Stämmer allt som fitnessbloggarna påstår???

Det har skrivits en hel del om kokosolja de senaste åren, ja vi har faktiskt själva skrivit om den både i vår artikel om ”21 otippade fördelar med kokosolja” och i ”Olika typer av matolja och deras för- och nackdelar”. Men är allt man läser sant då? Ja det beror på vad du läser. Tyvärr så är det mesta man läser skrivet av överdrivet fanatiska hälsobloggare som inte har någon som helst koll på verkligheten. Du känner säkert igen rubriker som: ”Wow, du kommer bränna massa fet bara du äter kokosolja” eller ”Du kommer aldrig tro vad som hände sedan efter att den här tjejen med stora bröst åt kokosolja i 30 dagar!!!!”. Det är så klart inte sant.

Nej, nyligen gjordes faktiskt en stor studie på kokosolja och andra matfetter för att se hur de är kopplade till hjärtkärlsjukdomar. I studien jämförde man bland annat kokosolja med smör. Resultatet visade tydligt att kokosolja inte alls är så nyttigt som folk påstått. Tvärtom faktiskt.

Rejält med mättat fett

När man tittade närmare på kokosolja så såg man att den innehåller betydligt mycket mer mättat fett än man först trott – ja kokosolja består faktiskt av hela 82% mättat fett. Jämför man det med andra klassiska matfetter så ser man direkt att allt det här hälsogurutjafset bara är en massa påhitt:

Andel mättat fett i klassiska matfetter

  • Smör – 63%
  • Olivolja – 14%
  • Jordnötsolja – 17%

Ett väldigt tydligt citat

Om du fortfarande tycker är lite oklart om kokosolja är nyttigt, så tycker jag du ska läsa följande citat från ”American Health Association:

”Because coconut oil increases [bad] cholesterol, a cause of cardiovascular disease, and has no known offsetting favorable effects, we advise against the use of coconut oil”

är kokosolja nyttigt att äta

Vad ska man äta istället då?

Olivolja så klart. Det här är ett gammalt råd vi hört i snart 20 år, men det stämmer fortfarande. Har du högt kolesterolvärde och byter ut smör eller kokosolja mot olivolja så kommer du kunna sänka ditt kolesterolvärde lika mycket som om du åt medicin mot högt kolesterol. Värt att tänka på!

Det är inte fett i sig som är onyttigt

Det är värt att poängtera att det inte är fett i sig som är problemet. Utan fett så funkar inte kroppen som den ska. Men vill du vara så hälsosam som möjligt så bör du sikta på omättat fett, som det finns mycket av i avokado, fet fisk och nötter.

Sammanfattningsvis

Kokosolja är inte alls nyttigt, även om alla fitnesstjejer och mammabloggare på Instagram påstår det.

Ät olivolja istället, det är så vitt vi vet det nyttigaste matfettet.

Föregående artikelKänner Du Till Måns Zelmerlöws Hemlighet? – *Reklam*
Nästa artikelFå Mer Muskler – 7 Saker Att Göra Utanför Gymmet!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.