Det är inte 90-talet längre. Matcha!

Att missmatcha skor och skärp gjorde man gladeligen på 90-talet, samtidigt som man hade för stora jeans, fleecetröja och sneakers när man ville klä upp sig lite. Men nu för tiden så vet vi tack och lov bättre – vi lämnar inte bara fleecetröjan hemma när vi ska på middag, utan det är även en självklarhet att matcha bältet med skorna.

Att alltid matcha skärpet med skorna är en enkel regel att ha i minnet, och det är något som gör otroligt stor skillnad i slutresultatet. En outfit  där du  ser till att matcha skärpet med skorna kommer alltid se fem gånger så genomtänk och välplanerad ut som en där du använder två olika färger.

Förenkla genom att satsa på de grundläggande färgerna

För att göra det så enkelt som möjligt att matcha skärpet med skorna så bör du först och främst se till att investera i ett par svarta och ett par bruna skor (när det gäller dressade skor och dressade vinterboots) samt ett skärp i samma färg som skorna. Brunt och svart är de två vanligaste färgerna på både skor och skärp, vilket gör allting så mycket enklare när du ska försöka matcha dina skor och bälten.

Glöm inte bort nyansen!

Det är dock viktigt att inte bara tänka färg som i brunt eller svart, för även nyansen på det bruna är oerhört viktig. Tänk dig själv hur det skulle se ut om du bar ett par mörkbruna oxfords till ett ljusbrunt, nästan beige, skärp? Inte snyggt. Med det sagt så behöver nyansen heller inte vara en perfekt match, de kan så klart skilja sig något, me de behöver åtminstone gå åt samma håll.

Hur gör man om man har skor i en udda färg?

Har du skor i t.ex. blått eller vitt skinn så gör du bäst i skippa bältet, eller bära hängslen om du behöver något som håller dina byxor uppe. Det kommer vara mer eller mindre omöjligt att hitta ett skärp i samma färg och nyans som dina extravaganta skor, och även om du skulle hitta det perfekta skärpet så kommer det inte att se bra ut om du matchar de två när färgen är så pass iögonfallande. Tänk less is more när det handlar om udda färger på skinn i din outfit.

matcha skärpet med skorna
Att matcha skärpet med skorna ger ett intryck av eftertanke och allmän koll, det är en av de grundläggande reglerna inom mode och stil

Hur gör man när man har ett skärp i en udda färg eller material?

Bär du ett skärpt i tyg, eller möjligtvis ett blått mocka-bälte så gäller inte längre regeln. Flätade tygskärp är väldigt vanligt, och de är ofta i andra färger än svart och brunt. Här handlar det mer om att matcha bältet med resten av din outfit, helt vanlig färgmatchning helt enkelt.

Tygskärp lämpar sig även särskilt bra när du bär sneakers, mer om det nedan.

Hur gör man med skärpet när man inte har dressade skor?

Om du använder sneakers så har du troligtvis jeans på dig, eller möjligtvis chinos. Till en sån kombination passar det oerhört bra med ett skärp i textil, men det funkar så klart också med ett flätat läderskärp. Du bör dock undvika dressade skärp till jeans och sneakers, eftersom detta kan se lite malplacerat ut.

När du bär till exempel jeans och sneakers så är inte outfiten lika proper som när du bär kostym eller kläder som stämmer överens med klädkoden: udda kavaj – således behöver du inte nödvändigtvis matcha skärpet med skorna. Och det är ju skönt eftersom det ofta kan vara mer eller mindre omöjligt då sneakers kommer i alla möjliga färgglada modeller.

På tal om skor och färger

Kolla även in vår uppskattade guide till hur man väljer rätt färg på skorna till kostymen. Där går vi igenom alla klassiska färger på kostymer och vilken färg du bör ha på skorna.

Ute efter nya skärp eller skor?

Behöver du utöka din garderob och skohylla med nya skor eller skärp? Kolla då in Arket, Oscar Jacobson eller Stenströms, där hittar du allt för en modern mans garderob och skohylla.

Sammanfattningsvis om att matcha skärpet med skorna

Ditt bälte och dina skor behöver matcha, de kan inte vara i olika färg, det är helt enkelt inte snyggt.

Underskatta inte effekten av de små detaljerna. Att färgmatcha skärpet med skorna gör mycket större skillnad än man kan tro. Gör du det snyggt så får det din outfit att ”gifta sig” som man så fint säger när man lagar mat. Kombinerar du däremot ett par svarta skor med ett brunt skärp, ja då kommer du bara att se ut som en karikatyr från 90-talet.

På tal om att matcha skärpet med skorna, om du är ute efter nya skärp så kan vi varmt rekommendera Arket, de är i särklass bäst i Sverige när det gäller accessoarer, t.ex. skärp, handskar och bröstnäsdukar.

Föregående artikelVad Är Det För Skillnad På Cava Och Prosecco Och Champagne?
Nästa artikel6 Kända Klockmärken – De Tidlösa Ikonerna Du Bör Känna Till
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.