Henleyn, t-shirtens lite mer intressanta kusin…

Det vi i Sverige kallar farfarströja heter på internationelliska (ja det är ett ord) Henleytröja. Det som är signifikativt för tröjan är knapparna som ger den dess potential till gigantisk urringning. Den finns i en mängd olika material, även om bomull är det absolut vanligaste.

I den här guiden hittar du tips och råd på hur du bär den snyggast, samt lite kort historia om Henleytröjan.

Kort om Henleytröjan

farfarströja henleytröja stiltips
Ett magnifikt kombo

Henleytröjan har fått sitt namn från den Engelska staden Henley-on-Thames där den började som det traditionella plagget för stadens rodd-team.
Innan dess gick den under ett annat namn och användes som ett slags underkläder för män. Den ökade ventilationen som knapparna ger gjorde den dock snabbt populär bland idrottare.

varför heter det henleytröja
Engelska roddare från 1912, iklädda Henleytröjor

Efter ett Henleyn i början av 1900-talet började användas av rodd-teamet i Henley-on-Thames så användes den primärt inom sportsammanhang ändå fram till 1970-talet. På 70-talet såg dock en inköpare hos Ralph Lauren potentialen i tröjan när han råkade få tag på ett gammalt historiskt exemplar. Efter det gick det rätt snabbt och Henleytröjan blev snart ett mainstreamplagg.
I dagsläget används Henleytröjan (eller farfarströjan som den oftast kallas i Sverige) som vilket plagg som helst, även om den är ganska sällsynt.

Farfarströja i casual stil

henley-tröja farfarströja jeans
Enkelt, avslappnat men ändå lite mer personlighet än en vanlig sweatshirt

Kör du en casual stil så funkar farfarströjan till det mesta. Som med alla kläder så vill du vara noga med passformen, men utöver det så funkar den klockrent till jeans, shorts, flipp-flops, skinnskor, kavaj… ja, allt egentligen. Se på den som en t-shirt, men lite mer intressant.

Farfarströja till kavaj

farfarströja till kavaj henleytröja till kavaj
Henleyn passar alldeles fantastiskt till kavaj

Farfarströjan är fantastiskt snygg att kombinera med en kavaj och ett par jeans eller chinos. Din outfit blir precis lagom dressad och extremt flexibel. Den här outfiten funkar precis lika bra på en semi-proper fest som på kontoret.

Som alltid så vill du vara noga med hur du färgmatchar din outfit, samt även hur du väljer att matcha dina material och accessoarer.

Kan man ha farfarströja till kostym?

farfarströja till kostym
Farfarströja till en linnekostym, riktigt snyggt!

Vill du bära farfarströjan till en kostym så bör kostymen vara i ett ”lite roligare material”, t.ex linne, bomull eller flanell. Alternativt så kan du köra på en udda färg, t.ex. röd eller grön.
Risken med att kombinera den med en klassisk kostym i ullstretch är att hela outfiten ser platt och intetsägande ut, speciellt om kostymen är svart. Din Henleytröja kommer se ut som en pyjamas i kontrast till kostymen, en ganska osmickrande look.

Kortärmad eller långärmad farfarströja?

farfarströja henley-tröja kortärmad drive
Troligtvis den mest ikoniska henleytröjan genom tiderna

Vad är snyggast egentligen, kortärmad eller långärmad farfarströja? Det är som med det mesta, en smaksak. Till en kavaj så funkar båda precis lika bra. På hösten, våren och vintern så kan det vara skönt att köra långärmat under kavajen för att hålla värmen lite bättre, och på sommaren så blir ju den kortärmade ett naturligt val.

Så svaret på frågan är ”Ja”, kör bara.

4 Snabba om farfarströjan/henleytröjan

Här är 4 snabba stiltips för hur matchar farfarströjan på bästa sätt:

  1. Farfarströjan är ett fantastiskt mångsidigt plagg som funkar lika bra till shorts och flipp-flopps som till kavaj och chinos
  2. Knäpp inte upp den för mycket, du är inte med i Paradise Hotel
  3. Vill du bära farfarströjan till en kostym så bör den vara i ett udda material, t.ex. linne, bomull eller flanell
  4. Vill du hålla dig både varm och stilig så är en långärmad farfarströja under en kavaj en perfekt kombination

Sammanfattningsvis

Farfarströjan funkar lika bra som t-shirten i de flesta lägen, men den ger dig en lite mer intressant look. Knapparna har en tendens att göra hela din outfit lite mer spännande.

Kombinera den gärna med en kavaj för en riktigt snygg och lagom dressad outfit som funkar på allt från fest till kontoret.

Föregående artikelTekniken Bakom Dagens Nätcasinon
Nästa artikelSugen På Att Starta Eget? Glöm Inte Att Tänka Digitalt!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.