Champagne är helt vanligt mousserande vin, men vad betyder Brut och vad är egentligen Grand Crüe?

På 200-talet började historien om Champagne, då planterades de första vinstockarna i den Franska regionen Champagne.

I den här guiden går vi igenom några av Champagnens basics, nämligen vad Grand Cru och Brut betyder!

Definitionen av Champagne

Champagne är en oförskämt mytomspunnen dryck. Det är ett jävla liv om hur lyxigt det är och allt man måste vet om den. Egentligen är det bara en dryck som alla andra. Det finns bra och det finns dålig Champagne. Och sen finns det självklart en massa mousserande vin som är bättre än många Champagner.

Kortfattat så är Champagne varken komplicerat eller ”lyxigare än annan dryck”. Gör mig en tjänst, och sluta håsa upp champagnen.

Vad betyder Brut?

På många flaskor kan man läsa texten ”Brut”, vilket får en flaska att se ännu lite lyxigare ut. Men vad betyder Brut egentligen?

Brut är ett mått på hur torr en champagne är. Det finns en mängd olika steg i Brut-skalan, här nedanför ser du namnet på dem, och hur många gram socker per liter som krävs för att ligga på respektive nivå:

  • Brut Natur: Under 3 g socker per liter, den torraste av alla
  • Extra Brut: Under 6 g socker per liter
  • Brut: Under 12 g socker per liter
  • Extra Dry: Mellan 12 och 17 g socker per liter
  • Sec: 17 till 32 g socker per liter
  • Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter
  • Doux: 50 g socker per liter

Vad betyder Cru/Crüe?

Cru är en klassificering på vingårdar som är tänkt att utmärka de som är bäst. Cru-skalan är alltså tänkt att vara ett mått på hur bra, och pålitlig, vingården är på att producera vin av väldigt hög kvalité.

Grand Cru och Premier Cru är alltså inte ett mått på hur bra en specifik flaska vin är, utan en stämpel som säger att vingården är känd för att producera väldigt bra viner och har gjort så under lång tid.

Det var faktiskt Kejsaren Napoleon den 3e som bestämde att Gru-skalan skulle införas, eftersom det behövdes ett sätt att utmärka de vingårdar som var bäst i distriktet Bordeaux. Nu för tiden används dock Grand Cru och Premier Cru i fler distrikt i Frankrike men också i Tyskland.

Det är med andra ord lite svårt att säga exakt vad Grand Cru eller Premier Cru innebär om det står på en flaska vin eller champagne.

Några champagnehus värda att känna till

  • Bollinger, grundat 1829 – James Bonds favorit
  • Veuve Clicquot, grundat 1772 – Den orangea etiketten som ibland kommer i ett tygfodral
  • Moët & Chandon, grundat 1743 – Den gamla krog-klassikern

Vill du lära dig mer om Champagne?

Om du känner att du vill lära dig mer om Champagne och andra mousserande viner så kan du gå på en riktigt bra champagneprovning hos Taysta. De arrangerar olika typer av mat- och dryckesevent för allt från svensexor till jobbevent.

Sammanfattningsvis

Brut är kort och gott ett mått på hur torrt ett vin eller en champagne är. Brut Natur innebär lägsta möjliga mängd socker och Doux är högst på socker-skalan.

Grand Cru och Premier Cru är en lite luddig klassificering som från början handlade om att utmärka de vingårdar som var bäst i regionen, men nu för tiden är det lite mer luddigt. Står det Grand Cru på en flaska så har det inget med det specifika vinet i flaskan att göra, utan är en utmärkelse till själva vingården.

Nu vet du lite mer om champagne och förhoppningsvis har vi av-mystifierat drycken något. Så gå ut och prova lite olika mousserande viner (ja, champagne är ett helt vanligt mousserande vin) och hitta en favorit. Champagne eller inte, det har ingen betydelse för din image.

P.s. Kolla även in vår guide genom djungeln av de olika storlekarna på Champagneflaskor!

Föregående artikelChristophe Claret 21 Blackjack – Klockan Som Är Ett Litet Casino
Nästa artikelSlipp Stressen Och Fixa Handeln På Nätet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.