Livet är lättare om man kan röra på sig ordentligt…

Hur töntigt och omständigt det än låter så bör du faktiskt stretcha regelbundet, ja nästan dagligen. Men det behöver inte ske på samma sätt som när du gick i skolan, nej stretching är så otroligt mycket mer än ”höftböjaren” och att stå med ena handen mot väggen och hålla i foten mot rumpan för att stretcha låret. Stretching handlar om allmän rörlighet, vilket är något som tveklöst påverkar din livskvalité mer än du tror.

Fördelar med att stretcha

Tränar du regelbundet så finns det stora fördelar med att slänga in lite regelbunden stretching i din vardag. Varför? God rörlighet gör det lättare för dig att utföra diverse övningar korrekt. En stel kropp fuskar gärna när du skall röra dig, vilket kan leda till hemska skador när du tränar.

Om du av någon anledning knapp tränar över huvud taget (så bör du först och främst sätta igång nu omedelbart) så finns det fortfarande en hel del fördelar med att stretcha regelbundet. Vill du undvika en krokig och oanvändbar kropp när du blir äldre? Vill du slippa ha ont i ryggen till följd av ett stillasittande jobb? Vill du kunna leka med dina barn utan att klaga på att du får ont? Ja då är stretching en viktig del av lösningen!
Bra stretching handlar nämligen inte om att kunna gå ned i splitt, utan om rörlighet i största allmänhet.

Fördelar med att stretcha

Men det finns risker med att stretcha…

Allt som har med stretching är dock inte alldeles magiskt och fantastiskt, det finns några risker också. Dessa risker är dock rätt ofarliga, eftersom de endast är aktuella i väldigt specifika sammanhang.

Primärt så handlar det om att man inte vill bli över-rörlig i kombination med att man skall utföra väldigt tunga lyft. T.ex. så är det ingen bra idé att värma upp med hardcore-stretching innan du skall köra ett pass med frivändningar och power snatch. Men som sagt så är detta sällan ett problem om du inte skall utföra komplicerade övningar med tunga vikter.

Saker som påverkar hur flexibel du är

Men på tal om rörlighet, vad är det som påverkar hur vig och rörlig man är? Här är 4 saker som i huvudsak avgör hur vig/smidig man är.

  1. Ålder – Ju äldre du blir, desto mindre rörlig blir din kropp. Det är därför du bör stretcha regelbundet för att hålla kroppen pigg och alert så länge som möjligt
  2. Benstommen – En tjockare benstomme gör dig generellt sett mindre rörlig (det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är en markant skillnad mellan en tunn och en tjock benstomme, det är t.ex inte en ursäkt för att man är fet)
  3. Storlek på kroppen – Ju tyngre och större du är, desto mindre rörlig kommer du vara
  4. Elasticiteten i senor och ligament – Ju mer elastiska senor och ligament, desto rörligare kropp. Det är primärt den här delen man kan påverkar med stretching

Varför ska man stretcha fördelar

Men varför ska man stretcha då?

En rörlig kropp är som sagt inte bara en fördel för gymnaster. Vi blir alla äldre med tiden och håller vi inte efter våra kroppar så slutar det med att vi inte kan gå och handla själva för att det gör så ont att röra på kroppen. Stretchar du regelbundet så minskar du risken för detta.

Utöver rörligheten när vi blir äldre så är det en enorm fördel att kunna utföra diverse övningar på gymmet korrekt. En stel kropp vill gärna fuska, och det är när man fuskar med tekniken som man skadar sig.

En klassisk myt angående stretching

Du, precis som vi, fick säkerligen lära dig i skolan att man slipper träningsvärk om man stretchar efter passet. Det stämmer faktiskt inte, mer om den myten kan du läsa i vår artikel: ”Träningsvärk – Varför får man det och hur blir man av med den?

Hur bör jag stretcha?

Det finns två olika typer av stretching, dynamisk och statisk. Vi rekommenderar att man kör med båda sorterna, och att man försöker göra någon form av rörlighetsövningar varje dag. Det kan räcka med att man köra några uppvärmningsrullningar morgon och kväll, eller att man 3-5 gånger om dagen göra några djupa och breda squats. Små enkla saker som det kan göra väldigt stor skillnad.

Vill du bli riktigt vig (nu snackar vi splitt och spagat) ja då bör du se på stretching som en träningsform och aktivt stretcha 20 minuter varje dag. Gör du det rigoröst och målmedvetet så står du där i spagat om inte allt för länge.

Men låt oss nu gå igenom de olika typerna av stretching.

Dynamisk stretching

Dynamisk stretching handlar om att hela tiden vara rörlig i övningarna. I GIFen nedanför ser du ett bra exempel på en dynamisk stretchövning:

bra stretchövningar 4

Statisk stretching

Motsatt till dynamisk stretching så handlar statisk stretch om att man sträcker sig till sin maximala rörlighet och stannar kvar där. Det här är vad du troligtvis anser som klassisk stretching från gympan i skolan.

Tips på stretchövningar

Du hittar en rad riktigt bra och heltäckande stretchövningar i vår guide: ”5 Bra stretchövningar för hela kroppen!”.

När ska man stretcha?

Träna 30 Minuter Per Dag

Som nämnt ovanför så är den enda riktiga risken med stretching att man kan bli överrörlig, vilket man inte vill vara i samband med tunga luft och komplicerade övningar. Utöver det så kan det vara nyttigt att stretcha lite då och då under dagen. Det kan vara svårt att hinna med ett 20-minuterspass med ren stretch, så istället för att tumma på din träningstid (vilken är betydligt viktigare) så kan det vara bättre att försöka stretcha 4-6 minuter på morgonen och kvällen. Gör du det varje dag i 14 dagar så kommer du garanterat att märka skillnad på hur rörlig du är, och hur lätt och behagligt det är att röra på dig.

Sammanfattningsvis

Att stretcha handlar inte om att bli en gymnast som kutar runt som den där äckliga flickan i Exorcisten. Nej, det handlar om att hålla kroppen rörlig och pigg, så att du slipper skada dig när du tränar, och så du slipper ha ont när du blir äldre.

Föregående artikelVad Händer Om All Is Smälter? En No Bullshit-förklaring
Nästa artikelBachelorbox – För Dig Som Vill Ha Lite Mindre Att Tänka På
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.