Allt du behöver veta om hängslen…

Hur ofta ser du någon bära hängslen? Tyvärr alldeles för sällan skulle jag säga. För det är ju en riktigt cool och snygg accessoar, en som verkligen andas personlighet och klass.

Bältet är faktiskt en relativt ny uppfinning. Fram till första världskriget så var bältet primärt en dekorativ sak, den föredragna metoden för att hålla byxorna uppe i midjan var hängslen.

Idag är dock hängslen något rejält sällsynt, åtminstone i vardagssammanhang, när det gäller mer formella tillställningar som bröllop, banketter och liknande, ja då kommer hängslena fram i stötte utsträckning.

Men det här är något vi vill ändra på, för hängslen är ju så fantastiskt stiligt! I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om hängslen, hur de ska sitta, hur man bär dem snyggast samt lite kort om hängslenas historia.

Innan vi börjar, om du är ute efter att investera i ett par hängslen så kan vi varmt rekommendera Arket. De har ett brett utbud av både hängslen och alla andra typer av accessoarer, så kolla hos dem.

hängslen passform guide

Kortfattat om historien bakom hängslen

Hängslen i olika former och färger har används i över 2500 år. Men det var inte förrän år 1820 som hängslena som de ser ut idag uppfanns. Albert Thurston, en skräddare i England, insåg att det var både obekvämt och opraktiskt att hålla uppe den tidens extremt högt skurna byxor med ett bälte, utifrån den tanken så designade han helt enkelt hängslena som vi känner idag.

Fram till första världskriget så var hängslen det vedertagna sättet att hålla uppe sina byxor. Men under kriget blev de flesta män vana vid bältena som följde med uniformen, och när kriget var över så hade bältet blivit det föredragna sättet att hålla upp byxorna.

Trenden med hängslen

Sedan första världskriget har hängslen som trend kommit och gått, vi såg till exempel en våg under 80-talet när filmer som Wall Street gjorde hängslena trendiga och extremt populära igen. Ännu en våg av trendighet skedde i slutet av 10-talet när TV-serien Peaky Blinders populariserade både hängslen och gubbkepsar.

Hängslen på Engelska?

En ganska basic fråga, men ändå en som många av våra läsare har. Vad heter hängslen på Engelska? På Amerikansk, Kanadensisk och Australiensk Engelska så heter hängslen: ”Suspenders”. På Brittisk Engelska heter hängslen: ”Braces”.

hängslen till chinos eller jeans

Fördelar med hängslen

Om vi lite kort ska jämföra hängslen och bälte, vilket egentligen inte är speciellt viktigt, eftersom ingen av dem kommer ta ut den andra.

Syftet med både hängslen och bälte är att hålla uppe dina byxor, som gravitationen försöker dra till anklarna på dig. Bältets tillvägagångssätt är att strama åt byxorna i midjan genom att göra dem smalare än höftbenet. Har du lite extra tyg i midjan på dina byxor så brukar det korva till sig under bältet, störande, och inte så snyggt. Hängslen däremot, de håller helt enkelt byxorna uppe genom att hänga på dina axlar, en väldigt enkel men ändå graciös uppfinning.

Så fördelarna med hängslen är alltså att du får en snyggare effekt om byxorna du försöker hålla uppe är lite för stora i midjan och har extra tyg som annars kommer korva sig under ett bälte.

Hängslen kan få dig att se längre ut

En annan fördel med hängslen jämfört med bälte är att hängslen kan hjälpa till att få dig att se längre ut, detta eftersom hängslena inte ”klipper av dig på mitten” på samma sätt som ett bälte gör.

hängslen herr stilguide

Olika typer av hängslen

Det finns primärt två typer av hängslen. Clip-on-hängslen och hängslen som fästs i knappar på insidan av byxlinningen. Du ser exempel på båda typerna på bilden nedanför, hängslen med läderstroppar till vänster, och hängslen med clips till höger.

Hängslen med läderstroppar

”Riktiga” hängslen fästs med läderöglor och knappar. Knapparna sitter på insidan av byxlinningen på två ställen framtill och oftast ett ställe bak i ländryggen. Läderöglorna heter 'stroppar'.

Det första problemet man stöter på när det gäller klassiska hängslen är att byxorna saknar dessa knappar, vilket är helt normalt, det är inte du som köpt dåliga byxor, utan knappar för hängslen är helt enkelt väldigt sällsynt i moderna byxor. Det du behöver göra är att antingen sy dit hängselknappar själv eller gå till skräddaren och be denne sy dit knappar för hängslen. Det är ett litet jobb, så går du dit med 3-4 par kostymbyxor så bör det inte kosta med än några hundra.

