Med lite ansträngning kan du äta nyttigt på vilken restaurang som helst…

Trött på att dina ärliga försök att äta nyttigt förstörs för att du ska ut och äta? Känns det som att hur du än vänder och vrider på menyn så är maten alltid onyttigt, ja det kan ibland kännas omöjligt att äta nyttigt ute på restaurang.

Men tack och lov så stämmer det inte, nej det går faktiskt att äta nyttigt nästan oavsett var du ska äta. Det kan krävas lite letande i menyn och en och annan specialbeställning, men det går, och det är inte alls lika svårt som det först kan verka!

Här är våra 5 bästa tips för dig som tycker det är svårt att äta nyttigt ute på restaurang.

1: Kom inte dit vrålhungrig

äta nyttigt ute på restaurang banan

När man är riktigt hungrig så börja 'socker-och-fett-beroendet' att slita i dig. När du öppnar menyn är det lätt att förtrollas av feta och söta rätter som du vet kommer stilla ditt begär.
Men äter du något lätt innan du kommer till restaurangen, till exempel en banan, så kan du lättare fatta bra beslut om vad du ska beställa, och på så vis undvika alla de där friterade kycklingvingarna, majonässåserna och sötpotatispommesfritesen.

2: Välj en rätt med proteinet i fokus

äta nyttigt ute på restaurang kött

Vill du äta nyttigt ute på restaurang så bör du undvika rätter där kolhydrater eller fett är huvuddelen av rätten, som till exempel lasagne eller pommes frites.

Välj istället en rätt där kyckling, kalkon eller biff är rättens centerpiece och fråga sedan efter att få byta ut eventuella pommes mot en sallad. Vilket leder oss till nästa punkt.

3: Fråga och gör specialbeställningar

äta nyttigt ute på restaurang kyckling

Om en meny har två rätter, en klassisk hamburgare med pommes och en fläsksida med ugnsbakade rotsaker, så betyder det automatiskt att du också kan beställa en ”pannbiff” med tomat, lök, sallad och ugnsbakade rotsaker.

Var inte rädd för att göra en specialbeställning där du plockar ut det du vill ha från olika rätter. Självklart får du dock vara beredd på att din rätt kan bli lite dyrare om du väljer till saker, eller byter något billigt, som ett bröd, mot något dyrare, som ugnsbakade rotsaker.

Blir du van vid att se hela menyn som en möjlighet så blir det rätt enkelt att äta nyttigt ute på restaurang, oavsett vart du är.

Men tänk om de blir irriterade då?

Då är det bara att skälla på dem, för de har fel och vet mycket väl om det. Den enda anledningen till att de får betalt är för att göra dig nöjd, och att skippa brödet på hamburgaren och istället lägga upp lite rotsaker är varken jobbigt eller svårt.

4: Lär dig all restaurang-lingo

äta nyttigt ute på restaurang friterad

Om du lägger några minuter på att studera olika tillagningssät så kommer du enkelt att lära dig vilka som leder till kraftigt onyttig mat och vilka som håller kalorierna nere. Här är några snabba tips på saker att undvika och saker att leta efter i din meny:

Undvik rätter vars namn innehåller ord så som:

 • Friterad
 • Krämig
 • Gräddig
 • Stuvad
 • Sticky

Välj istället rätter vars namn innehåller ord så som:

 • Rostad
 • Ugnsbakad
 • Ångad
 • Pocherad
 • Wokad

5: Researcha restaurangen

äta nyttigt ute på restaurang hamburgare

Som nämnt i punkt 1 så kan det underlätta rejält om du slipper bli överraskad av din egen hunger. Detsamma gäller när det kommer till att vara förberedd på dina alternativ på meny.

Researcha restaurangen och kolla igenom rätterna när du är mätt och belåten och besluta dig för en nyttig rätt. På så sätt kan du vara inställd på vad du ska beställa och slipper frestas av alla friterade, krämiga och fettdrypande rätter.

Glöm inte drinkarna!

Det är inte bara maten som kan vara onyttig, alkoholhaltig dryck innehåller mer kalorier än du tror. Kolla in vår stora guide: ”Kalorier i öl, vin och vodka!”, där hittar du kalori-information om 23 klassiska drycket, bland annat Gin och tonic, Skinny bitch och Sangria.

Sammanfattningsvis

Att äta nyttigt ute på restaurang handlar primärt om 5 saker.

 1. Anländ inte vrålhungrig
 2. Välj en rätt där protein är huvudnumret
 3. Ha koll på vilka tillagningssätt som gör maten onyttig
 4. Skräddarsy din rätt, mixa och matcha från menyn
 5. Planera ditt besök, så du slipper bli överraskad av alla fettdrypande och läckra rätter

Förhoppningsvis kan alla de här tipsen hjälpa dig äta nyttigt ute på restaurang!

Föregående artikelSå Skiljer Sig Onlinespelande Mellan Generationerna
Nästa artikelCasino Cosmopol I Stockholm – Maten, Spelen Och Klädkoden
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.