Här är 7 ovärderliga tips till dig som vill bygga muskler…

Vill du få den där kroppen som du alltid drömt om? Steg 1 på den resan brukar vara att komma igång med regelbunden träning. Men att få mer muskler handlar inte bara om att lyfta tunga vikter, nej det finns en mängd saker du behöver tänka på. Här är 7 saker du kan göra utanför gymmet som kommer maximera dina chanser att få den där kroppen du alltid drömt om.

1: Ät tillräckligt

Vi vet alla att kosten är direkt avgörande, oavsett vilken typ av resultat du är ute efter med din träning. Ska du gå ned i vikt så är kosten generellt sett ansedd som viktigare än träning – och vill du bygga muskler, ja då är det också helt kritisk. För om du äter fel så har kroppen inga byggstenar att producera nya muskler av, svårare än så är det inte.

Men något många gör fel som försöker få mer muskler är att äta för lite. Det mesta man kan läsa om kost och träning handlar om att gå ned i vikt. Men råden du hittar i den typen av guider och artiklar är inte alls vad du är ute efter. Nej, vill du bygga muskler så är det väldigt viktigt att du får i dig en hel del mer kalorier än någon som försöker bli ”sommarfin”.

få mer muskler knep

2: Drick vatten

Får du inte i dig tillräckligt med vatten så kommer du inte kunna prestera på topp, vilket leder till att du inte kommer få de resultat du vill ha. Dålig träning ger dåliga resultat.

En vuxen person rekommenderas dricka ungefär 1,5 liter vatten per dag, vilket motsvarar ungefär 8 glas vatten per dag.
Men om du tränar hårt och ofta så behöver du så klart dricka ännu mer vatten.

3: Få tillräckligt med sömn!

Ett misstag många män i 20-35-årsåldern gör är att sova för lite. De sitter uppe på nätterna och tänker ”äh, jag orkar”. Problemet är bara att när du lider av sömnbrist så bryts kroppen ned långsamt och nivåerna av stresshormoner ökar kraftigt – vilket så klart hindrar kroppen från att bygga muskler på ett optimalt sätt.

Kolla in vår guide: ”Hur vet man om man har sömnbrist?” för att ta reda på om du behöver sova mer. Och kom ihåg, inget vettigt händer efter kl 23:00 (förutom om det är fest så klart!), men dagen börjar officiellt runt 05:00. Så att sitta uppe sent på kvällen gör att du byter ut dyrbar tid mot meningslös vakenhet.

få mer muskler kost

4: Skär ned på alkoholen

Det är enormt mycket kalorier i alkoholhaltiga drycker. Visst du till exempel att en helt vanlig starköl innehåller 186 kcal (40cl 5,6%) av helt fel sort! Som nämnt ovan så är kosten direkt kritisk om du vill få någon effekt av din träning. Om vi tänker oss att du behöver få i dig runt 3500 kcal per dag för att få i dig nog med energi – då kan du säkerligen förstå att det inte är någon höjdare att dra i sig 2000 kcal starköl, det kommer inte leda till att du får mer muskler inom en rimlig framtid.

Men det handlar inte bara om kalorierna, utan om prestation också. Precis som om inte får i dig tillräckligt med vatten så kommer du heller inte kunna prestera på topp om du är bakfull. Är du bakfull 2 gånger i veckan så försvinner genast en stor del av din tillgängliga tid som du bör använda för att träna, om det är så att du vill bygga muskler alltså.

få mer muskler guide

5: Sätt rimliga och nåbara mål

Nyckeln till att nå dit man vill är att sätta mål, och framförallt att sedan dela upp dessa mål i delmål. Men det räcker inte bara med det, för målen behöver vara både realistiska och nåbara, annars kommer de aldrig att kunna motivera dig, utan bara att skapa stress.

När du ska sätta mål så är det väldigt viktigt att tänka på 5 saker för att målet ska kunna motivera dig.

 1. Specifikt
 2. Mätbart
 3. Accepterat
 4. Realistiskt
 5. Tidsbestämt

Träffar du alla dessa 5 punkterna när du sätter mål så kallar man det att ha satt ett SMART mål, som du ser i punktlistan ovan så har vi fetstilat första bokstaven, och tillsammans så bildar dessa 5 bokstämer ordet ”SMART”. Kolla in vår guide ”Konsten att sätta SMARTa mål!” för allt du behöver veta om att sätta mål som verkligen kommer kunna motivera dig!

6: Glöm inte att vila

Tränar du för hårt och för ofta så kommer du till slut att slita ut dig, vilket resulterar i att du inte kommer kunna träna över huvud taget. Ingen träning i kombination med utmattning brukar sällan leda till bra resultat, eller ens bra beslut för den delen.

Så glöm inte bort att ta minst en vilodag i veckan, och att inte sätta för mycket press på dig själv. Det här med press hanteras bäst genom att säkerställa att dina mål är SMARTa, kolla in punkten ovan för att läsa mer om vad det innebär.

få mer muskler tips

7: Tänk långsiktigt

Vill du bli vältränad så måste du räkna med att du behöver jobba länge, riktigt länge! Och även om du till slut når ditt mål och blir vältränad så har du då nått en punkt där det inte finns någon återvändo. När du tränat 5 gånger i veckan och ätit rätt i 1 år för att få de resultat du önskar, ja då måste du fortsätta göra exakt samma sak om du inte vill tappa allt du byggt upp.

Så tänk långsiktigt och var överens med dig själv om att du är ”in it for the long run” så att säga.

På tal om att tänka långsiktigt. Ta inte någon av alla de tvivelaktiga genomvägarna som finns där ute. Känner du dig suktad så kan du börja med att läsa på om Anabola Steroider och vad som händer när man tar dem.

Sammanfattningsvis

Att få mer muskler handlar inte bara om att lyfta tunga vikter, nej det finns massvis med saker du behöver utanför gymmet för att verkligen få de resultat du vill uppnå!

Här nedanför är en kort punktlista med 7 saker som är oerhört viktiga!

 1. Ät tillräckligt
 2. Drick tillräckligt med vatten
 3. Men minimera mängden alkohol du dricker
 4. Sov ordentligt varje natt
 5. Och ta välbehövliga vilodagar
 6. Sätt SMARTa mål
 7. Tänk långsiktigt!
Föregående artikelÄr Kokosolja Nyttigt? – Nej Tyvärr Så Är Den Verkligen Inte Det
Nästa artikelVattenfalls Energi-Hackaton! -*Reklam*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.