Det gör onekligen ont på ett skönt sätt…

Du ansträngde dig rejält igår och kanske var det första gången på länge, ja det kan till och med ha varit så att du äntligen kom igång med träningen igen! Tränade du ben och rumpa så har du troligtvis svårt att sätta dig utan att grymta till. Tränade du bröst så är du kanske så där stel att du inte kan plocka ned grejer från de höga köksskåpen. Eller var det så att du körde mage och knappt kom upp ur sängen i morse, utan var tvungen att rulla ur den? Oavsett vad det var du gjorde igår så har du en rejäl värk idag.

Vi har alla haft träningsvärk, och vi kan nog alla hålla med om att det är en ganska härlig smärta. Den är som ett riktigt nice kvitto på att man faktiskt ansträngde sig dagen innan. Men varför får man träningsvärk egentligen? Det kommer du få lära dig om du läser vidare!

Varför får man träningsvärk?

När du tränar hårt så går dina muskler sönder. Kroppen återskapar sedan dina muskler lite starkare än de var innan, för att kunna klara av den påfrestning som de förväntas utsättas för i framtiden.

Det är själva grunden till hur vi blir starkare, kroppen försöker anpassa sig till en ny vardag och återbygger därför musklerna lite starkare än de var innan, för säkerhetsskull.

Men varför får man träningsvärk då? Jo, när kroppen försöker återbygga musklerna så fylls dem med syre och näringsämnen, detta får dem att svälla upp och skapa ett tryck mot de omkringliggande nerverna.

Men varför får man träningsvärk först dagen efter och inte direkt?

En väldigt bra fråga, för borde inte kroppen försöka reparera de trasiga musklerna omedelbart? Det hade nog kroppen velat om den kunde, men det tar ett tag för den här processen att starta, så det är helt enkelt därför som vi oftast får värk dagen efter vi tränat, eller ibland till och med två dagar efter vi ansträngt oss, kroppen hinner helt enkelt inte med.

varför får man träningsvärk

Är träningsvärk farligt?

Nej, vanlig träningsvärk är inte farlig. Det är bara en naturlig del av kroppens läkningsprocess och sätt att anpassa sig till den nya vardagen där musklerna används mer än innan.

Men det är viktigt att komma ihåg att du även kan ha ont för att du skadat dig. Så avfärda inte all smärta som träningsvärk utan känn efter så att du inte går omkring med en allvarlig skada.

Är du sugen på att träna trots värk så rekommenderar vi dig att först läsa vår stora guide: ”Träna med träningsvärk!

Hur Blir Man Av Med Träningsvärk?

Nu kommer tyvärr lite dåliga nyheter, man kan inte bota träningsvärk. Men! du kan tack och lov påskynda läkningsprocessen.

Men vad hjälper mot träningsvärk då? Jo att stretcha kan funka, men faktiskt inte på det sätt du tror.
De flesta av oss fick lära sig att om man stretchar efter man tränat så slipper man värk dagen efter, men som du kan läsa i vår artikel: ”Varför ska man stretcha?” så funkar det tyvärr inte så. Däremot så kan stretching hjälpa till att påskynda läkningsprocessen om du stretchar när du redan har träningsvärk. Detta eftersom stretchingen kan underlätta för blodflödet, så att blodet lättare kan ta sig till de skadade områdena och påskynda läkningsprocessen.

Andra saker som kan hjälpa mot träningsvärk är att göra lite lätta uppvärmningsövningar. Inte för att du läker snabbare men man får oftast mindre ont om man aktiverar kroppen lite, blir varm och minskar på stelheten.

hur blir man av med träningsvärk

Har man tränat för lite om man inte får träningsvärk?

Nej då. Ju mer du tränar desto vanare blir kroppen vid påfrestningen. Detta gör att läkningsprocessen blir mer effektiv och inte alls lika krävande för kroppen.

Så bara för att du inte har träningsvärk så betyder det inte att du inte utvecklas och blir starkare och mer uthållig – tvärtom så kan avsaknaden av träningsvärk vara att tydligt tecken på att du utvecklats!

vad hjälper mot träningsvärk

Sammanfattningsvis

När du tränar så går dina muskler sönder. Kroppen lagar sedan dessa och återbygger dem lite starkare än de var innan. Det är så vi blir starkare.

Det är den här läkningsprocessen som är träningsvärk. Musklerna fylls med syre och näringsämnen vilket får dem att svälla och trycka på mot nerverna som ligger omkring muskeln, och det ger dig den där bitterljuva värken.

Föregående artikelThe Godfather – En Drink Du Inte Kan Motstå
Nästa artikelGör Som The Rock Och Siri Och Bara Gasa!!!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.