När du väl sytt dit knappar i dina byxor så kan du njuta av ordentliga hängslen, vilka är att föredra framför hängslen med clips, eftersom hängslen med stroppar helt enkelt är mycket snyggare.

Hängslen med clips

Den förenklade varianten av de ordentliga hängslena. Med clips innebär att hängslena fästs med små klämmor i byxlinningen, som du ser till höger på bilden nedan.

Det här är så klart enklare, men det är långt ifrån lika snyggt, lika effektivt för att hålla byxorna och det kommer i längden även att skada byxlinningen eftersom hängslen med clips helt enkelt sitter och klämmer åt tyget.

Hängslen med clips är ett helt rimligt alternativ om du då och då vill addera en intressant accessoar till din outfit och inte har möjlighet att sy in hängsel-knappar i byxorna. Men gillar du hängslen så bör du göra en ansträngning och bara gå till skräddaren med dina byxor och ett par knappar insydda, för hängslen med läderstroppar är oerhört mycket snyggare än clip-on-varianten.

olika typer av hängslen clips knappar

Olika typer av rygg

Hängslen kommer inte bara i 2 olika typer när det gäller hur man fäster dem, det finns även två olika typer av rygg på hängslen, Y- och X-rygg.

På bilden nedanför ser du Y-rygg till vänster och X-rygg till höger. Det absolut vanligaste när det gäller dressade hängslen är Y-rygg.

olika typer av hängslen x och y rygg

Hur ska hängslen sitta och hur tar man på sig hängslen?

Låt oss prata lite om hur man tar på sig hängslen. Hur de fästs i byxorna, vilken ordning man bör ta på sig dem och hur man justerar längden på dem.

Så fäster du hängslen

Hängslen fästs genom att knäppar fast läderstropparna i hängselknapparna på två ställen framtill i byxans linning och på antingen ett eller två ställen i mitten av byxans linning baktill. Som du ser på bilden nedanför så behövs det alltså speciella hängselknappar på insidan av byxans linning.

knappar till hängslen

Hängselknappar med clips

När det gäller att fästa hängslen så finns det faktiskt en liten genväg man kan ta, om man har mängder med byxor man vill bära hängslen till, och inte orkar/har möjlighet att gå till skräddaren med dem alla, lösningen är hängselknappar med clips.

Det är precis som det låter, knappar som fästs med clips i byxans linning, du knäpper helt enkelt dit en liten tillsats i byxan och får på så sätt knappar att fästa hängslen i utan att du behöver sy dit dem. På bilden nedanför ser du ett exempel på hängselknappar med clips.

Hängselknappar med clips finnas att köpa på välsorterade herrklädesbutiker. De är enkla och smidiga att ta av och sätta dit och funkar med alla ordentligt hängslen med läderstroppar.

hängselknappar med clips

Så justerar du hängslenas längd

Hängslenas spännen dras för att justera längden, och det är viktigt att man har ett par hängslen i rätt storlek, annars kommer spännet att hamna antingen för långt ned eller för högt upp, vilket ser riktigt konstigt ut. Spännena ska sitta ungefär i höjd bröstvårtan.

Så tar du på dig hängslen, i 6 enkla steg

 1. Fäst hängslena baktill i byxans linning
 2. Dra på dig byxorna
 3. Dra hängslena över axlarna
 4. Dra hängslena rakt ned över bröstet
 5. Fäst hängslena framtill i byxans linning, på två ställen
 6. Justera spännet på hängslena tills längden blir rätt

Ett pro tip, som du ser i 6-stegs-guiden ovanför, är att börja med att fästa dem baktill. Jag har själv lyckats ta på mig byxorna först och sen stått där som ett fån och försökt knäppa dit hängslena bakom ryggen, det går inte, så försök inte ens.

hur ska hängslen sitta

När använder man hängslen?

Låt oss titta lite på när det faktiskt passar med hängslen, vi utgår ifrån de 5 traditionella klädkoderna för män.

Hängslen till frack

Traditionellt sett så är det endast hängslen som bör bäras till frack. Man ska alltså inte ha bälte till en frack. Men, det är inte vilka hängslen som helst, utan vita hängslen som döljs av frackvästen.

Läs mer om klädkod frack.

Hängslen till smoking

Generellt sett så bär man gördel till smoking. Vilket gör att man absolut inte använder bälte. Det i sin tur innebär att om du av någon anledning (på grund kroppsform eller fel storlek på byxorna) behöver hålla byxorna uppe, ja då passar sig hängslen rätt så bra, eftersom de döljs av smoking-kavajen.
Kort svar ja, man kan ha hängslen till smoking.

