Ge din trappa nytt liv…

Trappan är en del av hemmet som ofta glöms bort. Köket, badrummet och vardagsrummet spenderar man en hel del tid i och därför blir de delarna av hemmet oftast prioriterade först. Trappan däremot tänker man inte så mycket på, förrän en dag då man inser att den ser förjävlig ut.

3 olika sätt att renovera trappan på

Har du en trappa som ser sorglig ut så finns det så klart ett par olika lösningar. Här nedanför listar vi dem, samt ger vår rekommendation på vilken vi tycker är smidigast och ger bäst resultat.

1: Bygg om hela trappan

Är trappan sliten så kan man så klart bygga om den från grunden. Då får du en trappa som ser ut exakt som du vill ha den, och som är fräsch och hel på alla sätt och vis. Men det är ett enormt arbete, långt ifrån något man slänger ihop på en helg om man säger så.

Ska du bygga om hela trappan från grunden så måste du så klart riva konstruktionen och börja från scratch. Det innebär att under hela perioden du håller på att bygga om trappan (vilket lär ta längre än du tror) så behöver du en alternativ metod för att ta dig mellan våningsplanen, ja du hör ju själv hur meckigt detta lär bli.

Är konstruktionen helt rutten eller söndersliten så har du kanske inget annat alternativ. Men de flesta som är intresserade av trapprenovering är snarare i en situation där trapparn är sliten och skulle behöva fräschas upp. Är du i en sådan situation så rekommenderar vi inte att du inte bygger om trappan, det finns bättre lösningar.

klä trappan med nya steg

2: Klä trappan med nya steg

Det är väldigt sällan trappans stomme är så pass sliten att du är tvungen att riva och bygga om hela konstruktionen. Att klä trappan med nya steg är därför det mest effektiva sättet att renovera trappan. Du får samma känsla som om du hade byggt om trappan men  slipper allt jobb, och till en bråkdel av priset.

När man klär trappan med nya steg så tar man oftast hjälp av en professionell aktör, t.ex. Formtrappan, som är störst i Norden på trapprenovering. Projektet går då till så att de kommer ut och mäter alla dina trappsteg. Därefter bygger de helt nya trappsteg enligt dina specifika önskemål och din trappas unika form. Slutligen kommer de hem till dig och monterar de nya trappstegen, inklusive diverse lister etc. så att trappan ser ut som ny, oavsett om du har en öppen eller stängd trappa.

Resultatet av en trapprenovering där man klär trappan med nya steg är oerhört bra, och du får som sagt samma känsla som om trappan var nybyggd, se bilden nedan för exempel.

renovera trappan före efter bild
Bild från Formtrappan.se

Vill du ha mer inspiration och se fler bilden så hittar du det på Formtrappan.se, där kan du även boka trapprenovering i Stockholm, eller var i landet du än bor.

3: Måla om trappan

I vissa fall kan det räcka med att måla om trappan. Detta gäller dock primärt om problemet med trappan är att färgen flagnat. Är trappstegen slitna eller spruckna så hjälper inte ett par lager färg.

Ska du måla om din trappa så är det viktigt att du väljer rätt typ av färg, eftersom trappan får ta mycket ”skit” om man säger så. Man går på den konstant och även om det inte är tänkt att folk ska gå in med skor så händer det ändå med jämna mellanrum. När du målar en trappa ska du använda golvfärg. Annan typ av färg håller helt enkelt inte.

Här är en punktlista som enkelt beskriver de olika stegen du behöver gå igenom om du ska måla om trappan:

  1. Ta bort gammal färg
  2. Rengör trappan noga, missa inte skarvarna
  3. Slipa trappan, detta gör du för att färgen ska fästa bättre
  4. Maskera området runt trappan så att du inte råkar måla på väggarna eller golvet
  5. Måla trappan. Om du behöver använda den undertiden projektets gång så rekommenderar vi att du målar varannat trappsteg, då kan du fortfarande ta dig upp och ned. Du kommer självklart behöva måla trappan med 2-4 lager färg. Så räkna med några dagars arbetet totalt sett

Att måla om trappan är enklast och billigast av alla dessa alternativ, men det passar inte alla och det funkar inte i alla situationer. Är trappstegen slitna och spruckna så hjälper det inte att måla om, och vill du ha en träfärgad trappa (vilket är absolut vanligast) vill du så klart inte måla den, då missar du ju hela grejen.

trapprenovering

Renovera själv eller ta hjälp?

Vill du helst renovera trappan själv eller ta hjälp?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om att renovera trappan

Vill du renovera trappan så finns det primärt 3 olika alternativ:

  1. Bygg om trappan från grunden – Detta är det dyraste och mest omständiga sättet att göra det på, men om trappans stomme är så pass sliten att den måste byggas om så har du inget val. Det är dock oerhört sällsynt att trappan är så pass sliten att den måste rivas, ofast räcker det gott med att måla om den eller klä den med nya steg.
  2. Klä trappan med nya steg – Den mest effektiva metoden för att fräscha upp trappan är att klä den med nya steg. Detta görs generellt av en professionell aktör, så som Formtrappan eller liknande företag.
  3. Måla trappan – I vissa fall kan de räcka med att måla trappan, men detta är inte en bra lösning om trappstegen är spruckna eller trasiga, eller om du helt enkelt vill ha en träfärgad trappa.

Där har du det, allt du behöver veta för att kunna välja hur du vill renovera trappan.

Föregående artikelMotoroptimering – Vad Är Det Och Vad Ger Det För Effekt
Nästa artikelHur Vet Man Vilken Ansiktsform Man Har? – En Guide Till De 7 Formerna!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.