Biverkningarna, effekterna och riskerna med Anabola Steroider…

Anabola steroider är inget nytt fenomen. De har en lång historia och den tidigaste användningen av rent testosteron har funnits sedan de första olympiska spelen.

Idag går det att köpa anabola steroider i olika former online. Det är vanligare än någonsin och rapporter visar att användningen är på ett all-time-high.

Redan 1849 påbörjades forskningen kring testosteron, men då i syfte att tydligare förstå de manliga reproduktionsorganen. Det var inte förrän 1931 som forskningen kring steroider började formas och i slutet på 30-talet kom de första injektionerna av anabola steroider.

Vad är anabola steroider egentligen?

Anabola steroider, tekniskt känd som anabola androgena steroider (AAS), är ett läkemedel som är strukturellt relaterade till cykliska steroidringsystemet och har liknande effekter till testosteron i kroppen.

Läkare använder anabola steroider för att behandla vissa hormonproblem hos män, försenad pubertet och muskelförlust från vissa sjukdomar.

Bodybuilders och idrottsmän använder anabola steroider för att bygga muskler och förbättra prestationsförmågan. Men anabola steroider är varken lagligt eller särskilt säkert.

De ökar protein i celler och särskilt i skelettmuskler. Anabola steroider har också androgena och viriliserande egenskaper, inklusive utveckling och underhåll av maskulina egenskaper såsom tillväxt av stämbanden och kroppsbehåring.

vad är Anabola Steroider
Tar du Anabola Steroider under tonåren riskerar du att stanna i växten

Hälsoproblem som förekommer

Säkerligen finns det raffinerade förgreningar av anabola steroider och fall där hälsoproblem är minimerade. Dock har missbruk av anabola steroider kopplats samman med många hälsoproblem. Några problem som påvisats komma av just användningen av anabola steroider är bland annat:

  • Acne
  • Brösttillväxt och krympning av testiklarna hos män
  • Röstfördjupning och skäggväxt hos kvinnor
  • Högt blodtryck
  • Hjärtproblem, inklusive hjärtinfarkt
  • Leversjukdom, inklusive cancer
  • Njurskada
  • Aggressivt beteende

Steroidmissbruk kan vara dödligt

När steroider äntrar kroppen sprids de vidare till olika organ och muskler. Steroider påverkar enskilda celler och får dem att skapa proteiner. Dessa proteiner skapar sedan problem.

Levern, till exempel, kan börja producera tumörer och utveckla cancer. Steroidmissbrukare kan också utveckla ett sällsynt tillstånd som kallas peliosis hepatis där blodfyllda cystor dyker upp på levern. Både tumörer och cystor kan brista och orsaka inre blödningar.

Mr. Olympia får Hormonersättningsterapi

I vissa fall kan steroidmissbruk leda till ett permanent avbrott i en persons hormonproduktion, vilket innebär att de behöver hormonersättningsterapi resten av sitt liv. Dorian Yates (sex gånger ”Mr. Olympia”) har öppet talat om sin steroidanvändning och det faktum att han nu måste få testosteroninjektioner på regelbunden basis.

Uppenbarligen är steroidanvändning farligt och bör undvikas. Om du funderar på att bulka på dig, är det möjligt att göra det via en tränings- och näringsplan som inte kommer att äventyra din hälsa. Så ta inte den lata vägen, gör rätt så slipper du problem som kan påverka dig resten av livet.

Anabola Steroider biverkningar
Oönskad hårväxt, aggressivitet och leverskador är vanliga biverkningar av Anabola Steroider

Tonåringar och Steroider

Tonåringar som missbrukar steroider före den typiska tillväxtfasen som sker under puberteten riskerar att förbli korta och aldrig nå sin fulla längd i vuxen ålder.
Detta eftersom kroppen är programmerad att sluta växa efter puberteten. När då hormonnivåerna når en viss punkt tänker kroppen att den redan gått igenom puberteten. Således signalerar kroppen att tillväxten av ben och skelett ska avslutas då den uppfattar det som att puberteten är avklarad.

Steroider kan ha vanprydande effekter

Sist men inte minst, steroider har vanprydande effekter så som svår acne, fett hår och skallighet (både hos män och kvinnor).

Slutsats?

Slutsatsen blir att anabola steroider är extremt riskfyllt och inget att ta lätt på. Speciellt eftersom effekten av dem inte har något egentligt värde. Det är inte precis så att du har en chans att bli miljonär/evigt ung/nå nirvana om du tar dem, det enda som händer att du blir lite större, men eventuellt också skallig, arg, full med acne och död.

Föregående artikelEtt Komplett Överkroppspass Utan Redskap Och Maskiner!
Nästa artikel15 Klassiska Myter Om Mat Och Träning
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."