En grundkurs i motoroptimering…

Moderna bilar styrs av en dator, bilens hjärna. Eftersom en dator är den centrala hubben i bilen så blir också mjukvara oerhört viktigt, och som med all mjukvara så kan den optimeras.

Det är det motoroptimering (kallas ibland även för Trimchip/Chiptrim) handlar om, att koppla upp sig mot just din bils dator för att se hur mjukvaran kan optimeras. Syftet med optimeringen är att öka effekten på rätt sätt, t.ex. genom lägre bränsleförbrukning, ökad körglädje och snabbare acceleration.

Hur funkar motoroptimering?

Motoroptimering går till så att du lämnar in bilen till en firma som jobbar med just detta, t.ex. Optione. De kopplar sedan upp sig mot din bils dator och scannar av mjukvaran med hjälp av sina verktyg. Sedan analyserar de en mängd olika aspekter och statistik som finns lagrad i din bil och med hjälp av de insikterna optimerar de saker som förbränning, vridmoment och effektkurvor för att uppnå mer effektiv bränsleförbrukning, ökad körglädje och optimerad acceleration. Känslan du som bilägare får är att bilen fått ”det där lilla extra”.

Men det är viktigt att skilja mellan modern motoroptimering och chiptrimning, det är nämligen inte samma sak.

Är det bra att chippa bilen?

Försäkringsbolagen är inte speciellt förtjusta i chiptrimning. Dels ökar riskerna för att motorn går sönder, men det ökar också olycksrisken med motorstarkare bilar.

Vad gör ett trimchip?

Chiptrimning innebär att man modifierar programvaran i styrdatorn i en modern förbränningsmotor för att erhålla förändrade motorkaraktäristika, typiskt högre effektuttag eller bättre bränsleekonomi. Det är vanligt att mjukvaror som används vid chiptrim är framtagna helt utan eller med bristfälliga motorprov.

vad är motoroptimering trimchip chiptrim

Vad kan motoroptimering ge för effekt?

En önskvärd effekt vid motoroptimering är så klart minskad bränsleförbrukning, det ju inte precis billigt att köra bil om man säger så, varje sparad krona är därför högst önskvärd. Detta kan man uppnå genom att man tack vare optimeringen kan leverera ”kraften” vid acceleration tidigare och på så sätt hålla bilens varvtal nere, något som sliter mindre på bilen och många gånger kan innebära en minskad bränsleförbrukning om du anpassar din körning efter bilens nya egenskaper.

Professionell motoroptimering med Optione

Om du är sugen på motoroptimering så rekommenderar vi att du tar kontakt med Optione, de har jobbat med motoroptimering sedan 2007 och startade först upp i Eskilstuna, men nu för tiden har de partners runt om i hela landet.

Ett stort plus med Optione är att de enbart jobbar med originalprogramvaran i bilen och installerar inga trimboxar eller chiptrim, utan jobbar endast med modern motorprogrammering. De jobbar även med alla möjliga bilmärken, t.ex. BMW, Volvo, Audi och Mercedes, så oavsett vad du kör kan de hjälpa dig.

En annan sak som är bra med Optione är att det erbjuder en unik försäkring i de fall man skulle få problem med garanti på sin bil, i och med att garantin kan påverkas när man själv gör ändringar på sin bil.

Vad kostar motoroptimering?

Priset för en motoroptimering varierar mycket beroende på bilmodell och märke, priserna man hittar hos olika aktörer varierar från 3000kr upp till 8000kr beroende på märke och modell.

Sammanfattningsvis om motoroptimering

Motoroptimering innebär att man kopplar upp sig mot bilens dator och analyserar mjukvaran. Sedan tar man insikterna från analysen och förbättrar bilens prestande, bland annat genom att öka bilens vridmoment och förbättra accelerationen, något som kan leda till lägre bränsleförbrukning och framförallt ökad körglädje.

Motoroptimering innebär inte att man ändrar något i motorns hårdvara, det handlar bara om att optimera det som redan sitter i bilden, och det är möjligt eftersom det är mjukvara som styra stora delar av bilen.

Föregående artikelHur Fungerar Onlinespel I Norge?
Nästa artikelRenovera Trappan – 3 Olika Metoder Att Välja Mellan
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.