Gör livet mer hållbart med en bättre privatekonomi…

Vi strävar alla efter att ha en sund privatekonomi. Den utgör trots allt en stor del av våra liv och påverkar inte minst vårt välmående. Ibland behöver vi emellertid förbättra vår privatekonomi, särskilt när det råder obalans mellan inkomster och utgifter. Här ger vi dig sju tips på hur du kan förbättra din privatekonomi istället för att sticka huvudet i sanden.

1: Skapa en hållbar budget

En sund privatekonomi handlar i grund och botten om att planera och balansera inkomster och utgifter. Det mest grundläggande och viktigaste steget i att förbättra din ekonomi är alltså att skapa en budget. Med hjälp av budgeten kan du få bättre koll på vart dina pengar tar vägen och hur mycket du kan spendera varje månad utan att gå minus.

2: Ekonomiappar – få koll på din ekonomi

Med mobilen i fickan har du ingen legitim anledning till att inte ta kontroll över och förbättra din ekonomi. Ladda ner en av de många ekonomiapparna och kör i gång. Oavsett om du vill spara pengar, investera i aktier och fonder, skapa en budget eller betala dina räkningar hittar du garanterat en app som passar dig.

3: Förhandla räntan på bolånet

Ytterligare ett sätt att förbättra ekonomin på är att förhandla räntan på ditt bolån. Det visar sig inte allt för sällan att många faktiskt betalar högre ränta än de behöver. Din ränta bestäms utifrån långivarens snittränta. Det betyder att du i det flesta fall har utrymme att förhandla om en lägre ränta. Pruta ner bolåneräntan genom att betona hur värdefull du är som kund och använd andra långivares räntor som påtryckning.

göra hushållsbudget

4: Öka din inkomst

Vi kan ju inte prata om att förbättra privatekonomin utan att nämna det självklara – förbättra din privatekonomi genom att öka dina inkomster. Om du kan höja dina befintliga inkomster leder det i stort sett alltid till förbättrad ekonomi (förutsatt att dina utgifter inte ökar). Du kan öka din inkomst genom att exempelvis förhandla upp din befintliga lön, skaffa ett extrajobb eller byta arbete. Du kan även investera i aktier eller fonder. Det är ett effektivt sätt att tjäna pengar på utan att behöva arbeta. Du bör dock komma ihåg att det inte finns några garantier på att du får tillbaka de pengar du investerar. Lyckas du emellertid få utdelning på din investering kan du återinvestera pengarna och utnyttja ränta-på-ränta-effekten.

investera i aktier

5: Samla dina lån

Har du flera lån hos olika långivare? Många olika lån hos olika långivare leder ofta till att du får betala onödigt mycket i ränta och aviavgifter. Därmed kan det vara klokt att se över lånen och samla dem på ett och samma ställe. På så sätt kan du sänka den sammanlagda kostnaden markant och du får mer pengar över till annat varje månad.

få bättre ekonomi

6: Sänk dina fasta kostnader

Att sänka de fasta kostnaderna är kanske den enklaste åtgärden du kan vidta när du vill förbättra din privatekonomi. Se över vilka fasta kostnader du har och undersök om du kan göra dig av med någon tjänst eller få ner priset. Många gånger kan du få ner kostnaden bara genom att fråga företaget vad de kan göra på priset. Du kan med fördel jämföra bolagens olika erbjudanden och avtal för att ha något att referera till när du förhandlar om priset. De flesta företag vill behålla dig som kund så om du får ett lägre pris hos en konkurrent är det sannolikt att du kan få samma pris hos det nuvarande företaget.

7: Lyxa bara till det om du har råd

Vill du unna dig en ny klocka, en resa eller ett restaurangbesök? Det är okej att lyxa till det ibland, förutsatt att din ekonomi tillåter det. Om du inte har tillräckligt med pengar idag gör du bäst i att börja lägga undan en summa varje månad. Öppna gärna ett sparkonto och separera pengarna du ska spara från lönekontot så riskerar du inte att råka nalla av sparpengarna.

Föregående artikelVinterskor Till Kostym – 4 Alternativ För Varma Och Stiliga Fötter
Nästa artikelBörja Tidigt – Slipp Stress Och Få Tid Över!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.