Så lyckas du hålla stilen, samtidigt som du slipper blöta strumpor och kalla fötter…

När vintern och kylan kommer så behöver du oundvikligen byta ut dina oxfords och monk straps mot grövre skor som håller dig både varm och torr, och ger dig lite bättre grepp på de isiga gatorna i vårt avlånga land.

Men hur gör man om man vill fortsätta klä sig dressat när man måste byta sina dressade skor mot grövre motsvarigheter? Går det ens att göra snyggt? Vad ska man ha för vinterskor till kostym egentligen? Det tittar vi närmare på den här guiden!

4 Typer av vinterskor som passar till kostym

Låt oss då titta närmare på vilka typer av herrskor som passar bäst som vinterskor till kostym!

1: Chelsea boots chelsea boots vinterskor till kostym

Chelsea boots är i sanning tidlösa. De passar in i modet lika bra år efter år, och inget tyder på att de någonsin skulle bli omoderna, de är utan tvekan klassiska herrskor.
Den enkla designen det faktum att de är lika snygga i både skinn och mocka gör dem mångsidiga och enkla att matcha med andra kläder.

De funkar precis lika bra till jeans och sweatshirt som till kostym. Oavsett bruna eller svarta, skinn eller mocka, så är Chelsea boots sjukt snygga, och passar perfekt som vinterskor till kostym!

2: Derby-kängor

derby kängor vinterskor till kostym

Derbykängan är en tunn och dressad känga med sin så kallad öppen snörning som går högt upp på fotleden. Öppen snörning innebär att lädret som snörningen är fäst i utgörs av flikar som inte är fastsydda längst fram.
Derbykängan har sitt ursprung som jaktklädsel, vilket förklarar de karaktäristiska stålhakarna högst upp som används för att fästa snörningen ordentligt.

Kängans släta och minimalistiska utseende gör att den passar perfekt att bäras till kostym. Skons ursprung i praktiskt användbarhet, som jaktplagg, gör den både är tät, varm och med bra grepp mot slask, grus och till viss del is.

3: Brogue-kängor

brogue kängor vinterskor till kostym

Brogueskor, oavsett lågsko eller känga är perfekta för att dressa ned en i övrigt proper kostym, vilket kan vara användbart om man inte vill se allt för dressad ut.
Brogueskor har  generellt sett en något grövre känsla över sig än till exempel derbykängan, dels på grund av de snirkliga mönstren som innebär två lager med skinn, men också för att sulan oftast är något grövre. Men trots de passar de alldeles utmärkt som vinterskor till kostym.

4: Jodhpur-kängor

jodhpur kängor vinterskor till kostym

Jodhpurkängan är enkelt i sin design, väldigt smäcker och med få sömmar och linjer. Men spännet tvärs över fotleden ger skon lite unik karaktär. Den passar lika bra till full kostym som till jeans.

Jämfört med Chelsea boots eller derbykängor så är jodhpurkängan dock inte lika tidlös, och du bör kolla av rådande trender innan du investerar i ett par, eller dammar av ett befintligt par från tidigare säsonger. När den väl är en del av den rådande trenden (som vi alla vet är mode cykliskt, så allt kommer och går) däremot, ja då är den fantastiskt stilig!

Bor du där det är extra jäkla kallt?

Bor du i en del av landet där det ofta kryper ned mot -20 grader? Då kan jag förstå om ett par Chelsea boots i relativt tunt skinn inte riktigt håller värmen. I det läget kan det vara en bra idé att köpa ett par skor i en, eller en halv storlek större än normalt, så att du får plats med ett par tjockare strumpor i dem, eller en tjockare innersula som gör att skorna håller värmen bättre.

Detaljer att undvika när du väljer vinterskor till kostym

Här nedanför listar vi 4 generella tips på saker du bör undvika när du ska försöka välja ett par vinterskor att bära till kostym. Dessa kan vara bra att ha i åtanke, för även de klassiska modellerna vi listat ovanför dyker så klart upp i diverse varianter eller detaljer anpassade till rådande trender, vissa mindre lämpade att bära till kostym än andra.

Stålhätta

Inte snyggt, aldrig snyggt, gör det inte bara.

Överdrivet tjocka sulor

Hela dilemmat med att hitta passande vinterskor till kostym är att du inte vill förstöra kostymens raka och rena linjer med ett par grova jäkla arbetskängor som sticker ut som en infekterad tumme. Det du är ute efter är ju skor som är både dressade men som också håller dig varm och torr. Så det säger kanske sig själv att du vill undvika skor med allt för grov och tjock sula, den kommer bara dra ned ”dressigheten” på din kostym – resultatet blir en oönskad konstig mix av vardag och fest.

Pälsdetaljer

Pälsdetaljer kan vara coolt på ett par riktigt grova vinterskor tänka att bäras när du åker snöskoter eller ska ut och vandra i fjällen, där hör de hemma. Men till en kostym så kommer skor med pälsdetaljer bara att skapa en onaturlig mix, vilket drar ned helhetsintrycket av in outfit.

Skor som inte går in under kostymbyxorna

En stor del av det som gör en kostym så snygg är de obrutna, raka och släta linjerna från axlar till fötter. Ett par vinterskor så grova att de inte går in innanför kostymbyxorna förstör hela den bilden, eftersom de skapar en bylsig klump tyg längst ned, vilket förstör känslan i din kostym.

Sammanfattningsvis om vinterskor till kostym

När du ska försöka hitta det perfekta paret vinterskor till kostym så handlar det i grund och botten om att välja ett par skor som är både varma och täta men också smäckra och stilrena. Ett par grova kängor med pälsdetaljer är ett bra exempel på motsatsen.

Klassiska kängor så som Chelsea boots, derby-kängor, brogue-kängor och jodhpur-kängor  å andra sidan, ja de är alla bra exempel på vinterskor som funkar perfekt till kostym!

När du väl bestämt dig för en typ av sko som passar din stil så rekommenderar vi att du kollar in Care of Carl, Spartoo.se/Kangor eller Arket.com/Herrskor, där hittar du mängder av klassisk herrskor.

Föregående artikelBlackjack-tips Som Gör Dig Markant Bättre!
Nästa artikelFörbättra Din Privatekonomi – 7 Konkreta Tips
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.