Det är inte 90-talet längre. Matcha!

Att missmatcha skor och skärp gjorde man gladeligen på 90-talet, samtidigt som man hade för stora jeans, fleecetröja och sneakers när man ville klä upp sig lite. Men nu för tiden så vet vi tack och lov bättre – vi lämnar inte bara fleecetröjan hemma när vi ska på middag, utan det är även en självklarhet att matcha bältet med skorna.

Att alltid matcha skärpet med skorna är en enkel regel att ha i minnet, och det är något som gör otroligt stor skillnad i slutresultatet. En outfit  där du  ser till att matcha skärpet med skorna kommer alltid se 5 gånger så genomtänk och välplanerad ut som en där du använder 2 olika färger.

Förenkla genom att satsa på de grundläggande färgerna

För att göra det så enkelt som möjligt för dig själv så bör du först och främst se till att investera i ett par svarta och ett par bruna skor (när det gäller dressade skor och dressade vinterboots) samt ett skärp i samma färg som skorna. Brunt och svart är de två vanligaste färgerna på både skor och skärp, vilket gör allting så mycket enklare när du ska försöka matcha dina skor och bälten.

Glöm inte bort nyansen!

Det är dock viktigt att inte bara tänka färg som i brunt eller svart, för även nyansen på det bruna är oerhört viktig. Tänk dig själv hur det skulle se ut om du bar ett par mörkbruna oxfords till ett ljusbrunt, nästan beige, skärp? Inte snyggt.

Hur gör man om man har skor i en udda färg?

Har du skor i t.ex. blått eller vitt skinn så gör du bäst i skippa bältet, eller bära hängslen om du behöver något som håller dina byxor uppe. Det kommer vara mer eller mindre omöjligt att hitta ett skärp i samma färg och nyans som dina extravaganta skor, och även om du skulle hitta det perfekta skärpet så kommer det inte att se bra ut om du matchar de två när färgen är så pass iögonfallande. Tänk less is more när det handlar om udda färger på skinn i din outfit.

matcha skärpet med skorna
Att matcha skärpet med skorna ger ett intryck av eftertanke och allmän koll, det är en av de grundläggande reglerna inom mode och stil

Hur gör man med skärpet när man inte har dressade skor?

Om du använder sneakers så har du troligtvis jeans på dig, eller möjligtvis chinos. Till en sån kombination passar det oerhört bra med ett skärp i textil, men det funkar så klart också med ett flätat läderskärp. Du bör dock undvika dressade skärp till jeans och sneakers, eftersom detta kan se lite malplacerat ut.

När du bär till exempel jeans och sneakers så är inte outfiten lika proper som när du bär kostym eller kläder som stämmer överens med klädkoden: udda kavaj – således behöver du inte nödvändigtvis matcha skärpet med skorna. Och det är ju skönt eftersom det ofta kan vara mer eller mindre omöjligt då sneakers kommer i alla möjliga färgglada modeller.

Ute efter nya skärp eller skor?

Behöver du utöka din garderob och skohylla med nya skor eller skärp? Kolla då in John Henric, de är i särklass bäst i Sverige på accessoarer som skärp, bröstnäsdukar och slipsar. Eller så kollar du in vår webbshop, eller titta på några av våra utvalda produkter här nedanför, du kan enkelt sortera efter typ, färg eller märke!

Sammanfattningsvis

Underskatta inte effekten av de små detaljerna. Att färgmatcha skärpet med skorna gör mycket större skillnad än man kan tro. Gör du det snyggt så får det din outfit att ”gifta sig” som man så fint säger när man lagar mat. Kombinerar du däremot ett par svarta skor med ett brunt skärp, ja då kommer du bara att se ut som en karikatyr från 90-talet.

Följ oss på Instagram!

Vi finns även på Instagram, där är vi lite annorlunda. Vi postar en blandning av korta sammanfattningar av våra tusentals guider som finns här på siten, inspirerande bilder och härliga tävlingar – vi skulle bli glada om du följde oss där.

Till Obsid på Instagram