Läs mer om klädkod smoking.

Hängslen till mörk kostym

Mörk kostym är den klädkod då hängslen gör sig allra bäst. Det är med andra ord en fantastik idé att bära hängslen till mörk kostym.

Läs mer om klädkod mörk kostym.

Hängslen till kostym (klädkod kavaj)

Även när det gäller mindre formella kostymer så gör sig hängslen förträffligt bra. Här är det även extra snyggt att välja ett par hängslen i kontrasterande eller kompletterande färger, för en skön personlig touch.

Läs mer om klädkod kavaj.

hängslen stilguide

Hängslen till kavaj (klädkod: udda kavaj)

Klädkoden udda kavaj innebär kavaj och byxa som inte matchar, antingen i form av udda kostymbyxa och kavaj, eller kavaj och chinos. Här funkar det också utmärkt med ett par hängslen. Speciellt hängslen med mönster eller färg som lyfter resten av din outfit. Se dem lite som en bröstnäsduk, en chans att få in en personlig touch i din outfit.

Läs mer om klädkod udda kavaj.

Hängslen till jeans

En litet bubblare, jeans är ju ingen klädkod i sig, men det känns ändå rimligt att ta upp denna styggelse till kombination.

Om du undrar; ”kan man ha hängslen till jeans?” så är vårt svar: ”Nej!”, det är helt enkelt inte snyggt.

Varför kan man inte ha det då?

Kör du hängslen till jeans så blir resultat en av tre saker:

 1. Det blir en rockabilly-outfit
 2. Du ser ut som ett skinhead
 3. Det ser ut som att du är lite punkig

Och ingen av dem tre sakerna är ju något någon av oss vill uppnå, eller hur? Där har du svaret.

Hur bär man hängslen snyggast?

Här är några korta stiltips när du ska välja eller bära hängslen. Tänk på de här sakerna så blir det riktigt snyggt.

Tänk på färgen!

Färgmatchning är, och kommer alltid vara en kritisk del av att få till en snygg outfit. Kolla in vår stora guide till att färgmatcha kläder för generella tips. Här nedanför hittar du konkreta tips beroende på färgen på din kostym.

Hängslen till blå kostym

Satsa på blå hängslen, antingen enfärgade eller med inslag av rött, gult eller grönt, tre färger som passar bra med blått.

Hängslen till mörkgrå kostym

Här blir det snyggast med svarta eller mörkgrå hängslen. Vill du få in en färgklick så satsa på rosa, lila eller röd, de är alla färger som passar bra med mörkgrått.

Hängslen till ljusgrå kostym

Den ljusgrå kostymen är mer lekfull än den mörkgrå kusinen. Här gör du därför bäst i att väva in lite färg. Rosa, lila, grön och marinblå är alla färger som passar bra med ljusgrå.

Hängslen till svart kostym

Den svarta kostymen är ett väldigt hårt och formellt plagg, vilket är varför vi inte rekommenderar den som din första kostym. Eftersom den är så formell, och oftast bärs i formella sammanhang så gör du bäst i att välja svarta hängslen. Skippa färgerna.

Randiga hängslen

På tal om färgmatchning, hur är det med randiga hängslen i klassisk ”Wall Street-stil”? Randiga hängslen är sjukt snyggt, förutsatt att man kan bära upp dem, det är lite som med att bära hatt, ingen kan säga att det inte är stiligt med hatt på rätt person med rätt outfit i rätt sammanhang. Detsamma gäller randiga hängslen, sjukt snyggt om du färgmatchar dem rätt, och om du i övrigt kan bära upp dem.

Matcha skinnets färg

Som alltid när du bär skinn i mer än ett plagg, antingen i en kombination av klockans armband och dina skor, eller en detalj i dina hängslen och dina skor, så bör du matcha skinnets färg i alla plagg/accessoarer. Du vill alltså inte ha svarta skinnskor och en klocka med brunt läderarmband, eller ett par bruna skor och hängslen med svarta skinndetaljer. Det blir helt enkelt inte enhetligt och snyggt.

Välj rätt typ av byxor

Hängslen passar absolut bäst till kostymbyxor av olika slag, men funkar också klockrent till chinos. Bär dem aldrig till jeans är du snäll. Läs mer om det här med jeans och hängslen ovanför…

Välj rätt bredd på dina hängslen

Precis som med slipsar så kommer hängslen i olika bredd.

