Är det bubblorna, eller bara olika ”varumärken?”

Du är knappast ensam om du då och då ställer dig själv frågan, ”Vad är det egentligen för skillnad på Cava och Prosecco och Champagne? Varför måste det finnas 3 olika? Vill de att man skall bli förvirrad?

Men lugn bara lugn, det är faktiskt inte mer komplicerat än att jämföra Adidas, Nike och Reebok.
I den här guiden går vi lugnt och sansat igenom allt du behöver veta för att själv kunna briljera nästa gång någon langar fram frågan: ”Vad är skillnaden mellan Champagne och Cava och Prosecco egentligen?” på nästa fest!

Champagne

Vi kör störst först. För att ett mousserande vin skall få kallas Champagne så måste det ha framställts i regionen Champagne i Frankrike. Det är faktiskt det enda kravet. Recept, lagringstid, gård etc är irrelevant, så länge vinet framställts i Champagne.

Druvor som vanligtvis används när man gör Champagne:

 • Chardonnay
 • Pino Noir
 • Pinot Meunier

Om du är intresserad av Champagne så bör du även läsa våra artiklar: ”Vad betyder brut?” och ”Vad heter de olika storlekarna på Champagneflaskor?”.

Cava

Ironiskt nog så finns det faktiskt fler regler för Cava än för Champagne (ganska otippat). Här är en kort sammanfattning av vad som krävs för att ett vin skall få kallas Cava:

 • Vinet måste produceras i Spanien
 • Det måste göras på någon av följande druvor: pinot noir, chardonnay, macabeo, xarel-lo, grenache, parellada, , malvoisie, trepat eller monastrell
 • Druvorna måste komma från en av de ca 160 godkända kommunerna i Spanien
 • Vinet skall vara gjort enligt traditionell metod och ha lagrats i minst 10 månader
 • Vinet skall ha en alkoholhalt mellan 10,8% och 12,8%

Lite kuriosa är att Cava faktiskt kallades för Champaña fram till 1970-talet då EU smällde ned sin Banhammer rätt i Cava-odlingen.

Vad Är Skillnaden Mellan Champagne Och Cava

Prosecco

Slutligen kommer vi till Italien, Proseccons hemland.

När det gäller historien och reglerna kring Prosecco så kan man säga att de är en mix av de som omgärdar Champagne och Cava.

Prosecco är från början namnet på en grön druva. År 2009 så bytte man dock namn på druvan till Glera. All Prosecco framställs på druvan Glera i regionen Venetien i norra Italien. På så sätt är det rätt likt Champagne.

En del av Proseccons process är att man jäser det en andra gång genom att tillsätta socker och jäst till det vita vinet i en ståltank som håller maximalt 20 grader.
Vinet lagras sedan 18-24 mån på ståltanken innan det hälls över på flaska. Vilket ger det en rätt karakteristisk smak.

Vilken av dessa drycker föredrar du?

Vilken dryck föredrar du?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Enklast möjliga svar på frågan ”vad är det för skillnad på Cava och Prosecco och Champagne?” är den här korta punktlistan:

 • För att ett mousserande vin ska få kallas Champagne så måste det framställas i regionen ”Champagne” i Frankrike. Utöver det finns det inga krav värda att nämna. Champagne är mestadels en fråga om region.
 • För att ett mousserande vin ska få kallas Cava så måste det följa en lång rad krav, bland annat får det bara göras på vissa specifika druvor och måste tillverkas på vissa specifika gårdar. Det måste dessutom ha gjorts på traditionellt vis och lagrats i minst 10 månader. Slutligen måste det ha en alkoholhalt mellan 10.8% och 12.8%. Cava har flest krav kopplade till sig av dessa tre drycker.
 • För att ett mousserande vin ska få kallas prosecco så måste det tillverkas av den gröna druvan Glera i regionen Venetien i norra Italien. Prosecco jäser även två gånger och lagras alltid på ståltank. Prosecco är lite mittemellan Cava och Champagne när det gäller de olika restriktionerna.

När det handlar om hur gott ett vin är så är det ingen egentlig skillnad mellan Cava och Prosecco och Champagne, det finns riktigt bra och mindre bra varianter av alla 3 sorter. Skillnaden mellan namnen är helt enkelt vart de produceras, hur de produceras och vilka druvor man får använda (när det gäller Cava i alla fall) inte kvalitén.

Föregående artikelFotbolls-EM 2024 I Tyskland: En Månad Av Fotbollsfest Och Resor
Nästa artikelMatcha Skärpet Med Skorna – En Uråldrig Grundregel
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.