Jobba med armarna, benen och midjan, men skippa axlarna…

Skräddaren, en bortglömd skatt i dagens samhälle. Allt för få använder sig av skräddare för att korrigera passformen på sina plagg, trots att passformen, som bekant, är en av de absolut viktigaste aspekterna när det kommer till att se stilig ut i sina kläder.

För att räta ut eventuella frågetecken kring skräddare och besvara alla frågor du kanske inte ens visste att du hade om skrädderi så har vi skrivit ihop den här guiden. Här kan du tydligt se vad en skräddare kan göra, och vad en skräddare inte kan göra.

Vad kan en skräddare göra?

Beroende på vilken skräddare du besöker så kan de så klart göra det mesta som har med kläder att göra. Allt från att sy en hel kostym eller sy dit kontrasttyg på insidan av din krage till att sy dit en knapp du tappat eller sy upp ett par byxor.
Vi kommer därför inte att lista allt en skräddare kan göra, det känns både omöjligt och meningslöst. Istället väljer vi att lista de 8 vanligaste sakerna skräddare korrigerar, samt de 5 huvudsakliga sakerna en skräddare inte kan göra.

Förhoppningsvis kan du upptäcka något nytt du inte trodde att du kunde få korrigerat, så att dina kläder kan sitta ännu bättre!

De 8 vanligaste sakerna skräddare korrigerar

vad kan en skräddare göra

1: Sy in kavajer som är för stora över magen

Har du gått ned i vikt? eller var kavajen du köpte anpassad för feta män? Då är det bara att kila iväg till skräddaren så hjälper han till att korrigera den. Detta är utan tvekan en av de mest effektiva sakerna du kan göra för att få din kavaj att sitta betydligt mycket snyggare.

Själva ingreppet görs oftast genom att sprätta upp kavajen i sömmarna och sedan klippa bort överflödigt tyg.

2: Sy upp för långa byxor

Det här är det allra mest grundläggande skräddare gör. Alla har vi garanterat köpt ett par jeans eller chinos och fått dem uppsydda, antingen av personalen i butiken eller av den skräddare som butiken samarbetar med.

Har du för långa byxor så bör du omedelbart ta dem till en skräddare, för få saker får dig att se så slapp och ovårdad ut som ett par långa och bylsiga byxor.

3: Sy upp för långa kavajer

En för lång kavaj får dig att se kort och pösig ut. Att korta av den i midjan är ett enkelt ingrepp för en skräddare och ett enkelt sätt att optimera passformen. Det finns dock en begränsning för hur mycket du kan korta ned en kavaj. Kortar man ned den mer än några centimeter så blir det lätt problem med fickorna och knapparna, avståndet mellan dessa och kavajens slut kan bli fel, vilket gör att hela plagget kan se obalanserat ut.

4: Lägga ut kostymbyxor som är för tighta i midjan eller över benen

De allra flesta kostymbyxor har vad man kallar för sömsmån, vilket är lite extra tyg som dels underlättar när man syr plagget, men som också kan användas för att lägga ut/förstora byxorna. Oftast är inte sömsmånen mer än 1-2 cm, så det är med andra ord ganska begränsat hur mycket större du kan göra ett par kostymbyxor.

vad kan skräddare inte göra

5: Tighta till kavajens ärmslut

Att tighta till ärmsluten på en kavaj är ett ganska okänt ingrepp för de flesta, men ett väldigt effektivt sådant.
För att passformen ska vara bra på en kavaj så bör kavajens ärmar sitta relativt tight över handen/handleden, men samtidigt ge gott om utrymme för skjortan och klockan när du rör på dig. Ett för slappt ärmslut kan få hela kavajen att se pösig och slapp ut, så glöm inte bort att detta är ett relativt enkelt ingrepp för en skräddare.

NOTERA
Priset för att tighta till kavajens ärmslut kan dock skilja sig rejält beroende på om du har fungerande knapphål på kavajens manschett eller om knapparna bara är för syns skull, som de oftast är.

6: Sy in för slappa skjortor

Att sy in en skjorta kan göras på 2 olika sätt. Antingen görs det genom att vika in tyget i ryggen, pressa tyget och sedan sy fast ”viket”, eller så gör man som på kavajer och sprättar upp sömmarna och klipper bort överflödigt tyg.

Oavsett hur man gör så får det din skjorta att se skräddarsydd ut, istället för att det ska se ut som att du ärvt den av din pappa.

7: Sy upp för långa ärmar på både skjortor och kavajer

skräddare vad kan

På både skjortor och kavajer går det alldeles utmärkt att anpassa ärmens längd genom att korta av ärmarna. Så här går det till för respektive plagg:

Skjortor
När man gör detta på en skjorta så sprättar man först bort manschetten och klipper sedan av tyget, därefter sys manschetten tillbaka igen.

