cava

Ironiskt nog så finns det faktiskt fler regler för Cava än för Champagne (ganska otippat). Här är en kort sammanfattning av vad som krävs för att ett vin skall få kallas Cava:

  • Vinet måste produceras i Spanien
  • Det måste göras på någon av följande druvor: pinot noir, chardonnay, macabeo, xarel-lo, grenache, parellada, , malvoisie, trepat eller monastrell
  • Druvorna måste komma från en av de ca 160 godkända kommunerna i Spanien
  • Vinet skall vara gjort enligt traditionell metod och ha lagrats i minst 10 månader
  • Vinet skall ha en alkoholhalt mellan 10,8% och 12,8%

Lite kuriosa är att Cava faktiskt kallades för Champaña fram till 1970-talet då EU smällde ned sin Banhammer rätt i Cava-odlingen.

Vad Är Skillnaden Mellan Champagne Och Cava

Prosecco

Slutligen kommer vi till Italien, Proseccons hemland.

När det gäller historien oh reglerna kring Prosecco så kan man säga att de är en mix av de som omgärdar Champagne och Cava.

Prosecco är från början namnet på en grön druva. År 2009 så bytte man dock namn på druvan till Glera. All Prosecco framställs på druvan Glera i regionen Venetien i norra Italien. Så på så sätt är det rätt likt Champagne.

En del av Proseccons process är att man jäser det en andra gång genom att tillsätta socker och jäst till det vita vinet i en ståltank som håller maximalt 20 grader.
Vinet lagras sedan 18-24 mån på ståltanken innan det hälls över på flaska. Vilket ger det en rätt karakteristisk smak.

Sammanfattningsvis

Där har du det, lite mer komplicerat än en jämförelse mellan Adidas, Nike och Rebook, men bara lite.

När det gäller hur gott ett vin är så är det ingen egentlig skillnad mellan Champagne och Cava och Prosecco, det finns riktigt bra och mindre bra varianter av alla 3 sorter. Skillnaden mellan namnen är helt enkelt vart de produceras, inte kvalitén.