Om du är kort och tjock

Det du vill tänka på här är att inte välja allt för breda hängslen om du är kort och tjock, annars riskerar du att se bredare ut än vad du är. Läs mer i vår guide: ”Hur ska man klä sig om man är kort och tjock?”.

Om du är kort och smal

Är du en liten och kort man så bör du undvika allt för breda hängslen, eftersom de lätt kan få dig att se ut som en seriefigur. Läs mer i vår guide: ”Hur ska man klä sig om man är kort och spinkig?

Om du är lång och tjock

Här bör du välja ett par hängslen av det bredare slaget, annars riskerar de bara att se töntigt tunna ut, och eventuellt ge illusionen av att de ”skär in i dig”.

Om du är lång och smal

Detsamma som ovan gäller om du är lång och smal. Då bör du undvika allt för smala hängslen, annars riskerar du att se spinkig och tunn ut.

Om du är normallång och välbyggd

Är man välbalanserad, ja då är det bara att köra, allt passar helt enkelt.

hängslen med knappar herr

Några snabba ”Do's & Don'ts” när det gäller hängslen

Lite enkla ”att göra eller icke göra” när du ska bära hängslen.

Skippa ”clip-on-hängslen”

Som nämnt ovan så finns det två typer av hängslen, hängslen med läderstroppar och hängslen med clips. Det som klassas som ”riktiga” hängslen är de som fästs med stroppar i knappar på insidan av byxlinningen. Denna typ av hängslen är överlägset snyggast, och också mest effektiv samt mest skonsam mot dina byxor. Ska du på maskerad eller vid ett enstaka tillfälle behöver använda hängslen av olika anledningar så funkar det så klart att köra hängslen med clips, men vill du börja använda den här accessoaren ordentligt, ja då bör du välja hängslen med stroppar.

hängslen med clips

Hängslen och skärp

Bär under inga som helst omständigheter både bälte och hängslen. Detta har vi faktiskt pratat om tidigare, i vårt inlägg: ”4 Viktiga stilregler även välklädda män missar”.

Ute efter att köpa hängslen?

Om du är ute efter att köpa ordentliga hängslen med läderstropp så kan vi varmt rekommendera Arket. De är i särklass bäst i Sverige på accessoarer.

Sammanfattningsvis

Hängslen är en fantastisk snygg och stilfull accessoar som allt för få män använder. En anledning till detta kan så klart vara att de flesta byxor saknar knappar för att fästa hängslena i, men det är inget som en skräddare inte löser i en handvändning.

Olika typer av hängslen

När du ska välja hängslen så är det viktigt att komma ihåg att det finns två typer, hängslen med läderstroppar och hängslen med clips. ”Riktiga” hängslen är de med läderstroppar, alltså de som fästs med knappar på insidan av byxans linning. Dessa är både mest stabila, mest skonsamma för byxorna och absolut snyggast, dels eftersom läderstropparna (öglorna man fäster i knapparna) är en snygg detalj i sig, men också för att clips ser rätt billigt ut.

Tillfällen då hängslen passar

Hängslen passar till de allra flesta av våra 5 traditionella klädkoder, det enda fallet då du behöver tänka annorlunda är när du bär frack, eftersom man då bär specifika frack-hängslen i de fall man behöver hålla upp byxorna på något sätt. Men ska du på fest och det är smoking, mörk kostym, kavaj eller udda kavaj som gäller, ja då är det bara att ta fram hängslena och briljera!

Saker att tänka på

 • Välj hängslena med läderstroppar före hängslen med clips
 • Färgmatcha hängslena med resten av din outfit. Läs vår guide om att färgmatcha kläder för mer inspiration
 • Randiga hängslen är mer krävande att bära upp, rent stilmässigt, klarar du av det så är det sjukt snyggt!
 • Matcha läderstropparnas läder med dina skor och armbandet på din klocka, det blir absolut snyggast
 • Bär aldrig någonsin hängslen och bälte samtidigt
 • Välj bredd på dina hängslen utifrån din kroppsbyggnad, är du lång och stor, välj breda hängslen, är du liten smal, välj smala eller mellanbreda hängslen

Där har du det, förhoppningsvis vet du betydligt mer om hängslen nu än innan, och förhoppningsvis har du fått svar på alla dina frågor. Är du nu sugen på att köpa ett par hängslen, ja då rekommenderar vi att du kollar in Arket eller Care of Carl, de har båda ett brett utbud premium-accessoarer för män.

Föregående artikel4 Saker I Ditt Hem Som Avslöjar Om Du Är En Man Eller En Pojke
Nästa artikelTestosteron – Allt Du Behöver Veta Om Det Manliga Hormonet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.