Kavajer
För att korta av ärmen på en kavaj så sprättar man upp fodret och ”viker ut” tyget i ärmens ände. Därefter klipps överdrivet tyg av och man viker sedan in och syr igen ärmen och fodret igen.

NOTERA
Detta innebär att det finns en begränsning på hur mycket man kan sy upp ärmen, eftersom man förr eller senare kommer ned till manschetten, och den behöver sitta en bit in på ärmen, för du vill ju så klart inte ha manschetten direkt ute vid handleden.

8: Sy in hängselknappar

För att ett par ”riktiga” hängslen ska kunna fästas så behövs speciella hängselknappar sys in i byxlinningen. På bilden nedanför ser du hur detta ser ut.

Att sy in hängselknappar är något vilken skräddare som helst kan göra på några minuter. Så vill du börja använda hängslen så är det bara att svänga förbi skräddaren med dina byxor. Det här är däremot något du själv kan göra väldigt enkelt, kolla in vår guide: ”Hur syr man i hängselknappar?” för tydliga instruktioner.

Behöver du hjälp med att sy i vanliga knappar så kan en skräddare så klart även hjälpa dig med det, även om det är något du bör klara själv. Vet du inte hur man syr i en knapp så är det bara att kolla in vår superenkla guide: ”Hur syr man i en knapp?”.

knappar till hängslen

Kolla även in vår stora guide till allt du behöver veta om hängslen!

5 Saker en skräddare INTE kan göra

vad kan skräddare göra

Skräddare må vara mästare på kläder, tyg och sömnad, ja man kan nästan kalla dem trollkarlar (inte för att det de gör är orealistiskt, utan för att det helt enkelt är roligare att kalla dem för det) när det kommer till kläder. Men det finns faktiskt en del saker som de helt enkelt inte kan göra.

1: Sy in ett plagg mer än ca 1 storlek

skräddare sy kostym

Syr man inte ett plagg allt för mycket så blir proportionerna skeva, och plagget ser obalanserat och konstigt ut. Därför undviker de flesta skräddare att sy in ett plagg mer än ca 1 storlek.

2: Ta bort insydda axelvaddar från en kavaj

Tas ett par insydda axelvaddar ut ur plagget så tappar det både form och bredd, vilket gör att tyget faller helt fel och troligtvis lägger sig skrynkligt och konstigt på dina axlar.

skräddare kavaj

3: Göra en kavaj längre

Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket tyg i kavajen för att göra den längre. Kostymbyxor går som sagt oftast att ta ut 1 eller 2 centimeter, men kavajer kan man tyvärr inte göra detta med.

4: Laga hål i plagg utan att sätta dit en lapp

Att bara sy ihop tyget kommer skapa en stor klump med tyg. Det enda sättet att laga ett platt är att sätta dit en lapp av samma tyg och sy fast den. Resultatet blir långt ifrån hur plagget såg ut när det var helt, men ibland kan det vara värt att laga en reva i grenen eller något liknande.

5: Göra en kavaj smalare över axlarna

Kavajens axelbredd är det grundläggande måttet för kavajens storlek. Som nämnt ovan så är det inga konstigheter att korta av ärmarna eller sy in en kavaj i midjan, men att göra den smalare över axlarna är så gott som omöjligt. Så var därför noga med att bara köpa kavajer som sitter perfekt över axlarna.

Sammanfattningsvis

Har du plagg i garderoben som inte sitter helt optimalt, kanske för att du gått ned i vikt, eller var du kanske bara var slarvig när du köpte det? Oavsett varför du inte är nöjd med passformen så kan en skräddare hjälpa dig med det mesta.

Här är de 7 vanligaste sakerna skräddare korrigerar:

 1. Sy upp för långa byxor
 2. Sy in kavajer som är för stora över magen
 3. Sy upp för långa kavajer
 4. Tighta till kavajens ärmslut
 5. Sy in för slappa skjortor
 6. Korta av ärmarna på både skjortor och kavajer
 7. Sy i hängselknappar

Men det finns vissa saker som inte ens en mästerskräddare kan göra. Här är 5 sådana:

 1. Sy in ett plagg mer än ca 1 storlek
 2. Ta ur insydda axelvaddar ur en kavaj
 3. Göra en kavaj längre
 4. Laga hål utan att sätta dit en lapp
 5. Göra en kavaj smalare över axlarna

Där har du det, en överskådlig guide till vad en skräddare kan göra, och inte kan göra.

Föregående artikelKnäppa Översta Knappen – När Är Det Snyggt Att Knäppa Den?
Nästa artikel5 Tips För Bättre Sömn – Kost, Rutiner Och Miljö
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.